Megszökött kilenc afgán férfi a nyírbátori őrzött szállásról

Vágólapra másolva!
Megszökött kilenc afgán férfi a nyírbátori őrzött szállásról, ahol a Magyarországon jogszerűtlenül tartózkodó külföldieket őrzik. Hat embert elfogtak, hármat még keresnek. Az elfogott férfiakat elkülönítik, más szankció nem alkalmazható velük szemben.
Vágólapra másolva!

Szombaton kilenc idegenrendészeti őrizetben lévő afgán férfi szökött meg a nyírbátori őrzött szállásról, hatot egy órán belül elfogtak - áll a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság közleményében.

Május 8-án délelőtt a napirend szerinti udvari sétára kísért körülbelül ötven őrizetes közül többen megpróbáltak kitörni. Kilenc embernek pár pillanat alatt sikerült átmászni a kétméteres, szögesdróttal erősített betonkerítésen, a többieket az őrök megakadályozták. Azonnal megkezdték a kutatást, amelynek eredményeként hat szökevényt a rendőrök egy órán belül a városban elfogtak, három másikat még keresnek.

Az elfogott afgán állampolgárokat elkülönítik, más szankció nem alkalmazható velük szemben. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság belső vizsgálatot indított, mely eddig nem tárt fel szabálytalanságot az őrszemélyzet részéről.

Az őrzött szállás nem börtön, hanem a rendőrség által üzemeltetett létesítmény, ahol a Magyarországon jogszerűtlenül tartózkodó külföldieket őrzik, amíg a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal dönt menekült státuszukról vagy kiutasításukról. Jelenleg 159 ember ellátásáról gondoskodnak itt. Az őrök nem viselhetnek fegyvert: felszerelésük gumibot, paprikaspré és bilincs.