Önálló és befolyásos miniszterekre építene Orbán

Vágólapra másolva!
A jelenleginél nagyobb befolyással és önállósággal rendelkező minisztereket szeretne látni kormányában Orbán Viktor, aki hétfőn mutatta be kormányának tagjait. A Fidesz elnöke szerint a miniszterek nem a kormányfő beosztottjai.
Vágólapra másolva!

A jelenleginél nagyobb tekintéllyel és befolyással rendelkező minisztereket szeretne látni Orbán Viktor új kormányában - erről beszélt újságíróknak a leendő miniszterelnök azután, hogy bemutatta új kormányának tagjait.

A Fidesz elnöke szerint a miniszterek komoly, önálló döntési pozíciókkal rendelkező vezetők, nem pedig a kormányfő beosztottjai. A tárcavezetők Orbán tervei szerint teljes felelősséggel és az alkotmányos rend keretein belül felügyelnek területeket, míg a miniszterelnök a választói igényeket képviseli a kormánytagok felé, végül mindenért viseli a felelősséget. (Itt részletesen olvashat az új miniszterekről.)

Orbán Viktor tervei szerint jelentősen átalakulna az eddigi kormányzati berendezkedés, létrejön a miniszterelnök-helyettesi poszt, a nagyobb területekért felelős miniszterek alatt pedig jóval több államtitkár dolgozna. A szakállamtitkárok a politikai munkában, a közigazgatási államtitkárok az apparátusi munkában segítik majd a miniszterek dolgát.

A beszélgetésen szóba került Simor András jegybankelnök is, Orbán Viktor azt mondta: sem pozíciókkal, sem személyekkel nem foglalkozik, de az elvi kérdés, hogy a politikai, gazdasági vezetők nem vonatják ki magukat a szabályok alól. "Magyarországon kell adózni" - tette hozzá (erről részletesen itt olvashat). A leendő miniszterelnök korábban utalt arra, hogy nem szívesen látja Simort az MNB élén a jegybankelnök korábbi offshore-ügye miatt. Simor vasárnapi közleményében együttműködést ajánlott a kormánynak, hozzátéve, hogy nincs és nem volt offshore cége, amióta a nemzeti bankot vezeti.