Milliárdokat érnek a megszűnő minisztériumok épületei

Vágólapra másolva!
Tízmilliárdokat kereshetne az új kormány azzal, ha értékesítené a megszűntetett és más minisztériumokba olvasztott tárcák épületeit - írja a Blikk. Az eladásokkal a lap szerint százmilliós fenntartási költséget is meg lehetne spórolni, a Fidesz azonban a kormány felállásáig nem árulja el, mi lesz az épületek sorsa.
Vágólapra másolva!

40 milliárd forintot ér azoknak a minisztériumoknak az ingatlanvagyona, amelyeket megszűntet, vagy más tárcába olvaszt az új kormány - írja a Blikk. A lap szerint az új kormány megalakítása után tízmilliárdokat lehetne nyerni ezeknek az épületeknek az eladásával, és a megszűnő minisztériumok fenntartási költségén is százmilliókat lehetne spórolni, a Fidesz ugyanakkor még nem döntötte el, mi lesz az épületek sorsa.

A Blikk birtokába került lista szerint a háttérintézmények nélkül összesen 165 milliárd forintot érnek a jelenlegi minisztériumok budapesti ingatlanjai, amelyeket éves szinten 3,7 milliárd forintért tartanak fenn. Mivel az ú jkormányban nem lesz környezetvédelmi, gazdasági, oktatási, szociális és közlekedési minisztérium sem, a Blikk úgy számol, hogy ezek épületeit el lehetne adni, mintegy 40 milliárdért.

Bár a Fidesz már bejelentette, hogy az eddigi 13 helyett csak 8 minisztériumot fog működtetni, nem egyértelmű, hogy a megszűnő tárcák apparátusának helyt adó épületektől megválhat-e, hiszen az adott szakterületek önálló államtitkárságok formájában tovább fognak működni. A Fidesz sajtóosztálya a felvetésre közölte: csak a kormányalakítás után tudják megmondani, pontosan mi lesz az összevonásra ítélt minisztériumok sorsa.

Orbán Viktor leendő miniszterelnök a választási győzelem másnapján azt mondta, hogy "átfogó támadást" indít a bürokrácia ellen, és nem tűr meg "felesleges intézményeket". Vasali Zoltán, a Progresszív Intézet elemzője ugyanakkor a Blikkek azt mondta, hogy a minisztériumok számának csökkentése önmagában nem jelent olcsóbb államot, és lehet, hogy nem is a tárcákon fog spórolni a kormány.