Vágólapra másolva!
Veszedelmes árvizek követik az özönvízszerű esőzéssel és viharos széllökésekkel kísért hétvégi vihart, amely már eddig is jelentős pusztítást okozott a Dunántúlon és Észak-Magyarországon. A viharnak halálos áldozatai is voltak, a feje tetejére állt a vasúti közlekedés, Miskolcon pedig egy patak áradása miatt tízemeletes házakba törtbe a víz. A Közép-Dunántúlon vasárnap éjfélig narancs riasztás van érvényben, a széllökések meghaladhatják a 90 kilométeres óránkénti sebességet, miközben egyre több kis patak önt el falvakat és városokat. Folyamatosan frissülő cikk!
Vágólapra másolva!

Pirosról narancssárgára mérsékelte a riasztás a Dunántúlon az Országos Meteorológiai Szolgálat. A narancs riasztás azt jelenti, hogy a széllökések meghaladhatják a 90 kilométeres óránkénti sebességet ott, ahol korábban 120 kilométer feletti szelet is mértek. A Közép-Dunántúlon és Észak-Magyarországon a várható nagy mennyiségű csapadék miatt is narancs riasztás van érvényben, ami azt jelenti, hogy 12 óra alatt átlagosan több mint 30 mm csapadék várható. A várható időjárásról itt olvashat részletesen!

Az özönvízszerű esőzések miatt egyre több folyón vezetnek be árvízvédelmi készültséget Észak-Magyarországon: a vízügy honlapja szerint este harmadfokú készültség volt a Sajón, a Zagyván és a Tarnán, másodfokú az Ipoly egyes szakaszain, de készültség van a Hernádon, a Bodrogon és Rétköz főcsatornáin is. A Sajón a víz az előrejelzések szerint elérheti a valaha mért legmagasabb szintet, emiatt hétfőre a vízügyi miniszter veszélyhelyzet elrendelését tervezi. A folyó völgyében 21 település van veszélyben, itt eddig 1 millió homokzsákkal erősítették meg a gátakat, de már készülnek az esetleges kitelepítésekre is ( a Sajó menti helyzetről itt olvashat részletesen). Néhány borsodi településre vasárnap este a vám- és pénzügyőrség embereit is kivezényelték, hogy segítsenek a védekezésben (erről itt olvashat)

Összesen már 623 kilométernyi folyószakaszon van készültség, ebből 330 kilométer harmadfokú. Különösen nagy veszélyt jelentenek ugyanakkor a hirtelen megáradó kisebb patakok is, amelyek már vasárnap délután is utakat, településeket öntöttek el. Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügy Igazgatóság szerint vasárnap további folyamatos áradás várható, az árhullám a jelenleg is hulló csapadék miatt még nehezen becsülhető. Kóthay László vízügyi szakállamtitkár délután közölte: az elmúlt néhány napban országos átlagban 20-30 milliméter csapadék esett, de helyenként 60-70 milliméter is, s akadt olyan terület, ahol 100 milliméter csapadék is lehullhatott. Ez a május havi átlagos csapadékmennyiség duplája.

Bajnai Gordon miniszterelnök vasárnap este a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában azt mondta, van pénz az esőzések miatt kialakult helyzet megoldására, de most nem ezzel kell foglalkozni, hanem menteni az embereket és az értékeket. Bajnai szerint Borsod megyében nyolcszáz tűzoltó és polgári védelmi szakember dolgozik azon, hogy mentsék a menthetőt. Sok helyen van nagy probléma, de mindenütt működik a katasztrófaelhárítás rendszere - fogalmazott.

A vihar utáni hirtelen áradások miatt már vasárnap délután kitelepítésekre volt szükség: Varga Zoltán önkormányzati miniszter szerint a Sajó menti Boldávról 150 embert kellett kimenekíteni, de az MTI szerint Borsodban már 200 körül van a kitelepítettek száma (erről itt olvashat részletesen). A Szinva-patak áradása miatt sok embert kell kimenekíteni vasárnap Miskolcon is. A mélyebben fekvő utcákon több mint félméteres víz hömpölyög, egy férfi pedig meghalt miután házukra ráomlott egy löszfal. Miskolc polgármestere vészhelyzetet, a helyi vízmű pedig ivóvíz-korlátozást rendelt el vasárnap. A miskolci helyzetről szóló cikkünket itt találja.

