Kikészíti a lebegtetés a rendőri vezetőket

Vágólapra másolva!
Mintha "remegne a keze a sebésznek" - így jellemezte egy rendőr a rendőrségnél a kormányváltás előtt uralkodó hangulatot. Az országos főkapitányt az előző két kormányváltás után lecserélték, Pintér Sándor leendő belügyminiszter pedig már jelezte, hogy nem akar mindenkit megtartani. Az [origo]-nak nyilatkozó rendőrök szerint ez az állapot a legrosszabb, sokan nem mernek kényes ügyekben dönteni, inkább kivárnak, és mindenki azt lesi, ki juthat feljebb, kit kaszálnak el.
Vágólapra másolva!

Pintér Sándor leendő belügyminiszter múlt hétfői bemutatkozásakor arra a kérdésre, hogy szeretne-e új vezetőket a rendőrség élére, azt felelte: a mostani vezetés jelentős részével együtt szeretne dolgozni. Pintér válasza ugyanakkor burkoltan azt az állítást is magában foglalja, hogy lesznek rendőri vezetők, akiknek távozniuk kell.

"Mindenki feszült, mindenki vár arra, hogy mi lesz a sorsa" - mondta az [origo]-nak a rendőri vezetők hangulatáról Balázs László, a Független Rendőr Szakszervezet vezetői szekciójának titkára. Balázs szerint már megindult a pletykálás, mindenféle üzenetek terjednek rendőri körökben, informálisan. A szakszervezeti titkár hallott olyan híresztelést is, hogy osztályvezetői szinten lecserélnek majdnem mindenkit, vagy minden kapitányságvezetőt leváltanak, de ezeket a pletykákat irreálisnak tartja, mivel így szerinte működésképtelenné válna a szervezet.

Remeg a sebész keze

A pletykák Balázs szerint idegesítik a vezetői állományt, nem igazán tudnak komolyabb döntéseket aláírni, bizonytalannak érzik a helyzetüket, ami olyan, mintha "remegne a keze a sebésznek". "A rendőrség állományának az a dolga, hogy az állampolgárok nyugalmát garantálja. Ha a saját helyzetében bizonytalan, az mindenképpen rosszat tesz" - mondta. "Ez a lebegtetés a legrosszabb időszak. Minden kormányváltásnál így van" - tette hozzá a szakszervezeti titkár, aki bízik abban, hogy ez az időszak hamar véget ér, "ebben a hónapban mindennek meg kell történnie".

Konkrét nevekről, akiket érintene a változás, sem Balázsnak, sem az [origo] által megkérdezett, különböző beosztásokban szolgáló rendőröknek nem volt információjuk. Mindannyian biztosak viszont abban, hogy lesznek váltások, hiszen kormányváltáskor ez megszokott dolog.

1998-ban, amikor Pintér először kapta meg a belügyminiszteri posztot, szinte azonnal lecserélte az akkori országos rendőrfőkapitányt, és kinevezte helyette Orbán Pétert, akinek a felmentése viszont Pintér utódjának, Lamperth Mónikának volt az egyik első dolga. Orbán 2002-ben a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság élére került át, onnan vonult nyugállományba 2007-ben, jelenleg pedig ő a körmendi rendészeti szakközépiskola igazgatója. Hasonlóan alakult a budapesti rendőr-főkapitányi pozíció sorsa is. 1998-ban Pintér Kökényesi Antalt nevezte ki budapesti főkapitánynak, őt 2003-ban váltotta le az MSZP-kormány. Most Kökényesi a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka.

Tavaly lemondatta volna Benczét a Fidesz

A jelenlegi országos főkapitányt, Bencze Józsefet 2007 májusában jelölte a posztra Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök. Bencze korábban, Pintér belügyminisztersége alatt és azután is, 1997 és 2007 között a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságán dolgozott rendészeti főigazgatóként. Bencze kinevezését ellenezte a Fidesz. Csampa Zsolt fideszes szakpolitikus 2007 júniusában azt mondta róla: "alkalmatlan a rendőrség morális megújítására", mivel szerintük "erkölcsileg megkérdőjelezhető döntéseket hozott" korábban.

