Semjén: Az első napon a Parlament elé kerül a kettős állampolgárság ügye

Vágólapra másolva!
Az első parlamenti napon beadja a kettős állampolgárságról szóló törvényt a Fidesz-KDNP - mondta Semjén Zsolt, a KDNP elnöke a Hír TV-nek. Mint mondta, akinek magyar identitása van, megkaphatja az állampolgárságot, és az állampolgárság szerinte szavazati joggal is járna.
Vágólapra másolva!

Már az első parlamenti napon beadja a kettős állampolgárságról szóló törvényt a Fidesz-KDNP - mondta a Hír TV Péntek8 című műsorában Semjén Zsolt, a kereszténydemokrata párt elnöke. A politikus élete egyik legfontosabb dolgának nevezte ezt a lépést.

Semjén Zsolt szerint a világ legtermészetesebb kötelessége megadni a kettős állampolgárságot. Mint mondta, a világon bárhol élő románnak, szlováknak vagy szerbnek megadták a kettős állampolgárságot, és tarthatatlan, hogy a Kárpát-medencében őshonos magyaroknak nem.
A KDNP elnöke szerint a törvényjavaslat értelmében egyedi kérelemre, gyorsított eljárásban megkaphatja a magyar állampolgárságot, aki valamilyen szinten tud magyarul, illetve a történelmi Magyarországról származik, vagy vélelmezhető, hogy a történelem folyamán valamikor innen vándorolt el. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy akinek magyar identitása van, az megkaphatja az állampolgárságot - mondta.

A kijelölt miniszterelnök-helyettes kérdésre válaszolva azt is elmondta: az állampolgárság szavazati joggal is járna, mert véleménye szerint nincs A és B kategóriájú magyar. Szerinte egy magyar nemzet és egy állampolgárság van. A most benyújtandó törvény az állampolgárságot adja meg és a szavazati jogról nem rendelkezik, az a választási törvény témája lesz - mondta Semjén.

"Nem arról van szó, hogy egy magyar törvény több millió szomszédos országban élő magyarnak automatikusan állampolgárságot ad" - mondta korábban az [origo]-nak Martonyi János leendő külügyminiszter szomszédságpolitikáról és kettős állampolgárságról. Mint mondta, egyéni eljárás keretében kérhetnék a határon túli magyarok az állampolgárságot. "Ugyanazt a bánásmódot szeretnénk megadni a szomszédos országokban élő magyaroknak, mint amit jelenleg a világ valamennyi országában élő magyarok élveznek" - tette hozzá a leendő miniszter. (A vele készült videóinterjút itt nézheti meg.)