Halálos baleset egy vízátfolyáson

Egy nő meghalt, két ember súlyos, egy könnyű sérülést szenvedett egy balesetben Fejér megyében, a 61-es főút Simontornya, Cece közötti szakaszán. A balesetet az okozta, hogy egy személyautó vízfolyásra szaladt, megcsúszott, átvágódott az út szemközti sávjába, ahol összeütközött az ott szabályosan közlekedő gépkocsival. Az ütközés következtében a szabályosan közlekedő kocsit vezető kiskunfélegyházi asszony a helyszínen meghalt, a vízfolyásra szaladó autóban ketten súlyosan, egy ember pedig könnyen sérült.

Szintén Fejér megyében fa dőlt egy járókelőre Bicskén, a sérültet életveszélyes állapotban vitték kórházba - jelentette a megyei rendőr-főkapitányság. A 25 méter magas fa egy 41 éves férfire zuhant rá. A vasútállomás melletti gyalogjárón haladó férfi nyílt koponya és nyílt lábszártörést szenvedett. A fa feltehetően azért dőlt ki, mert alámosta az eső - közölte a rendőrség.

Áramkimaradások és közlekedési zavarok

Fogyasztók tízezreit érintette rövidebb-hosszabb idejű áramkimaradás szombat este óta a Dél-Dunántúlon, egy ideig 12 településen 1 850 emberhez nem jutott el az elektromos energia - közölte az E.ON. A cég azt közölte: problémát jelent a felázott talaj is, mert nehezíti a helyszínek megközelítését, ezért egyelőre nem tudni, mikorra végeznek a munkálatokkal. Áram nélkül maradt több száz ember vasárnap délután a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nyékládházán és térségében is, a hiba elhárítása tart - közölte az Észak-Magyarországi Áramszolgáltató (Émász) Zrt. A térségben fakidőlések okozta vezeték-szakadás miatt nincs áram, és hasonló problémák vannak többkörnyező településen is.

A viharos miatt nem közlekednek a vonatok a Balaton déli partján - közölte a Mávinform. A közlemény szerint a Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa vasútvonalon a vasúti pályára kidőlt fák folyamatosan rongálják a felsővezetéket, ezért a vonatok helyett Siófok és Balatonszentgyörgy között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat előreláthatóan hétfőn éjfélig. Jelentős késések várhatóak a Balaton északi partján is, és kerülő útvonalon közlekedik több nemzetközi és gyorsvonat (a vasúti helyzetről itt olvashat bővebben).

Vasárnap nem közlekednek a balatoni személyhajók, és átmenetileg a komp sem üzemel - közölte vasárnap a Balatoni Hajózási Zrt. A személyhajó-forgalom egész nap szünetelni fog, a kompjáratot azonban beindítják, ha a szélerősség csökkenése azt lehetővé teszi. Balatonon szombat éjszaka két vitorlás, illetve az egyik hajó mentésére siető rendőrhajó is bajba került (a mentőakcióról itt olvashat részletesen).

Borsodban utakat kellett lezárni

Árvízvédelmi szempontból Borsodban a legkritikusabb a helyzet. Sajókaza és Kazincbarcika között nem közlekedteti menetrendszerinti autóbuszait a Borsod Volán, mert az út balesetveszélyessé vált - közölte a cég. A közlekedési társaság Répáshutáról Egerbe közlekedő járata sem indult el. Kazincbarcikán le kellett zárni a Mátyás király utcát, mert a burkolaton hömpölygött a víz: a város vezetése önkénteseket toborzott, mivel a Tardona-patak vize több házba, pincébe betört, és a csónakázó tavat is elöntötte. Az önkéntesek estére homokzsákokkal sikeresen elterelték a patakot az útról, ezzel megvédve a város központját (a Kazicbarcikai védekezésről itt talál részleteket).

Forrás: Pap Róbert
Rakacaszend vízben áll

Egy olvasónk beszámolója szerint a Borsod megyei Bán-völgyben, a Kazincbarcikától mintegy 15 kilométerre lévő Nagybarcán és Bánhorvátiban is veszélyes mértékben megáradt a patak, utcákat öntött el a víz. A Lázbérci-víztározó vízszintje olvasónk szerint óránként 8 centit emelkedik, melynek túlfolyója tovább duzzasztja a patakot. A Zemplénből, Erdőhorvátiból is olyan felvételeket küldött egy olvasónk, amelyen az látszik, hogy megáradt a patak szinte teljesen elöntötte az utcát. Más olvasóink Rakacaszendről, Nekézsenyből és Izsófalváról is olyan képeket küldtek, amelyeken utcák, főterek házak állnak vízben.

