Győzelmek sorát ígérte Orbán

Vágólapra másolva!
Le fogjuk győzni a bűnözést, a munkanélküliséget, a merjünk kicsik lenni szemléletet - mondta miniszterelnök-jelölti beszédében Orbán Viktor. Orbán arra kérte a többi parlamenti pártot, hogy írják alá azt a politikai nyilatkozatot, amely rögzíti, hogy a Fideszt kétharmados többséghez juttató választók teljesen új alapokra akarják helyezni Magyarországot.
Vágólapra másolva!

"Nem először állok itt önök előtt" - kezdte miniszterelnök-jelölti beszédét Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, leendő miniszterelnök, miután Schmitt Pál, az országgyűlés elnöke bejelentette, hogy Sólyom László köztársasági elnök őt kérte fel kormányalakításra.

"Tudom, hogy mi a dolgom, tudom, hogy mit vár tőlem az ország, és véghez fogom vinni mindazt, amit várnak tőlem" - jelentette ki Orbán. A leendő miniszterelnök azt mondta, olyan küzdelemre vállalkozik, "amely során nagy erőkkel fogom szembetalálni magam", de hozzátett azt is, hogy "engem az akadályok és a gáncsok nem térítenek el".

"A magyaroknak elegük lett a kudarcokból..., győzelmeket várnak" - mondta Orbán, aki megismételte azt a választások után tett kijelentését, hogy az új kormány soha nem látott felhatalmazással kezdheti meg munkáját. Orbán azt mondta, jelentős változások előtt áll az ország, amelyeket "biztonságosan és átgondoltan" fog végrehajtani a kormány. Szerinte erre garancia, hogy volt idejük tanulni az előző években és évtizedekben elkövetett hibákból.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
További fotókért kattintson a képre!

Le fogjuk győzni a bűnözést, a munkanélküliséget, a merjünk kicsik lenni szemléletet - mondta Orbán. Utalt Gyurcsány Ferenc egy korábbi beszédére is, a budapesti korrupciós botrányokra, az "off-shore lovagok" prektikáira. "Tisztában vagyok az előttünk álló feladat nagyságával" - mondta Orbán, aki újra megígérte, hogy nem csak a Fideszt kétharmados többséghez juttató választókat, hanem az egész ország érdekeit fogja képviselni az új kormány.

A Fidesz-elnök a beszédében nem érintette a parlamenti nyitóülés nagy vihart kavart mozzanatát: azt, hogy Vona Gábor a betiltott Magyar Gárda egyenruhájához tartozó mellényben tette le a képviselői esküt.

Orbán beszéde végén felolvasott egy politikai nyilatkozatot és arra kérte a többi pártot, hogy írják alá azt. "Ismerjük el a magyar választók szavazófülkékben véghez vitt forradalmát" - mondta Orbán, aki szerint az országgyűlési választásokon "az előző rendszert elsöpörték". A nyilatkozatnak a "nemzeti együttműködés nyilatkozata" címet adta. Beszédét azzal zárta, hogy kijelentette: eljött az idő, amikor a magyarok "hosszú évtizedek után megvalósítják elképzeléseiket".