Ágyúlövéssel tiltakoztak az osztrák hulladékégető ellen

Vágólapra másolva!
Ausztria felé fordított ágyúkkal tiltakoztak szentgotthárdiak a határ túloldalára tervezett hulladékégető ellen. Az ágyúkat elsütötték, de lövedék nem volt benne. A szervezők azt mondták: jelképesen tiltakozásuk hangját lőtték át Ausztriába.
Vágólapra másolva!

Ágyúval lőttek Ausztria felé Szentgotthárdról szombaton, így tüntettek a helyiek a határ túloldalára tervezett hulladékégető ellen. Az ágyúk csak dörögtek, lövedék nem volt azokban. A szemétégetőt közvetlenül a két ország határa mellé tervezik, a beruházó tavaly megkapta az építési engedélyt, de ez ellen Magyarországról több száz magánszemély és civil szervezet is fellebbezett. A végső döntés legkésőbb nyáron várható Ausztriában a környezetvédők szerint.

Szombaton Szentgotthárd főteréről indult a menet a határra, több százan vettek részt a tiltakozó akcióban. A téren elmondott beszédében Viniczay Tibor polgármester azt mondta, egyetért a szervezők céljaival, de azt kérte, ne süssék el az ágyúkat a határon. A szervező ProNas Környezetvédő Egyesület elnöke, Soós Zoltán elnök elismerte, hogy "kissé provokatív" ágyúval kivonulni a határra. "De mi úgy gondoljuk, hogy az az igazi provokáció, hogyha egy várost, egy országot olyan dologgal fenyegetnek, ami a testi és lelki egészségét rombolja" - tette hozzá.

A szentgotthárdiak évek óta tiltakoznak a rábakeresztúri (heiligenkreuzi) ipari parkba tervezett égetőmű ellen. Volt már éhségsztrájk, tüntettek koporsóval, amely szerintük azt jelképezte, hogy az erőmű, ha megépül, elpusztítja a környék környezeti és turisztikai értékeit, valamint 2008-ban népszavazáson is nemet mondtak a beruházásra. A magyar kormány ugyancsak kérte Ausztriát, hogy keressen alkalmasabb helyet a hulladékégetőnek.