Jobbra kell cserélni az MSZP vezetését Gyurcsány szerint

Vágólapra másolva!
Nem csak leváltani kell, hanem jobbra cserélni az MSZP vezetését Gyurcsány Ferenc szerint. A korábbi miniszterelnök kedden tartotta első konzultációját az MSZP jövőjéről. Azt mondta, építő kritkákat vár, és vele nem kell senkinek megküzdenie, mert nincsenek hatami ambíciói. Az eseményen több mint kétszázan vettek részt. Gyurcsány bejelenetette rövidesen könyvvé bővíti a pártról szóló röpiratát.
Vágólapra másolva!

Az MSZP tagsága ki fogja kényszeríteni, hogy még az önkormányzati választások előtt teljes tisztújítás legyen - közölte Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök-pártelnök kedd este azon a zárt rendezvényen, amely az általa kezdeményezett konzultáció-sorozat első állomása volt.

A Jókai utcai pártszékházban tartott eseményen kétszáznál többen vettek részt, és négy óra alatt nagyjából negyvenen szólaltak fel. Ott volt több szocialista politikus: Molnár Csaba távozó kancelláriaminiszter, Kovács László korábbi uniós biztos, és Horváth Csaba főpolgármester-jelölt. Lendvai Ildikó pártelnök Gyurcsány Ferenccel közösen válaszolt az elhangzott véleményekre.

A résztvevők többsége a Gyurcsány Ferenc által készített röpirat mellett szólalt fel, és kritizálták a párt elmúlt években végzett tevékenységét. Ezek közt szerepelt például a párt romapolitikája, rossz kommunikációja vagy a választási kampány. Néhány hozzászóló az MSZP elnökségét bírálta, mások Gyurcsány Ferenctől kértek volna egy kicsit több önkritikát.

Nincsenek hatalmi ambícói

Gyurcsány Ferenc a tisztújításról azt mondta: nincs oka és értelme gáncsoskodásnak vagy szervezkedésnek. Azt javasolta a szocialistáknak, úgy fogalmazzák meg az értékelésüket, kritikájukat, hogy az inkább használjon, mint ártson. Megismételte, hogy továbbra sincsenek hatalmi ambíciói. "Nem tenne jót se nekem, se a pártnak." Szerinte hiába lenne ő a párt elnöke, nem lenne sokkal jobb a helyzet.

Több hozzászóló is javasolta, hogy tisztázni kellene az őszödi beszéd ügyét. Gyurcsány Ferenc erre úgy reagált: ő többet tud erről, mint a teremben ülők, és ezt meg kell fontolni. Többen rákérdeztek arra is, hogy milyen a viszonya Mesterházy Attilával. Az egykori pártelnök erre azt válaszolta, nincsen köztük ellentét. "Egy sor dolgot nem azonosan gondolunk, de velem senkinek nem kell megküzdenie."

Jobbra cserélni

Gyurcsány arról beszélt, nem épít zárt hálózatot, hatalmi alternatívát, de kiáll amellett, hogy a párt megérett az újjászületésre. Szerinte akkor járnak el helyesen, ha meg tudják mutatni, hogy megértették a vereséget, képesek levonni a konzekvenciákat, és meg tudnak változni. Nincs viszont megújulás konfliktus nélkül, így beszélni kell a kudarc okairól is. Szerinte nem az a megújulás, ha elküldik a vezetőket, mert nem leváltani kell tudni, hanem jobbra cserélni. Beszélt arról is, hogy "gazemberségben" nem szabad a Fidesszel versenyezni, mert abban ők jobbak náluk.

Gyurcsány azt is bejelentette, hogy könyvet készít az általa írt több mint negyvenoldalas elemzésből és az ahhoz érkezett véleményekből, amely néhány hét múlva meg is jelenhet. Tervei szerint lesz még a keddihez hasonló találkozó, nyáron pedig bentlakásos szabadegyetemet is szerveznek.

Az eseményen résztvevő Lendvai Ildikó, távozó pártelnök - aki levélben küldte el észrevételeit a röpiratról Gyurcsány Ferencnek - azt kérte: aki változtatni akar az MSZP-n, az "jöjjön be a zsűriből a harcmezőre". Szerinte nem kérdés, hogy van alulról jövő tisztújítás, de hogy mikor, azt még el kell döntenie a tagságnak. "Nem elég megújulni, megújultnak is kell látszani" - fogalmazta át Kósáné Kovács Magda elhíresült mondatát, miszerint "nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani".