Viharok tépázták meg a keleti országrészt csütörtökön

Vágólapra másolva!
Elöntött utcák és pincék, kidőlt fák, leomlott kémények maradtak a csütörtöki viharok után Kelet-Magyarországon. Előtte a Parlamentnél is borsónyi jégeső esett. A keleti országrészben éjfélig narancssárga riasztás van érvényben.
Vágólapra másolva!

Borsónyi jégeső esett a Parlamentnél csütörtökön koradélután - mondta az [origo]-nak az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) ügyeletese. Budapesten felhőszakadás volt a koradélutáni órákban, a fővárostól délre, dél-keletre záporok, zivatarok vonultak át. Csütörtök délutánra a viharok elérték a keleti országrészt.

Békés megyében közel negyven esetben kellett kivonulniuk a tűzoltóknak a vihar okozta károk miatt. A heves szél elsősorban a tetőszerkezeteket bontotta meg, de több helyre fakidőlések miatt kellett kivonulniuk. Békéscsabán a megyeházára dőlt egy fa, Gyulán villám csapot egy házba, de a lángokat gyorsan eloltották a tűzoltók. A vihar kezdete óta legalább ötvenen dolgoznak folyamatosan a károk elhárításán Békésben, ám előfordulhat, hogy éjszaka kezdhetik elölről a munkát, mert újabb felhőszakadás várható.

Miskolcon és Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyes részein is hatalmas mennyiségű csapadék esett csütörtökön délután. Miskolcon a diósgyőri városrész utcáin és a Berekalján hömpölyög a víz, Sajószentpéteren és Sajóbábonyban borsó nagyságú jég esett. A kocsik leálltak az útszélére és volt, aki megpróbált védett helyre húzódni. Sok helyen a lakásokból szivattyúzzák a vizet, és takarítják az utcákat, ahol a hömpölygő víz uszadékot, sarat rakott le. A tűzoltóság a lakosság segítségét kérte, mivel nem tudnak mindenhol beavatkozni, ahol szükség lenne rájuk. Azt kérték, hogy az ingatlantulajdonosok tisztítsák meg a vízelvezető árkokat és a csatornaszemeket.

A Zempléni-hegységben négy településen száz házat veszélyeztet megáradt patak vagy a hegyekről lezúduló vízmennyiség. Tolcsván négy családnak kellett elhagynia otthonát, és Vámosújfaluban is többen erre készülnek, ahol négy utcát árasztott el víz. Erdőhorvátiban a megáradt Egres-patakkal küzdenek. Komlóskán a ruszin parkot, a helyi szövetkezet épületét, önkormányzati utakat és házakat, pincéket is elöntött a patak árhulláma. A falut egyetlen úton lehet megközelíteni, ami közúti járművel jelenleg járhatatlan.

Hajdú-Bihar megyében közel harminc esetben kellett kivonulniuk a tűzoltóknak a vihar okozta károk elhárítására. Az esővel, jégveréssel érkező viharos erejű szél elsősorban Debrecenben, Püspökladányban, Balmazújvárosban és Hajdúhadházon okozott károkat. A tűzoltókat fakidőlésekhez, leszakadt ágak eltávolításához és vízszivattyúzáshoz riasztották.

A heves szél miatt dőlt útra számos fa,és omlott le több kémény Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is. A megyei katasztrófavédelem szerint Nyíregyháza több pontján vízszivattyúzáshoz kérték segítségüket. Szakoly és Balkány között, illetve Nagykállóban fák dőltek az útra, Újfehértón egy magántelken álló villanypóznát borított rá szél a szomszéd ház kerítésére. Személyi sérülés egyik esetben sem történt.

Jelenleg narancssárga riasztás van érvényben a keleti országrészben, amely várhatóan az éjfélig, legkésőbb péntek reggelig tart majd. Mint az OMSZ munkatársa elmondta, kicsi a valószínűsége annak, hogy a legmagasabb fokozatú, piros riasztásra legyen szükség.

Az OMSZ szerint az elkövetkező napokban marad a változatos idő, főleg észak-keleten lehetnek elszórtan záporok, zivatarok, felhőszaladás és jégeső. A zivatarokat viharos széllökések kísérhetik.

Az aktuális időjárásról az [origo] időjárásrovatában tájékozódhat.