Összesen 1500 ferihegyi járatot töröltek a vulkáni hamu miatt

Vágólapra másolva!
Több mint 1500 ferihegyi repülőjáratot kellett törölni az izlandi vulkánkitörés miatt a légtérbe kerülő vulkáni hamu miatt. Ezek közül 536 Malév-járat volt. A Malév mintegy 3 milliárd forintos kárt szenvedett.
Vágólapra másolva!

Összesen több mint 1500 budapesti légi járatot kellett törölni az izlandi vulkáni hamu miatti több napos légtérzár alatt, a Malév pedig összesen 536 járatát nem közlekedtette, ami 38 743 utasát érintette - közölte összegzésében a Budapest Airport (BA).

Magyarországon négy napon át tartott a kényszerű légtérzár, amely a légiközlekedésnek és a nemzetgazdaságnak milliárdos nagyságrendű kárt okozott. A Malév kára meghaladhatja a 3 milliárd forintot is.

A vulkáni hamufelhő április 16-án érte el a magyar légteret, aznap este 19 órától április 20-án reggel 9:30-ig részlegesen, vagy teljesen lezárták a magyar légteret. A menetrend helyreállításán dolgozó légitársaságok azonban csak április 23-ra tudtak visszatérni a normál üzemmenetre.

A légtérzár idején utasok tízezreiről kellett gondoskodni, de Ferihegyen a legtöbb utas csak addig vesztegelt a repülőtéren, amíg a légitársaságok át nem foglalták más időpontra jegyeiket, vagy vissza nem térítették azok árát - közölte a BA.

Az elmúlt hat napban a magyar légitársaság 536 járatát volt kénytelen törölni, ami 38 743 utast érintett.