Népszabadság: Mesterházynak is tetszett az ingyenes BKV ötlete

Vágólapra másolva!
Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje csak a párt szűk vezetésével egyeztetett előzetesen az ingyenes BKV-ról szóló tervekről - írja a Népszabadság. A lap szerint az ötletet támogatta Lendvai Ildikó pártelnök és Mesterházy Attila frakcióvezető is.
Vágólapra másolva!

Nem kampány blöff az ingyenes tömegközlekedés ígérete - mondta a Népszabadságnak adott interjúban Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje.

A politikus szombaton az MSZP május elseji rendezvényén jelentette be, hogy a szocialisták 2013-ig bevezetnék a díjmentes közösségi közlekedést Budapesten. Horváth szerint a legalább négy éve a fővárosban lakók, illetve a Budapesten tanuló diákok használhatnák ingyenesen a BKV-t.

Horváth szerint jól végiggondolt, komplex tervezetről van szó, és komoly szakértő nem nyilatkozott kedvezőtlenül a javaslatáról. Az erről szóló megvalósíthatósági tanulmányt a Városkutatás Kft. készítette a városházának, a főváros megrendelésére - mondta Horváth.

Arról, hogy honnan teremtenék elő a BKV kieső 35-38 milliárdos jegybevételét, azt mondta: a zöldzóna behajtási díjából pótolnák. Ha a zónahatár a városhatárnál volna, akkor évente 80, ha a Hungária gyűrűnél, akkor 50 milliárd forint bevételt hozna. Ez az összeg bőven fedezi a rendszer működésének költségét, sőt, még járműcserére, buszsávok kialakítására is jutna - tette hozzá a politikus.

A Népszabadság nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Horváth és az MSZP fővárosi vezetése az ingyenes BKV-ról szóló terveket csak szűk körben egyeztette előzetesen. A lap szerint a programot és a bejelentés tartalmát ismerte Lendvai Ildikó pártelnök, Mesterházy Attila frakcióvezető, Szekeres Imre elnökhelyettes és Kiss Péter alelnök is. Ők támogatták az elképzelést. A Népszabadság szerint Horváth nem merte szélesebb körben ismertetni előzetesen az anyagot, nehogy idő előtt kiszivárogjon.