Pintér beszólása húzhatta keresztül Orbán menetrendjét

Vágólapra másolva!
Egyik legelső nyilatkozatával megkavarta a kormányzati tervezést a Fidesz egyik befolyásos politikusa szerint Pintér Sándor leendő belügyminiszter, aki hétfői bemutatásakor arról beszélt, hogy szerinte Gergényi Péter korábbi budapesti főkapitány nem hibázott a 2006-os zavargások idején. A nyilatkozat némileg ellentmondott a Fidesz korábbi kommunikációjának, de Orbán Viktor már szerdán lépett: bejelentette, hogy külön miniszterelnöki megbízott vizsgálja majd a feltételezett rendőri visszaéléseket.
Vágólapra másolva!

Miniszterelnöki megbízottként Balsai István feladata lesz a 2006. októberi zavargások kivizsgálására - jelentette be Orbán Viktor leendő kormányfő a Fidesz-frakció szerdai alakuló ülésén. Orbán közölte: az elszámoltatáson belül különös figyelmet érdemel a 2006-os rendőri túlkapások kivizsgálása. A pártelnök szerint mindenkit felelősségre kell vonni rangra és korra való tekintet nélkül, aki részt vett ezekben a túlkapásokban.

Pintér miatt borult a terv

A Fidesz korábban is többször jelezte, hogy fontosnak tartja a 2006-os rendőri túlkapások kivizsgálását. Ezt mutatja az is, hogy a kérdés felkerült arra a 13 ügyet tartalmazó listára is, amely azt vette számba, mikkel akar foglalkozni a párt a sokat emlegetett elszámoltatás során. Arról azonban eddig nem beszélt a Fidesz, hogy az elszámoltatást a 2006-os események vizsgálatával akarja kezdeni. A Fidesz egyik országosan ismert, befolyásos politikusa az [origo]-nak azt mondta: Orbán a leendő belügyminiszter, Pintér Sándor nyilatkozata miatt kényszerült erre a bejelentésre.

Pintér - amikor Orbán hétfőn bemutatta a leendő kormányának tagjait - azt mondta: nem gondolja, hogy Gergényi Péter korábbi budapesti rendőrkapitány törvénytelenül járt volna el a 2006-os oszlatások levezénylésénél. Pintér kijelentését zokon vette a Fidesz vezetése. Varga Mihály, aki a kormányfő politikai hátországát jelentő Miniszterelnökséget vezeti majd, szerdán a TV2-nek szerencsétlen, elsietett nyilatkozatnak nevezte Pintér kijelentését. Varga hozzátette: a Fidesz mindig is úgy vélekedett, a 2006. október 23-án történteket ki kell vizsgálni. A Fidesz egyik befolyásos politikusa az [origo]-nak azt mondta: ha Pintér nem fogalmaz ilyen szerencsétlenül, akkor Orbán a bejelentéssel megvárta volna a kormányalakítást. Szerinte Pintér kijelentésének hátterében az állhatott, hogy a leendő miniszter nem akarta egyből magára haragítani a rendőröket.

Forrásunk szerint a túlkapások kivizsgálása azt jelentheti, hogy újra megnyitják az ezzel kapcsolatos ügyeket, a felelősségre vonások pedig kiterjedhetnek az oszlatások idején aktív rendőrökre és politikusokra egyaránt. Balsai például a rendőrségi visszaéléseket vizsgáló Független Rendészeti Panasztestülettel működhet együtt - mondta forrásunk, aki további részleteket arra hivatkozva nem tudott mondani, hogy a pártban Balsai, illetve Navracsics Tibor leendő kormányfőhelyettes koordinálja ezt a kérdést.

Állami felelősség elismerése

Lázár János, a Fidesz szerdán megválasztott frakcióvezetője a Heti Válasznak úgy fogalmazott: "Minden, 2006 őszét érintő vizsgálatot újra kell kezdeni, az összes adatot, információt a nyilvánosság elé kell tárni, legyen szó rendőrségi vagy titkosszolgálati értesülésekről." Lázár hozzátette: "A felelősöket - akárcsak augusztus 20. kapcsán - itt is meg kell nevezni és meg kell büntetni, az államnak pedig kártalanítani kell a brutalitás elszenvedőt." A 2006. augusztus 20-i vihar miatt kitört pánikban öt ember halt meg. Az eset után a Miniszterelnöki Hivatal egyik főosztályvezetőjét és a katasztrófavédelem ügyeletesét kirúgták, egy meteorológus és két katasztrófavédelmis ellen fegyelmit indítottak.

