Életfogytiglanra ítélték az ózdi kettős gyilkost

Vágólapra másolva!
Ténylegesen letöltendő életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a bíróság pénteken, nem jogerősen azt a 25 éves férfit, aki a vád szerint 2008 őszén megölt egy ózdi vállalkozót és annak tízéves kislányát. A bíró szerint a férfi antiszociális személyiség, bűntudata nincs, tette elkövetésekor teljesen beszámítható állapotban volt. Az ítélet ellen a vádlott fellebbezett.
Vágólapra másolva!

Tényleges életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság az ózdi kettős gyilkosság elsőrendű vádlottját, T. Ádámot pénteken. A holttest és a fegyver eltüntetésében segítőket, T. Ádám barátnőjét és annak lánybarátját, a másod-, és harmadrendű vádlottat a bíróság felmentette.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyész pénteken, az elsőrendű vádlott tekintetében tudomásul vette az ítéletet, a másod- és a harmadrendű vádlott vonatkozásában azonban három nap türelmi időt kért. T. Ádám és védője is fellebbezett téves minősítés miatt, és a büntetés enyhítése érdekében. A másod- és harmadrendű vádlottak tudomásul vették az elsőfokú ítéletet.

A Czibrik Attila vezette bírói tanács bizonyítottnak találta, hogy a 25 éves elsőrendű vádlott 2008. szeptember 24-én végzett egy helyi vállalkozóval, aki pénzt hitelezett neki, valamint annak tízesztendős kislányával. A bírói testület felidézte a történteket és a bűncselekmény előzményeit is, illetve részletesen ismertette az elsőrendű vádlott gyilkosság utáni cselekedeteit.

Czibrik indoklásában azt mondta, hogy az elsőrendű vádlott személyisége alapján, korábbi sérelmeit sokáig magában hordozza, általában mindenért másokat hibáztat, bűntudata nincs, antiszociális egyéniség, mindez azonban beszámíthatóságát, a bűntett elkövetésekor nem befolyásolta, tettét a hideg számítás jellemezte. A gyilkosságok elkövetésekor a pénzhamisítás miatt korábban már büntetett férfi indulatos lehetett, de kóros indulat nincs benne - tette hozzá a bíró, aki manipulatívként jellemezte a vádlott magatartását. A férfi gyakran változtatgatta vallomásait, mindig az adott helyzetnek megfelelően, míg a két lány vallomásai egybehangzóak voltak.

A bíró szerint valódi megbánást a férfi egy pillanatig sem tanúsított, a két lány életében azonban komoly törést okoztak a történtek. A gyilkosság miatt 10-15 helyben élő család vesztette el megélhetését, a bűntett országos felháborodást váltott ki - közölte a bíró.

T. Ádám 2008. szeptember 24-én munkahelyének telephelyére csalta a vállalkozót, majd megölte, mivel hárommillió forinttal tartozott neki. Azzal azonban nem számolt, hogy a hitelező férfi magával viszi 10 esztendős kislányát is, aki a kocsiban várakozott. Amikor a vádlott meglátta a gyermeket, őt is a műhelybe csalta, majd hátulról fejbe lőtte. A férfi hátulról, igen közelről adta le a lövéseket, esélyt sem adott áldozatainak menekülésre. Az áldozatok azonnal meghaltak, ha rögtön megoperálták volna mindkettejüket, akkor sem lehetett volna megmenteni őket az orvostudomány mai állása szerint.

A kislányt egy környékbeli völgyben rejtette el, a vállalkozó holttestét barátnőjének lánybarátjával egy vízgyűjtő medencébe dobta, amelyről azt hitte, savat tárolnak benne. A bíró azt is megjegyezte, hogy T. Ádám "hideg cinizmussal" beszélt a holttestek eltüntetésekor a két lányhoz, teljesen beszámítható állapotban. T. Ádám szándéka egyértelműen emberéletek kioltására irányult - jelentette ki a bíró.

A büntetőper május 10-én kezdődött el Miskolcon, a megyei bíróságon. Az elsőrendű vádlottat az ügyészség előre kitervelten, több emberen, aljas indokból és célból, részben 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével vádolta.