Bajnai: A rendészeti miniszter feljelenti Vonát

Vágólapra másolva!
Bajnai Gordon miniszterelnök parlamenti búcsúbeszédében bejelentette: felkéri a rendészeti minisztert, hogy jelentse fel a betiltott Magyar Gárda egyenruhájában képviselői esküt tevő Vona Gábort, a Jobbik elnökét. Bajnai szerint a Jobbik által képviselt szellemiséget tűzzel-vassal üldözni kell.
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon távozó miniszterelnök parlamenti búcsúbeszédének elején hosszan beszélt arról, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnöke a jogerősen betiltott Magyar Gárda egyenruhájában tett képviselői esküt a parlamentben. Bajnai bejelentette, felkéri a rendészeti minisztert, hogy még pénteken tegyen feljelentést a jogsértő cselekedet ellen.

Vona előre bejelentette, hogy a Magyar Gárda egyenruhájában akar megjelenni a parlament nyitóülésén. A feloszlatott szervezet formaruhájának viselése egy tavalyi rendeletmódosítás alapján szabálysértésnek minősül, amiért 50 ezer forint pénzbírságot lehet kiszabni. A képviselővé választott Vona ellen azonban csak akkor lehet eljárni, ha az országgyűlés kétharmados többséggel felfüggeszti a mentelmi jogát. Vona azt mondta, áll az esetleges büntetés elé.

"A provokáció mellett nem lehet szó nélkül elmenni" - jelentette ki Bajnai Gordon, aki szerint a "törvény mindenkire vonatkozik, tízszeresen, százszorosan a képviselőkre". Kijelentette:"Ilyen mellényt tilos viselni, Magyarországon ez a törvény." Szerinte Vona Gábor a demokrácia ünnepét sértette meg azzal, hogy a képviselői esküt gárdista mellényben tette le.

Bajnai a beszéd második részében saját kormányáról beszélt, amely az új parlament megalakulásával átalakul ügyvezető kormánnyá. Ez azt jelenti, hogy csak különböző korlátokon belül végezheti tevékenységét, például csak speciális helyzetben köthet nemzetközi szerződéseket.

Bajnai ismét közölte, hogy kormánya a válságkezelése vállalkozott, amit szerinte jól végeztek el. Idézte a gazdasági mutatókat, amelyeket azt jelzik, hogy a gazdaság ha lassan is, de növekedésnek indult. Nem mondott konkrétumokat arról, hogy szerinte milyen intézkedéseket kellene hoznia az új kormánynak, de jelezte, hogy a mostani politika folytatását tartaná jónak.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Vona Gábor Gárda-mellényben tette le képviselői esküjét. Kattintson további képekért!

"Hazánk túl van a közvetlen életveszélyen, (...) de a teljes gyógyuláshoz még sok és kitartó munkára van szükség" - fogalmazott Bajnai, aki szerint az országnak életmódváltozásra van szüksége, és ehhez megfelelő kiindulópontnak tartja azt, ami az elmúlt egy évben történt. Egyúttal józanságra is intett azonban, és közölte, hogy "a következő évtized világgazdasága jóval mostohább körülményeket teremt", mint ami az elmúlt éveket jellemezte.