Kevesebb volt a bűncselekmény, de elharapódzott a korrupció 2009-ben

Vágólapra másolva!
Csaknem duplájára nőtt tavaly a felderített korrupciós bűncselekmények száma az országban, de összességében kevesebb bűncselekményt követtek el, mint 2008-ban. Hajdú-Bihar megyében és Budapesten történik a legtöbb bűncselekmény, de a budapesti statisztikán sokat rontott egyetlen szerver lefoglalása.
Vágólapra másolva!

Csaknem duplájára, 500-ról 900-ra nőtt 2009-ben a korrupciós ügyek száma az azt megelőző évhez képest - ismertették az egységes nyomozó hatósági és bűnügyi statisztika (ENYÜBS) adatait ügyészek a múlt évet értékelő sajtótájékoztatójukon Budapesten, szerdán. Elképzelhető, hogy ténylegesen nem emelkedett a korrupciós bűncselekmények száma, hanem csak az eredményes felderítésnek köszönhető a statisztikai növekedés - fejezte ki reményét Nagy Tibor, a Legfőbb Ügyészség számítástechnika-alkalmazási és információs főosztályának vezetője.

Tavaly is a vagyon elleni bűncselekmények szerepeltek az élen, de az emberölés kivételével nőtt a személy elleni bűncselekmények száma. Összességében 4 százalékkal kevesebb bűncselekményt követtek el tavaly, mint egy évvel korábban. Csökkent a regisztrált bűnelkövetők, ezen belül a fiatalkorúak száma.

Tavaly 100 ezer lakosra átlagosan 3928 bűncselekmény jutott. A bűnözés szempontjából a legfertőzöttebb Hajdú-Bihar megye és a főváros volt, ahol ez a szám a 6000-et is meghaladta. Budapesten a Belvárosban csaknem duplájára nőtt a 100 ezer főre jutó bűncselekmények száma, ezt Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője egyetlen szerver lefoglalásával magyarázta, amelyen olyan sok illegális tartalom volt, hogy a kerületben jelentősen megnőtt a szerzői és szomszédos jogokkal kapcsolatos visszaélések miatti eljárások száma.

Virág György, az Országos Kriminológiai Intézet igazgatója a statisztika értelmezésével kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a jogszabályváltozások, például a szabálysértési értékhatár módosulása, jelentősen befolyásolhatják az adatok változását.