Csampa arra utalt ezzel, hogy Bencze előző munkahelyén háromszor is pénzjutalomban részesítette barátnőjét, aki annak a rendészeti főigazgatóságnak volt a főrevizora, amelyet Bencze irányított. Bencze ebben az ügyben azzal védekezett, hogy nem rendkívüli jutalomban részesítette a nőt, hanem az évi három-négy rendes jutalmazás alkalmával ő sem maradt ki a jutalmazottak közül, de ennek szakmai, nem pedig egyéb okai voltak.

Az azóta eltelt években a Fidesz ritkán bírálta személy szerint Benczét, de azért volt ilyenre példa. 2009 januárjában például Balsai István, a Fidesz elnöki stábjának jogi igazgatója kijelentette, hogy pártja szerint le kellene mondania Benczének, mivel kiderült, hogy a rendőrség számára csaknem két éve vásárolt három vízágyút - korábbi állításaival szemben - nem EU-forrásból vásárolta a kormány. (Erről az ügyről korábbi cikkünkben, itt olvashat részletesen.)

Benczén nem múlik

"Rajtam nem múlik majd az együttműködés" - mondta Bencze április 28-án a Duna Televízió reggeli műsorában arra a kérdésre, együtt tudna-e működni Pintér Sándorral. Hozzátette ugyanakkor: az is szükséges, hogy az új vezetés felkérje őt a jelenlegi munka folytatására.

A fővárosi rendőrség élére Bencze jelölte 2007-ben Tóth Gábort, aki Pintér előző belügyminisztersége alatt a IX. kerületi kapitányságon dolgozott, majd a XXII. kerületi kapitányságot vezette, 2003-tól főkapitányi kinevezéséig pedig a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese volt. Tóth kinevezésekor a Fidesz megismételte: az új vezetőket alkalmatlannak tartják a rendőrség morális megújítására, azonban Tóth személyét nem támadta a párt az elmúlt években.

A csongrádi főkapitány reménykedhet

"Mindenki várakozással volt a választások előtt, várakozással telik most is az idő. Nagy hangok nincsenek a vezetésnél, de azért látszik, hogy egy bizonyos feszültség ráül az emberekre" - mondta az [origo]-nak egy neve elhallgatását kérő rendőrtiszt. Szerinte a folyosói szóbeszéd legalább annyira foglalkozik az esetleg felívelő karrierekkel, mint a várható menesztésekkel. "Előfordulhat, hogy valakit kiemelnek" - mondta a rendőrtiszt, aki főként megyei főkapitányokra vonatkozóan hallott ilyen találgatásokat.

Egyetlen kivétellel szinte valamennyi jelenlegi megyei kapitányságvezető Pintér előző belügyminiszteri ciklusa után foglalta el a helyét, a legtöbben 2007-ben. A kivétel a csongrádi főkapitány, Lukács János, aki több kormányváltást is átvészelt már a posztján: 1997-ben lett kapitányságvezető. A név nélkül nyilatkozó rendőrtiszt szerint ő az egyik, akiről beszélik, hogy magasabb beosztást kaphat.

"Ennél már csak jobb lehet"

A rendőri felsővezetés több jelenlegi tagja is hasonló karrierutat járt be. Házi István, az ORFK bűnügyi főigazgatója, az országos rendőrfőkapitány helyettese 2008-ban kapta meg a posztját, korábban, 2000 októberétől a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője volt. Sipos Gyula, az ORFK gazdasági főigazgatója, a főkapitány gazdasági helyettese, 1997 és 2000 között Fejér megyei kapitány volt, aztán lett először gazdasági főigazgató-helyettes, majd főigazgató.

A konkrét személycserékről ugyan nem tudnak, de az [origo] által megkérdezett rendőrök mindegyike pozitív változásokat vár Pintér belügyminiszteri kinevezésétől. "Aggodalom nincsen semmi. Bízunk benne, hogy ennél már csak jobb lehet" - mondta egy tizenhét éve szolgáló rendőr, aki dolgozott már Pintér irányítása alatt. "Akkoriban volt azért fizetésemelés, a létszámhelyzet is jobb volt. Ez az alapja a bizakodásnak".