Apácák és szerzetesek huzakodnak 250 gyerek feje felett a zsámbéki iskolán

Vágólapra másolva!
Lelakatolta a Zsámbéki Premontrei Keresztelő Szent János iskola bejáratát hétfő reggelre az épület tulajdonosa, a keresztes nővérek rendje, így az oda járó kétszázötven gyerek csak késve, a lakat leverése után tudott bejutni a tantermekbe. A nővérek szerint az épület omlásveszélyes, az üzemeltető premontreiek szerint ez csak ürügy arra, hogy a nővérek eladhassák az iskolát.
Vágólapra másolva!

Lelakatolta a Zsámbéki Premontrei Keresztelő Szent János iskola bejáratát hétfő reggelre az épület tulajdonosa, így az oda járó kétszázötven gyerek csak késve, a lakat leverése után tudott bejutni a tantermekbe - közölte Lovas Lajos (Fidesz-KDNP), a település polgármestere hétfőn az MTI-vel. A keresztes nővérek linzi központú közép-európai tartománya az ügyvezetőjük szerint azért zárta le hétfőre virradóra a Keresztelő Szent János Iskolát, mert a műemlékvédelmi hatóság áprilisi határozata szerint az épület egyes részei omlásveszélyesek. Erről és a bezárásról a múlt hét végén írásban értesítették az üzemeltetőt - mondta el Gerhard Posch.

A polgármester szerint a nővérek minden előzetes bejelentés nélkül lakatolták le az intézményt, holott egy tavaly októberi statikai szakvélemény egyetlen szóval sem jelezte, hogy omlásveszélyes az épület. A polgármester a biztonság kedvéért szakembereket hívott az épület ellenőrzésére. Hétfő reggel az iskola vezetése verte le a kapuról a lakatot, így megkezdődhetett a tanítás. Lovas Lajos szerint ha bezárnák az iskolát, az ott tanuló kétszázötven diákot sehol másutt nem tudnák elhelyezni.

A hasznosító cég szerint közvetlen életveszély volt

Hétfő délután az ingatlan hasznosításával megbízott cég, a Zsámbéki Katolikus Képzési és Továbbképzési Nonprofit Kft. azt közölte, hogy közvetlen életveszély miatt - a balesetek megelőzése érdekében - zárta le a keresztes nővérek rendje a zsámbéki Zichy-kastély területét.

A cég munkatársa, Hübler Katalin által kiadott közlemény szerint a tulajdonos Szent Keresztről Nevezett Irgalmas Nővérek osztrák rend szerkezeti és statikai vizsgálatokat végeztetett, mert tudomásukra jutott, hogy a Keresztelő Szent János Iskola nem megfelelően használja a helyiségeket. A szakértői vélemények meg is állapították, hogy az épület állaga jelentősen romlott az elmúlt években. Ezt követően a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal április végén kelt határozatában megtiltotta az iskola két szárnyának használatát életveszély miatt, és további vizsgálatot rendelt el.

Az államosított intézményt annak idején azzal a kikötéssel adta vissza az állam a keresztes nővéreknek, hogy ott felekezeti oktatásnak kell folynia - mondja az intézményt működtető premontrei rend képviselője, az iskola igazgatóhelyettese, Holnapy Dénes Márton atya. Az igazgatóhelyettes szerint a keresztes nővérek 2006-ban kifejezetten kérték a premontreiektől, hogy az intézményt - amely egy ideig a főiskola gyakorlóiskolájaként működött - vegyék át, és működtessék tovább. Valószínűleg azóta rájöttek, hogy a 16 ezer négyzetméteres ingatlan (amelyből csak háromezer négyzetmétert foglal el az iskola, a többi része üresen áll) igen nagy értéket képvisel - mondta az atya.

Tagadják, hogy eladnák az iskolát

Az atya szerint a nővérek azért akarják elvenni a használati jogot a premontrei rendtől, hogy az épületet ötmillió forintért eladhassák egy Németországból hazatért, meggazdagodott magyarnak. A premontrei rend és a keresztes nővérek rendje perben áll egymással. Holnapy szerint keresztes nővérek linzi székhelyű kongregációja a június 8-ai bírósági tárgyalás előtt minden bizonnyal kész helyzet elé akarta állítani őket. Ha engednének a nyomásnak, és kiköltöznének az épületből, nem lenne miről tárgyalni a régóta húzódó perben - tette hozzá.

A Szent Keresztről Nevezett Irgalmas Nővéreknek nem áll szándékában eladni a zsámbéki premontrei iskolát - közölte a rend közép-európai tartományának ügyvezetője hétfőn. Gerhard Posch szerint a Premontrei Renddel kötött megállapodás értelmében idén augusztusban lejár a premontreiek használati joga, így új bérlő venné át az üzemeltetést.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkársága szerint elfogadhatatlan, hogy a keresztes nővérek az épület lelakatolásával próbálnak nyomást gyakorolni a jól működő zsámbéki iskolára, a gyermekeiket oda járató családokra.