A Fidesz mérete miatt ámulnak a magyar választáson

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor visszafogott kampánya során külön ellátogatott Ausztriába, hogy egyeztessen a külföldi befektetőkkel, de terveiről nekik sem mondott részleteket. Ennek ellenére az orsztrák gyáriparosok szerint Orbán visszatérését sokan várják, mert jól ismerik Európában és kétharmados többsége birtokában kormánya sem lesz olyan törékeny, mint az előző. A legtöbb külföldi kommentár is a Fidesz kétharmados győzelméről szól, nem az új kormány terveiről.
Vágólapra másolva!

"Nagyon közelről követjük a magyar politikai helyzetet, hiszen fontos, hogy tudjuk, mit tervez a kormány, adót emel-e vagy adót csökkent, mire számíthatnak a befektetők" - mondta az [origo]-nak Micheal Loewy, az Osztrák Gyáriparosok Szövetsége nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője.

Orbán csendes kampánya során március végén Ausztriába is ellátogatott, hogy a helyi gyáriparosokkal találkozzon. Facebook-oldalán azt írta, "az osztrák gyáriparosok is vágják már a centit", "mindenki változásért drukkol". Az [origo] kérdésére Micheal Loewy is megerősítette, hogy optimistán néznek Orbán kormányzása elé, támogatják gazdaságpolitikájának fő célkitűzéseit, igaz, nekik sincs sok elképzelésük arról, hogy mire számíthatnak.

"Senki nem tudja, pontosan milyen intézkedéseket várhatunk" - magyarázta Loewy, aki szerint ausztriai látogatása során Orbán nekik sem árulta el, pontosan mire készül. Az Osztrák Gyáriparosok Szövetsége szerint azonban Orbán lehetőségei a gazdasági válság miatt korlátozottak, és a szövetség biztos abban, hogy Magyarország a Fidesz vezetésével is követni fogja a válságból kivezető utat. "Az ország IMF-hitelei miatt bizonyos dolgokat meg kell tenni, azt várjuk, hogy Magyarország továbbra is lojális partnerként teljesíti majd az IMF kritériumait" - mondta Loewy. "Tiszta sor, hogy csökkentenie kell a kiadásokat, tartania kell a költségvetési egyensúlyt".

"Magyarország 1989 óta fontos, szoros partnerünk, az ide hozott rengeteg osztrák befektetés nagy sikernek bizonyult, ezért teljes mértékben hiszünk az ország jövőjében" - mondta Loewy. Szerinte Orbán tapasztalt ember, aki tisztában van vele, hogy mit akarnak az üzletemberek, és nincs is kétség afelől, hogy igyekszik majd az országot a befektetők számára még barátságosabb hellyé tenni. "Fel se merül, hogy ne tegye, hiszen tudja, hogy enélkül komoly problémákkal kellene szembenéznie - mondta.

Európai szövetséges

Az Osztrák Gyáriparosok Szövetsége szerint Magyarország azonban nem csak gazdaságilag, de az EU-n belüli szövetségesként is fontos, és ebben szintén szerepe lehet Orbán Viktornak. Magyarország körülbelül akkora, mint Ausztria, és mivel ma már az üzleti szabályozás nagy része az EU-ban dől el, fontos, hogy a kisebb közép-európai országok össze tudjanak fogni, és közös célokat érhessenek el. Orbán pedig magas rangú, nemzetközileg ismert európai politikus, az Európai Néppárt alelnöke, megbecsült, tapasztalt ember, aki sok mindenkit ismer - mondta Loewy, aki szerint ez mindkét országnak előnyére válhat.

Az előző magyar kormánnyal is jó viszonyt ápoltunk, rendszeresen egyeztettünk - tette hozzá. A Fidesz elnökének számos ismerőse van az Európai Bizottságban is, ahol az Európai Néppárt több alelnöke biztosként dolgozik. A francia Michel Barnier, a belső piac és szolgáltatások biztosa például az [origo]-nak azt mondta, Orbánt szívélyes, dinamikus embernek tartja, és "boldog, hogy néppárti alelnökként Orbán mellett állhat".

Micheal Loewy szerint az is optimizmusra ad okot, hogy az új Fidesz-kormány nem csak jó EU-kapcsolatokkal, de várhatóan otthon is kifejezetten erős támogatással fog rendelkezni, ellentétben a korábbi szocialista kormánnyal, amely még abszolút többséggel sem rendelkezett, és így meglehetősen "törékenynek" bizonyult.

Megszűnő egyensúly

A Fidesz jelentős parlamenti többsége - amelyet az osztrák befektetők bíztatónak éreznek - több európai lap szerint problémát jelenthet. A választás első fordulója után az osztrák Kurier egyik publicisztikája például arról írt, hogy kétharmados többséggel nem is egy párt, hanem egyetlen ember, Orbán Viktor szerez teljhatalmat Magyarországon. Anton Pelinka osztrák politológus a Falter című, baloldali-liberális bécsi hetilapban pedig arról írt, hogy a Fidesz hatalmas győzelmével évekre megszűnt a baloldal és a jobboldal közötti egyensúly.

A román Gandul című lap arról írt, hogy Orbán Viktortól azt várják, hogy visszaszerezze Magyarország méltóságát: szerinte most is várható, hogy a párt politikájának középpontjában a határon túli magyarok ügye áll majd. A Stratfor amerikai stratégiai elemző csoport is arra a következtetésre jutott, hogy a Fidesz győzelme nyomán várhatóan fokozódni fog a feszültség, és Magyarország szomszédaiban válaszképpen erősödni fog a nacionalista retorika, a Pravda című szlovák napilap pedig azt írta, hogy Orbán Viktor erős hatalma nagy problémát jelenthet Szlovákia számára a magyar szlovák konfliktus kiéleződése miatt.

Óvatosan elemezte a helyzetet a tekintélyes brit gazdasági és közéleti lap, az Economist. "Orbán Viktor mindig történelmet akart csinálni, és most sikerült is neki" - írta a választási eredményről az Economist. A lap szerint a Jobbik megerősödése miatt a Fidesz felhagyott a szélsőjobboldali szavazókkal való kacérkodással és mérsékelt jobboldali pártként pozícionálja magát újra. Az Economist azt írta, hogy a kampány alatt gyakran szó esett a demokratikus és az európai értékekről, amelynek az egyik oka az, hogy Orbán az Európai Néppárt egyik alelnöke.

A Guardian a választás végeredményéről beszámoló cikke kiemeli, hogy Orbán Viktor forradalminak nevezte a Fidesz győzelmét. Az újság hangsúlyozza, hogy a Fidesz kétharmados győzelmével a választási rendszert és az alkotmányt is megváltoztathatja, első intézkedései között pedig a képviselők számának csökkentése és a kettős állampolgárság megadása lehet. A Guardian szerint a kettős állampolgárság megadása feszültséget okozhat Magyarország és szomszédjai között.