Gyökeret eresztett a Fideszben Orbán megoldóembere

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor pártelnök után a Fidesz talán legbefolyásosabb politikusává nőtte ki magát Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője, aki kormányfőhelyettes lesz a második Orbán-kormányban. Az [origo]-nak nyilatkozó fideszes politikusok szerint évek óta tudni lehetett, hogy kiemelt posztot kap az új kormányban, amit kemény munkával érdemelt ki. A Fidesz egyik befolyásos politikusa szerint Navracsics belesimult a pártvezetésbe.
Vágólapra másolva!

Nem meglepő, hogy Orbán Viktor a párt korábbi parlamenti frakcióvezetőjét, Navracsics Tibort kérte fel kormányfőhelyettesnek - állították az [origo] által megkérdezett fideszes politikusok. Orbán a múlt csütörtökön jelentette be, hogy Navracsics feladata miniszterelnök-helyettesként - aki egyben közigazgatási és igazságügyi miniszter is lesz - a kormányzati munka koordinálása. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Orbán kormányfőként stratégiai és elvi döntéseket hoz, a napi munkát pedig kormányfőhelyettesként Navracsics irányítja.

Megszokott felállás

A párt hasonlóan működött ellenzékben is az elmúlt négy évben. A stratégiáról a pártszövetség elnökeként Orbán döntött, a napi parlamenti küzdelemből viszont nem vette ki a részét. Az országgyűlési munka megszervezése és irányítása, ami a legfontosabb megjelenési lehetőséget biztosította a Fidesz számára, frakcióvezetőként Navracsics feladata volt. Ebbe a munkamegosztásba passzol az is, hogy Semjén Zsolt, a KDNP elnöke az második Orbán-kormányban általános kormányfőhelyettes lesz. Semjén ugyanis a Fidesszel szövetséges KDNP-frakció vezetőjeként az elmúlt négy évben gyakorlatilag ugyanazt csinált kicsiben, amit Navracsics a Fidesz-frakcióban.

A párt egyik országosan ismert parlamenti képviselője azt mondta: bár a várható kormánystruktúráról a frakciótagok nem sokat tudtak előzetesen, annak részleteit ugyanis szűk körben dolgozták ki, azt mindenki biztosra vette, hogy Navracsics fontos feladatot fog kapni. Szerinte Navracsics kormányfő-helyettesi posztja helyett sokkal inkább a számos területet lefedő Nemzeti Erőforrás Minisztérium - ide tartozik majd az oktatás, az egészségügy, a sport és a szociális ügyek - volt beszédtéma a fideszes képviselők között.

A kormányzati felkészülést és a programírást is ő fogta össze, meglepő lett volna, ha a kormányzati összműködésre nem lenne befolyása - mondta Navracsicsról egy másik, a Fidesz belső működését jól ismerő nem párttag forrásunk. Többek között Navracsicstól származik a minisztériumok számát jelentősen lefaragó kormányzati struktúra is, amelyet Orbán ismertetett hétfőn. Az új kormányban a korábbiaktól eltérően jóval kevesebb, mindössze nyolc miniszter lesz (erről itt olvashat részletesen.)

A második szereplő

Nagyjából öt éve lehet tudni, hogy Navracsics erős posztot fog kapni a kormányban - mondta az [origo]-nak a Fidesz egyik befolyásos vezető politikusa. Navracsics 2003-tól Orbán mellett dolgozott kabinetfőnökként, majd ő irányította a 2006-os választásokra történő felkészülést a párton belül, a választások után pedig frakcióvezető lett.

Amikor Navracsics leköszönt a kabinetfőnöki posztról, továbbra is jó viszonyban maradt Orbánnal - mondta egyik forrásunk, aki szerint ez önmagában kevés lett volna a miniszterelnök-helyettesi poszthoz. Szerinte ehhez kellett az is, hogy Navracsics frakcióvezetőként jól teljesített az elmúlt négy évben. Ezt a pedig a pártban mindenki elismerte, forrásaink szerint éppen ezért az egész kormányzati munkát összefogó, szuperminiszteri poszt senkit nem lepett meg a pártban.

"Orbán után talán ő jelenleg a Fidesz legbefolyásosabb, legfontosabb szereplője" - mondta Navracsicsról a Fidesz egyik vezető politikusa. Hozzátette azonban azt is, hogy Navarcsics helyzetét nehéz összevetni a párt többi ismert, befolyásos politikusa, például az Orbán egyik legközvetlenebb szövetségesének tartott Kövér László, illetve Kósa Lajos debreceni polgármester szerepével. A Fidesz szűk vezetéséhez tartozó politikusok ugyanis egy-egy mondatukkal is fel tudják kavarni a közvéleményt - mondta.