Fél évet ad magának útkeresésre Bajnai

Vágólapra másolva!
Fél évet ad magának Bajnai Gordon távozó kormányfő arra, hogy kitalálja, mihez kezd exminiszterelnökként a későbbiekben - derül ki a miniszterelnök Magyar Narancsnak adott interjújából. Bajnai a hetilapnak arról is beszélt: szerinte "türelmet kell adni" az új kormánynak, mert ez mindenkinek kijár.
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon távozó miniszterelnök a Magyar Narancsnak adott interjújában azt mondta az új kormányról: "adjuk meg neki a türelmet, mert ez mindenkinek kijár, aki olyan nehéz feladatra vállalkozik, mint az ország irányítása". "Ezt én friss élményeim alapján mély empátiával tudom mondani" - tette hozzá. Bajnai szerint rövidesen kiderül, hogy a Fidesz melyik utat választja a kétharmad birtokában: a több évtizede nyomasztó problémák megoldását vagy a győztes párt bebetonozását a hatalomba.

Bajnai saját munkájáról azt mondta: soha nem ambicionálta a hatalom megszerzése, de ha egyszer sajátos körülmények között már ide keveredett, akkor az érdekelte, hogy miként lehet jó célokra használni a "jó kormányzás" antik fogalmát. Szerinte a kampányban erről alig, hanem csak arról esett szó, hogy kié legyen a hatalom, ezért nem lett volna helyes beszállni a politikába a miniszterelnöki székből.

A jövőre vonatkozó terveiről is beszélt a távozó miniszterelnök a Magyar Narancsnak. "Már kinevezésemkor leszögeztem, hogy csak egy évre vállalom a feladatot. Hosszabb pihenőre készülök, komoly családi deficitjeim vannak. Fél évet adok magamnak, hogy kitaláljam, 42 évesen, exminiszterelnökként mi a következő inspiráló feladat. Higgyék el, nem egy könnyű feladvány" - mondta.

Bajnai nem akart véleményt nyilvánítani a gazdasági folyamatokról, még közgazdászként sem. Arra hivatkozott: úgy kívánja meg az illem, hogy egy jó ideig maradjon csöndben. Kijelentette viszont, hogy abban hisz: az egy éve megkezdett gazdasági pályát és utat tartani kell, erről nem szabad letérni, mert "a kockázatok nagyok, könnyen újra hasra eshetünk".

Bajnai szerint kormánya négy területen indított el komoly változásokat. Harminc-negyven évre fenntarthatóvá tették a nyugdíjrendszert, foglalkoztatási ösztönzőket építettek be a szociális ellátások rendszerébe, az idei évtől jelentős mértékben csökkentették a munkára rakódó adókat, és megreformálták a pénzügyi rendszert - sorolta. Bajnai hozzátette ugyanakkor, hogy esélyük sem volt hozzányúlni a kétharmados többséget igénylő kérdésekhez vagy a nagyobb szervezést igénylő feladatokhoz. Felidézte, hogy ugyan kétszer is nekifutottak a párt- és kampányfinanszírozás átalakításának, a kezdeményezések elbuktak, és nem maradt idejük az önkormányzatok vagy a választójogi rendszer reformjára sem.