A költségvetési bizottságon kapott hajba az MSZP és a Jobbik

Vágólapra másolva!
Valószínűleg a Fidesznek kell majd kimondania a végső szót a költségvetési bizottságon összevesző ellenzéki pártok vitájában, az MSZP és a Jobbik ugyanis a pártok keddi egyeztetésén sem tudott megállapodni arról, hogy melyikük kapja a bizottság elnöki tisztségét. A három parlamentbe jutó ellenzéki pártnak kedden négy bizottsági elnöki posztról sikerült megegyeznie, miután megállapodtak, hogy 3-2-1 arányban osztják fel a nekik felajánlott elnöki hat helyet.
Vágólapra másolva!

Megállapodtak a bizottsági elnöki tisztségek számának elosztásáról a parlamentbe jutott ellenzéki pártokaz Országgyűlés alakuló ülését előkészítő keddi megbeszélésen. Az MSZP három, a Jobbik kettő, az LMP egy bizottsági elnököt adhat majd a 19 állandó parlamenti bizottságba - dőlt el a pártok egyeztetésén, de azt még nem lehet tudni, hogy ki pontosan melyik bizottságot vezetheti, mivel a Jobbik és az MSZP hajba kapott a számvevőszéki és költségvetési bizottságért.

A Fidesz már korábban egyértelművé tette, hogy összesen hat elnöki posztot szán az ellenzéknek: ezt az LMP 2-2-2 arányban osztotta volna fel, de mivel a szocialisták ragaszkodtak a 3 elnöki poszthoz, a legkisebb frakcióval rendelkező zöldek végül beadták a derekukat, és megelégedtek eggyel. Az ő bizottsági elnöki posztjuk tűnik a legbiztosabbnak: a párt a fenntartható fejlődés bizottságát kérte, és azt senki nem is vitatta el tőle.

Az MSZP és a Jobbik között viszont komolyabb ellentét alakult ki a parlamenti helyezkedés során: mindkét párt igényt tart ugyanis a számvevőszéki és költségvetési bizottság vezetésére. Mivel a tisztségről nem sikerült megállapodni, annak sorsát valószínűleg a Fidesz fogja eldönteni. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a megbeszélésen közölte: ha nincs megállapodás, akkor az alakuló ülésen a Ház fideszes korelnöke fog javaslatot tenni az elnöki poszt betöltésére, és ekkor a parlamenti többség dönt a pozícióról.

Az MSZP Lendvai Ildikó leköszönő pártelnök nyilatkozata alapján pontosan ezt a forgatókönyvet várja: a politikus közölte, nem fognak külön tárgyalni a Jobbikkal, a parlamenti többség döntésében bíznak. Korábban Mesterházy Attila leendő frakcióvezető is jelezte, hogy a Fidesznek kell döntenie a helyekről, ha ők nem tudnak megállapodni.

Az MSZP, amely korábban a külügyi bizottság vezetésére pályázott, azt végül nem kapta meg a Fidesztől, helyette a nemzetbiztonsági bizottság elnöki tisztségét kérte. Ezen kívül a foglalkoztatás és munkaügyi bizottságnak lehet a következő parlamentben szocialista elnöke. Mesterházy korábban felvetette, hogy pártja a fogyasztóvédelmi bizottság elnöki címét is elfogadná, ez kedden azonban már nem merült fel.

A Jobbik, amely a választások után még a nemzetbiztonsági bizottság vezetését célozta meg, lemondott arról, helyette az ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottság vezetését kérte az egyeztetésen. A párt, amely a szocialistákhoz hasonlóan szintén szeretett volna vezető helyet a külügyi bizottságban, végül a számvevőszéki és költségvetési bizottság elnöki posztjához ragaszkodott, miután a Fidesz egyértelművé tette, hogy a külügyi bizottság nem kiadó.

Az alelnökökről sincs egyezség

Nem tudtak megállapodni az ellenzéki pártok a parlamenti bizottságok alelnöki posztjainak egymás közötti elosztásáról sem: itt szintén az MSZP és a Jobbik között támadt nézeteltérés, miközben az LMP által kért helyeket senki sem vitatta. A megbeszélésen az ellenzéki pártok már az első körben megegyeztek arról, hogy milyen arányban kapnak alelnöki tisztségeket, a Fidesz-KDNP által felkínált 16 bizottsági alelnöki posztot frakcióik leendő mérete alapján 6-6-4 arányban osztják el, az alkotmányügyi bizottság vezetésén azonban ismét összevesztek.

Az LMP elfogadta, hogy az emberi jogi, az európai ügyek, az oktatási és a kulturális bizottságokba adjon alelnököket. A Jobbik az egészségügyi, a honvédelmi, a külügyi és a sport bizottságban, az MSZP az önkormányzati, a külügyi, a mezőgazdasági és a fenntartható fejlődési bizottságban szeretne alelnököt. A Jobbik és az MSZP azonban a fentieken kívül egyaránt alelnököt akar adni az alkotmányügyi, valamint a gazdasági bizottságba.

A két párt közötti vita miatt a Jobbik vezetői felvetették, hogy esetleg sorsolással döntsék el, ki kaphatja meg a vitatott bizottságok vezetői tisztségeit. Ezt a javaslatot az MSZP ugyanakkor elutasította.

A reggel nyolckor kezdődött tárgyalás kedden délelőtt tíz óra után végül megszakadt, mert a Jobbik és az MSZP nem tudott megegyezésre jutni az alkotmányügyi bizottság alelnökéről. A megbeszélést az MSZP javaslatára délután fél háromkor folytatják, és várhatóan újranyitják a vitát a bizottsági elnöki posztokról is. A fideszes Lázár János közölte, reméli, hogy képviselőtársai "magukhoz térnek" délutánra.