Schmitt Pál lesz az Országgyűlés elnöke

Vágólapra másolva!
Schmitt Pál a kampányban többször elmondta, hogy szívesen elvállalná a házelnöki posztot, ma bejelentették, hogy megkapja. A Fidesz és a KDNP frakciójának alakuló ülésén az is véglegessé vált, hogy Lázár János lesz a Fidesz, Harrach Péter pedig a KDNP frakcióvezetője.
Vágólapra másolva!

Schmitt Pált a Fidesz alelnökét jelöli a Fidesz-KDNP frakciója az Országgyűlés elnökének - jelentette be Szijjártó Péter a Fidesz kommunikációs vezetője szerdán a két képviselőcsoport alakuló ülése után a parlamentben. A Fidesz frakcióvezetőjének Lázár Jánost, a KDNP képviselőcsoportjának vezetőjének pedig Harrach Pétert választották meg a képviselők.

Schmitt Pált már egy éve a házelnöki tisztség várományosaként emlegetik. Schmitt a kampány során többször is kifejezte, hogy szívesen lenne házelnök, amennyiben felkérést kap. Pokorni Zoltán április 27-én azt mondta a Tv2-nek, hogy Schmitt és Kövér László között dőlhet el, hogy ki lesz a házelnök. A 2004-től európai parlamenti képviselőként dolgozó Schmitt az országos listáról szerzett mandátumot, és már korábban bejelentette, hogy visszatér Magyarországra, attól függetlenül, hogy milyen pozíciót fog kapni az új parlamentben.

Schmitt Pál szerdán a döntés bejelentése után azt mondta, a jelölésnél nagyobb megtiszteltetés nem érheti. Kijelentette, hogy az ajtaja mindig nyitva áll majd, nem politikai döntéshozó lesz, hanem a döntések előkészítője, a demokráciát, az egymás iránti tiszteletet kívánja szolgálni.

Lázár és Harrach jelölése sem meglepetés, Orbán Viktor Fidesz-pártelnök már korábban bejelentette, hogy Lázárt szánja a párt frakcióvezetőjének. A 35 éves Lázár huszonéves gyakornokként alapozta meg politikai karrierjét, jelenleg hódmezővásárhelyi polgármester. Párttársai profi és tehetséges politikusként jellemzik az ambícióit korábban sem takargató Lázárt (róla szóló portrénkat itt olvashatja).

A 62 éves Harrach Péter 2002 óta az Országgyűlés alelnöke, előtte 1998 és 2002 között az Orbán-kormány szociális és családügyi miniszteri posztját töltötte be. A Fidesszel szövetséges KNDP parlamenti frakcióját a 2006-2010-es ciklusban Semjén Zsolt pártelnök vezetette.

Harrach Péter azt hangsúlyozta, hogy a KDNP szövetségben működik a Fidesszel, közös a feladatuk és a felelősségük, ugyanakkor a kereszténydemokrata párt sajátos elemeket is hoz ebbe az együttműködésbe.