Sokára lesz döntés az államfőről Orbán szerint

Vágólapra másolva!
Csak "messze a kormány megalakulását követően" lesz döntés a Fideszben a nyáron megüresedő államfői pozícióról - közölte Orbán Viktor csütörtökön. A párt egyik alelnöke, Pokorni Zoltán azt nyilatkozta a héten, hogy szerinte Sólyom nem marad a helyén, Orbán azonban rosszallóan megjegyezte,  ilyen kérdésekről nem szabad felületesen nyilatkozni.
Vágólapra másolva!

"Az elnök az ország első polgára", akinek minden tiszteletet meg kell adni - fogalmazott Orbán Viktor csütörtöki sajtótájékoztatóján, amikor arról kérdezték, mik a tervei a Fidesznek a köztársasági elnöki poszttal, Sólyom László jelenlegi államfő hivatali ideje ugyanis augusztusban lejár.

Orbán közölte, hogy a Fidesz nem foglalkozott ezzel a kérdéssel, és csak "messze a kormány megalakulását követően hozza meg ezt a döntést". A leendő kormányfő rosszallóan megjegyezte, hogy a köztársasági elnöknek "sem a jövőjéről, sem a mandátumáról nem lehet felületesen nyilatkozni", amivel félreérthetlenül utalt a Fidesz egyik alelnökének, Pokorni Zoltánnak a nyilatkozatára.

Pokorni kedden, a Tv2-nek adott interjújában jelentette, hogy "ha úgy fogalmazza meg a kérdést, hogy Sólyom László a következő években a köztársasági elnök lesz-e, akkor azt a választ adnám, hogy szerintem nem, nem ő lesz" Hozzátette, hogy személy szerint ő nagyra becsüli Sólyomot, és arról nem beszélt, hogy kik jöhetnek szóba lehetséges jelöltként.

A köztársasági elnök megválasztásához a parlament kétharmadának a támogatására van szükség, de ha ez egymás után kétszer sem jön össze, akkor harmadik alkalommal már elegendő a jelenlévő képviselők több mint felének az igen szavazata. A Fidesz azonban a kétharmadot is biztosítani tudja, a vasárnapi választásokon ugyanis a mandátumok több mint kétharmadát szerezte meg. A Fidesz egyelőre nem beszélt arról, hogy kit látna szívesen a köztársasági elnöki székben. (Sólyom és a Fidesz viszonyáról ebben a cikkünkben olvashat részletesen.)