A Fidesz országosan ismert befolyásos politikusa szerint Lázár azért vonta össze a 2006 őszi zavargásokat a 2006. augusztus 20-i viharpánik ügyével, mert a Fidesz egy közös indítványban akar foglalkozni a két kérdéssel. Forrásunk szerint a Fidesz heteken belül beterjeszt az Országgyűlésnek egy olyan határozattervezetet, amely arról fog szólni, hogy a két ügy miatt indult kártérítési perekben az állam ismerje el a felelősségét. Ezzel a Fidesznek az a célja, hogy a károsultaknak ne kelljen évekig pereskedniük, hanem kapjanak kártérítést. Forrásunk hozzátette: Balsai a határozattervezettől függetlenül vizsgálni fogja a rendőri visszaéléseket.

A vizsgálatokról szerettünk volna részleteket megtudni, többek között arra voltunk kíváncsiak, mikben térnek el azok a korábbi, az ügyben már megindult vizsgálatoktól, illetve a miniszterelnöki megbízott milyen szervekkel szeretne együttműködni. Balsai az [origo]-nak azt mondta: erről egyelőre korai beszélni, szerinte a kormány megalakulása után, körülbelül két héten belül lesz aktuális a kérdés. Balsai Szijjártó Péterhez, a Fidesz szóvivőjéhez irányított bennünket, aki titkárságán keresztül azt közölte: használjuk a Fidesz szerdai sajtótájékoztatóján elhangzottakat.

Eddig 27 millió kártérítésekre

Juhász Imre, a panasztestület elnökhelyettese az [origo]-nak azt mondta: a Fidesz egyelőre nem kereste meg őket, de felkérés esetén állnak a miniszterelnöki megbízott rendelkezésére. Juhász hozzátette: a jelenlegi jogszabályok szerint eddig csak 2008. január utáni eseményeket vizsgálhatták, de így elég tapasztalatot szereztek ahhoz, hogy hasznára legyenek Balsainak. A panasztestület a rendőrségi törvény módosításával 2008-ban hozták létre. Mivel a Fidesznek kétharmados parlamenti többsége van, így a törvényt tudja úgy módosítani, hogy a panasztestület hatáskörét kiterjesszék a 2006-os eseményekre is.

A rendőri visszaélések miatt az elmúlt években több rendőr ellen indult eljárás. A Készenléti Rendőrség - a korábbi Rebisz - az [origo]-val azt közölte: a bíróság jogerősen eddig 6 rendőr bűnösségét állapította meg, közülük 3 esetben felfüggesztett szabadságvesztés, 1 esetben letöltendő szabadságvesztés, 2 esetben pedig próbára bocsátás volt az ítélet. A Készenléti Rendőrség 4 járőr, 1 járőrvezető és 1 csoportvezető ellen 4 esetben feddést, 1 esetben megrovást szabott ki. Egy ember szolgálati viszonyát pedig megszüntették a letöltendő szabadságvesztés miatt. A Készenléti Rendőrség eddig 26 károsultnak összesen 27 millió forint kártérítést fizetett.

Az eljárások ellenére azonban több olyan vezető beosztású rendőrt előléptettek, akik a rendőrség belső jelentése szerint hibáztak az októberi 23-i eseményeknél. A Fidesz vezetői valószínűleg nem felejtették el azt sem, hogy a rendőrség október 23-án a rendbontó csoportokat mintegy rátolta a párt ünnepi megemlékezésén részt vevő tömegre. A tömegoszlatás során pedig több embert, köztük Rávész Máriuszt, a Fidesz országgyűlési képviselőjét is megverték, első fokon pedig felmentették azt a két rendőrt, akiket a fideszes politikus megverésével gyanúsítottak.