Fordítási hiba miatt ússzák meg külföldi gyorshajtók

Vágólapra másolva!
Szinte lehetetlen utólag behajtani a kiszabott bírságot azokon, akik külföldi rendszámú autóval sértik meg a közlekedési szabályokat - írja a Népszabadság. Több jogász szerint évekkel ezelőtt fordítási hiba került a törvénybe, ezért tehetetlenek a magyar hatóságok.
Vágólapra másolva!

Hiába vezették be 2008-ban az objektív felelősséget, a külföldiek és a külföldi rendszámmal rendelkező magyarok szinte következmények nélkül száguldozhatnak, mert rajtuk semmiféle bírságot nem lehet behajtani - írja a Népszabadság. A lap szerint sokszor még az autó tulajdonosának adatait sem kapják meg a hatóságok, így ha nem tudják megállítani a gyorshajtókat, akkor tehetetlenek.

Az igazságügyi és rendészeti tárca szerint nincs olyan uniós jogforrás, amely szabályozná, hogyan lehet adatokat kérni egy másik országban nyilvántartásba vett autó üzemben tulajdonosáról. Ráadásul, ha meg is adnák a külföldi autó adatait, akkor is gondot okozna a bizonyításnál, hogy ki vezetette Magyarországon a kocsit a szabálysértés idején.

A rendészeti tárca kétoldalú megállapodást készített elő Ausztriával, hogy át lehessen adni a kiszabott bírság behajtását annak az országnak, ahol az autót nyilvántartásba vették. A lap azonban több jogászra hivatkozva azt írja: nincs szükség diplomáciai egyezkedésre, vagy új egyezményekre, mert a szabálysértési jogsegélyről szóló törvény alapján is el lehetne járni.

Csakhogy több, angolul szakmai szinten beszélő jogász szerint a 2007-ben elfogadott törvény egy fordítási hiba miatt rossz. A kiindulópontot jelentő uniós kerethatározat "szabályok megsértése esetén" fordulatát ugyanis úgy fordították, hogy "szabálysértésnek minősülő". Így csupán a kifejezetten szabálysértésnek minősülő esetekre vonatkozik a jogszabály, pedig az eredeti cél az volt, hogy általában, a jogszabályok megszegése esetén is fel lehessen lépni.

A lap által megkérdezett jogászok azt állítják, ha az eredeti angol kifejezést a tágabb értelemben fordítják, az lehetővé tenné a szabálytalanság miatti közigazgatási határozat azonnali végrehajtását abban az uniós országban, ahol az autót bejegyezték.