Tizenkét évet kapott Balla Irma gyilkossággal vádolt fia

Vágólapra másolva!
Bűnösnek találta az első fokon eljáró bíróság a meggyilkolt debreceni képviselő, Balla Irma fiát, akit anyjának megöléséért 12 év fegyházra ítéltek. Az ítélet nem jogerős, a vádlott felmentésért, az ügyész súlyosbításért fellebbezett.
Vágólapra másolva!

Tizenkét év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság első fokon S. Sándort, akit édesanyja, Balla Irma volt debreceni fideszes önkormányzati képviselő meggyilkolásával vádolt az ügyészség. A bíróság hétfői ítélete szerint S. Sándor különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt bűnös.

A vádlottat 10 évre eltiltották a közügyek gyakorlásától, és kötelezték több mint 10 millió forint perköltség megtérítésére is. A vádlott védője korábban azt kérte a Hajdú-Bihar Megyei Bíróságtól, hogy bűncselekmény hiányában mentse fel S. Sándort, aki ellen "semmilyen konkrét bizonyítékot" nem tudtak felmutatni, az ügyész viszont fegyházat kért a férfire április végén tartott vádbeszédében.

Balla Irmát 2007 húsvétján gyilkolták meg debreceni lakásában. A gyilkossággal az ügyészség a fiát, S. Sándort vádolta meg. A vádlottat korábban őrizetbe vették, és egy évig előzetes letartóztatásban tartották, de később szabadlábra helyezték, így mostanáig szabadon védekezhetett.

Az ügyben áprilisban fordulatot várt a bíróság, mert négy börtönben ülő elítélt is tanúnak jelenkezett. Az elítéltek levélben tudatta a hatóságokkal: fontos információik vannak arról, hogy ki ölte meg Balla Irma egykori debreceni fideszes önkormányzati képviselőt. A jelentős sajtóérdeklődéssel kísért áprilisi tárgyaláson ugyanakkor egymásnak ellentmondó vallomások hangzottak el, és kiderült: az elítéltek saját büntetésük könnyítése érdekében próbálkoztak a tanúskodással (erről itt olvashat részletesen).

Az elítélt férfi ügyvédje, Magyar György a hétfői ítélethirdetés után kijelentette: "Mór megismétlődött", ismét egy ártatlan embert ítéltek el. Az ügyvéd arra az esetre utalt ezzel, amikor 2005-ben a móri mészárláskéntismert ügyben életfogytiglani börtönre ítélték Kaiser Edét, utóbb azonban kiderült, nem ő követte el a bűncselekményt (erről itt talál cikkeket).

Magyar és védence az ítélet ellen fellebbezett, ebben S. Sándor felmentését, valamint az ismételten elrendelt előzetes letartóztatás megszűntetését kérték. Az ügyész szintén fellebbezett, ő súlyosabb ítéletet kér a vádlottra.