Visszavonta Farkas Péter birkózó állami kitüntetését Sólyom

Vágólapra másolva!
"Érdemtelenné válás" miatt visszavonta a köztársasági elnök Farkas Péter olimpikon birkózó 1992-ben adományozott állami kitüntetését. Farkas Péter jelenleg kábítószerrel összefüggő bűncselekmények miatt, jogerősen kiszabott hétéves fegyházbüntetését tölti.
Vágólapra másolva!

Visszavonta Farkas Péter olimpiai bajnok bírkózó 1992-ben adományozott állami kitüntetését Sólyom László köztársasági elnök, Bajnai Gordon miniszterelnök előterjesztése alapján - olvasható a Magyar Közlöny szerdai számában megjelent, április 9-i keltezésű határozatban. A Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje, polgári tagozata kitüntetést a határozat szerint "a kitüntetésre érdemtelenné válás miatt" vonta vissza Sólyom.

Az olimpiai bajnokot kábítószerrel összefüggő bűncselekmények miatt - távollétében - 2009. december 12-én, jogerősen hét év fegyházbüntetésre ítélték. A rendőrség még 2004 októberében gyanúsította meg Farkast, miután egy XVIII. kerületi családi házban tartott házkutatáskor, több hónapos felderítő munka eredményeként, többezer tő, a marihuána alapanyagául szolgáló növényt találtak. Farkas Péteren kívül még két gyanúsítottja volt az ügynek, az egyik a testvére, Farkas Károly.

A büntetőperben először felmentő ítélet született, azt később a Fővárosi Bíróság hatályon kívül helyezte és új eljárást rendelt el. A sportolóra 2008 novemberében, első fokon öt év fegyházbüntetést szabott ki a bíróság, testvérét hét évvel sújtotta kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt. A többórás ítélethirdetés közben Farkas Károly rosszullétre hivatkozva szünetet kért, és a határozathirdetés folytatásakor már nem tért vissza a tárgyalóba. Órákkal később újabb szünetet tartott a bíróság, azután már Farkas Péter sem ment vissza a terembe.

Farkas Károlyt egy nappal később Vecsésen elfogták, az olimpikon azonban több mint egy évig külföldön bujkált. A másodfokú bíróság december 12-én Farkas Péter első fokon kiszabott büntetését két évvel, ötről hétre súlyosította. Farkas Pétert 2009. december 26-án Andorrában, egy hotelben fogták el, március elsején adták át a magyar rendőröknek, és hozták haza Magyarországra.

Az Országgyűlés tavaly decemberi döntése alapján életjáradék sem jár már januártól Farkas Péternek. A parlament által elfogadott törvénymódosítás kimondja, hogy nem kaphat életjáradékot az az olimpiai érmes sportoló, - sem edzője, vagy özvegye - akit szándékos bűncselekmény miatt végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt a bíróság. (Erről bővebben itt olvashat.)