Félmilliárddal többet költött bevételeinél az MDF

Vágólapra másolva!
Kevesebb, mint 400 millió forint folyt be 2009-ben az MDF pártkasszájába, de a párt 933 illió forintot költött - derül ki az MDF pénteken megjelent pénzügyi beszámolójából. A legbőkezűbb adományokat egy alapítványtól és egy IX. kerületi képviselőjétől kapta az MDF.
Vágólapra másolva!

Az MDF 2009-es pénzügyi beszámolója szerint - amely pénteken került nyilvánosságra - a párt az év folyamán 541 millió forinttal többet költött el, mint amennyi bevétele volt. A párt kasszájába 2009-ben összesen 391,8 millió forint folyt be, kiadásai viszont 933 millió forintra rúgtak.

A beszámolóból kiderül, hogy a párt 491 millió forintot költött eszközbeszerzésre, 222 milliót működési kiadásokra és 161 milliót a "politikai tevékenység kiadásaira" - ezek voltak a legnagyobb tételek a kiadások között.

Az MDF bevételeinek legnagyobb része - 227 millió forint - az állami támogatásból származott, 134,7 milliót pedig adományokból sikerült összegyűjteni. Különböző, kisebb összegeket kapott az MDF például Budapest XIII., XVIII. és XXI. kerületi önkormányzatától és az újpesti vagyonkezelő cégtől. 5,5 millió forintot adományozott az MDF-nek Miskolc önkormányzata is. A legbőkezűbb adomány - 78,7 millió forint - ugyanakkor a Megújuló Társadalomért Alapítványtól származott. Ez a szervezet 2008-ban is támogatta az MDF-et, 1,2 millió forintt kapott tőle a párt.

A magánszemélyek közül a legtöbbet, 3 millió forintot Szilassy Gábor Cézár IX. kerületi MDF-es képviselő fizette be a pártkasszába, de 1-1 millió forintot adományozott több ismert MDF-es politikus is: Karsai Péter, Dávid Ibolya, Herényi Károly és a közelmúltban elhunyt Dragon Pál.

A választási vereség után az MDF támogatása évi 228 millió forintról évi 50 millióra csökken majd. Az MDF pártalapítványának, az Antall József Alapítványnak eddig évi 88 millió forint járt a költségvetésből, mostantól évi 36 millió forinttal kell beérniük. A pártnak ugyanakkor van tartaléka: az Országgyűlés 2007-ben döntött úgy, hogy a pártok megvásárolhatják az államtól az általuk használt irodákat, és ehhez segítséget is nyújtott az állam az MFB-n keresztül.

A parlamenti pártok közül egyedül az MDF hozta nyilvánosságra, hogy milyen ingatlanokat vásárolt meg, saját beszámolója összesen több mint 474 millió forintért. Ezek közt vannak csekély értékűek, mint egy alig több mint egymilliót érő szécsényi párthelyiség, de szerepel a listán az MDF II. kerületi, a Szilágyi Erzsébet fasorban található országos központja is, 91 millió forintos vételárral. Az összesen 21 ingatlan megvásárlására a párt 454 millió forint hitelt vett fel, de mivel az állam kezességet vállalt a hitelekért, akkor sem veszíti el az épületeket, ha nem tudja fizetni a törlesztő részleteket. (Az MDF pénzügyi helyzetéről bővebben ebben a cikkben olvashat.)