Nyilvánosak a magyarérettségi megoldókulcsai

Vágólapra másolva!
Közzétette az Oktatási Hivatal a hétfőn tartott írásbeli magyarérettségik megoldókulcsait. Az útmutatóból kiderül, hogy melyek a helyes válaszok a feladatlap egyes kérdéseire és melyik válaszért hány pont jár.
Vágólapra másolva!

Az Oktatási Hivatal (OH) honlapján kedden már elérhetők a közép-, illetve emelt szintű magyarérettségik hivatalos megoldásai. A javítókulcs alapján az érettségizők azt is ki tudják számolni, hogy pontosan hány pontot szereztek, és ellenőrizhetik, hogy helyes válaszokat adtak-e.

A hétfőn tartott magyarérettségire középszinten az [origo] is készített egy megoldókulcsot (itt találja) egy szakközépiskolai irodalomtanár segítségével. A beérkezett, gyakran más-más válasz mellett érvelő olvasói levelek alapján néhány esetben nem volt egyértelmű a feladat helyes megoldása - az érettségizők a hivatalos javítókulcsból ezt is ellenőrizhetik.

Az OH a javítókulcs elején kiköti, hogy "a javító tanár csak az útmutatóval lényegében, tartalmában egyező tartalmú választ értékelheti pontokkal", bár a megfogalmazás eltérhet a megadottól. A szövegalkotás esetében középszinten 20-20 pont jár a tartalmi minőségre, a szerkezetre és a nyelvhasználatra, emelt szinten pedig a három szövegalkotási feladatért 25, 20, illetve 15 pont jár. A kulcsból az is kiderül, hogy a rossz helyesírással akár 15 pontot is veszíthettek az érettségizők: ennyi pont levonásához több mint 31 helyesírási hibát kellett ejteni.

A hivatalos magyarérettségi-megoldások közül a középszintű vizsga megoldását ezen, az emelt szintű megoldásokat pedig ezen a linken érheti el.