200+13 képviselőt akar a Fidesz

Vágólapra másolva!
Benyújtotta a Fidesz azt az alkotmánymódosítási javaslatot, amely 200-ra csökkentené a parlamenti képviselők számát. A Fidesz javaslata szerint 13 képviselői helyet kapnának a magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségek képviselői, akiknek parlamenti képviselete 1992 óta megoldatlan.
Vágólapra másolva!

"Az országgyűlési képviselők száma legfeljebb kettőszáz. A nemzeti és etnikai kisebbségek képviseletére további, legfeljebb tizenhárom országgyűlési képviselő választható" - olvasható abban a törvényjavaslatban, amelyet pénteken nyújtott be a Fidesz és a KDNP három képviselője.

Az országgyűlésben jelenleg 386 képviselő dolgozik. A Fidesz már korábban bejelentette, hogy csökkenteni akarja a parlamenti képviselők számát, és jelezték azt is, hogy az erről szóló alkotmánymódosítást az új parlament megalakulásakor benyújtják. A javaslat elfogadásához a képviselők kétharmadának támogatása kell, ami a 263 képviselőt adó fideszes és KDNP-s frakcióknak megvan.

A csökkentett látszámú parlament, illetve a kisebbségi képviselők megválasztásának módját külön törvényekben kell majd rendezni. A nemzeti és etnikai kisebbségekhez tartozók parlamenti képviseletének biztosításával 1992 óta adós az országgyűlés, ez a magyar parlament legrégibb alkotmányos mulasztása.

Az alkotmány értelmében a nemzeti és etnikai kisebbségek államalkotó tényezők, így megilleti őket a parlamenti képviselet. Az Alkotmánybíróság 1992-es határozata szerint ez nem biztosított, azonban a parlamenti pártok az azóta eltelt 18 évben egyszer sem jutottak egyezségre arról, hogy ezt a kérdést hogyan rendezzék. Kállai Ernő kisebbségi ombudsman 2008-ban bemutatott egy tervezetet, amit előzőleg egyeztetett 13 kisebbségi önkormányzattal, az ő javaslatukat itt olvashatja.