Földcsúszás és vízátfolyások nehezítik, illetve lehetetlenítik el a közlekedést számos útszakaszon Borsod-Abaúj-Zemplénben - közölte a közútkezelő társaság. Teljes zárat rendeltek el a 24-es számú úton, Recsk belterületén vízátfolyás miatt. A 3-as számú főút egyik szakaszán szintén vízátfolyás miatt teljes útzár van érvényben. A közútkezelő társaság szerint Szögliget belterületén a Ménes-patak áradása miatt kellett lezárni utat. Ugyancsak járhatatlanná vált a tardonai út vízátfolyás miatt, a települést csak Kazincbarcika felől lehet megközelíteni. Vízátfolyás miatt lezárták a forgalom elől a sátoraljaújhelyi határátkelőt is (erről itt olvashat részletesen).

Olvasónk felvétele a Zemplénből, Erdőhorvátiból

A Sajó áradása miatt már korábban lezárták a Borsod megyei Putnok és Borsodbóta közötti útszakaszt. Szintén a Sajó magas vízállása miatt nem lehet közlekedni a 26-os számú főutat Sajókazával összekötő bekötőúton, mert annak egy részét elöntötte az ár. Lezártak egy sávot a 23-as számú úton Bükkszenterzsébet és Pétervására között is.

Gátakat vágnak át Nógrádban, kitelepítenek Hevesben

Az esőtés miatt Nógrád megyében is kiöntött patakok veszélyeztetnek lakóházakat - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. Szécsényben átszakadt a Szentlélek-patak gátja, a víz a város alsó utcáit veszélyeztette, két utcába be is tört. Ide 1500 homokzsákot vittek, és a balassagyarmati tűzoltók szivattyúzzák a vizet.

Bátonyterenyére 7000 homokzsákot vitt a katasztrófavédelem, ott a Kecskés- és a Medves-patak kiöntött vize veszélyeztet házakat a maconkai és a kisterenyei városrészen. Itt is folyamatos a vízszivattyúzás, és kisebb töltések átszakításával egyes részeket már mentesítettek az áradástól A katasztrófa-védelem szerint aggasztó, hogy a folyamatos esőzés miatt óránként 2-4 centimétert emelkedik az Ipoly vízszintje. A folyó kiöntése Ipolytarnócot veszélyeztetné, de ott még nincs vészhelyzet.

Kiöntő patakok és pusztító szél a Dunántúlon

Zala megyében a legtöbb segélykérés Balatongyörök, Gyenesdiás és Keszthely térségéből, a Balaton mellől érkezett - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság. A Balaton-part zalai szakaszán - ahol vasárnap piros riasztás volt érvényben - a viharos erejű szél az éjszaka fákat döntött ki épületekre, járművekre és a felsővezetékekre. A legnagyobb pusztítást Balatongyörökön okozta a vihar. Fa dőlt a településen keresztül húzódó vasútvonalra, ahol emiatt leszakadt a felsővezeték is.

Somogy megyébenfákat döntött ki, tetőket bontott meg, vasúti vezetékeket szaggatott meg a viharos, helyenként száz kilométert meghaladó erősségű szél. Az elmúlt 24 órában csaknem 150 riasztást kaptak a tűzoltók, szinte minden egység a károk elhárításán dolgozik. A legtöbb riasztást Kaposvár, Siófok és Balatonboglár térségéből kapták, a mentéshez több helyen a szabadnapos tűzoltókat is behívták.

Kilépett medréből a Gerence-patak, és elárasztotta Bakonybél alsó részét - közölte Veszprém megyei község polgármestere. Mintegy 30 ház került víz alá, eddig egy családot kellett kiköltöztetni. A katasztrófavédelmisek és a lakosok eddig mintegy ezer homokzsákot raktak le, s újabb szállítmányt várnak. Szintén Veszprém megyében túláradt egy tó a rendkívüli esőzés miatt, és a víz elárasztotta a közelben lévő 8-as számú főutat, amelyet le kellett zárni a forgalom elől - közölte a rendőrség. A főúton 200 méter szélességben és mintegy 40-50 centi magasságban hömpölyög át a víztömeg, ezért a forgalmat Herend és Bánd között lezárták, a járművek csak a városon áthaladva kerülhetik el a forgalmi akadályt.

A jelentős mennyiségű csapadék miatt kiöntött és lakóházakat veszélyeztetett a Farkas-árok nevű patak a Tolna megyei Váralján - közölte a katasztrófavédelmi igazgatóság. Bonyhádon, a Völgység-patak közelében a belvíz veszélyeztet lakóépületeket és egy gyárépületet. Tolna megyében több mint ötven helyszínre kellett vonulniuk a tűzoltóknak, Kalaznón az esőzés miatt egy löszfal egy istállóépületre dőlt. A megyében vasárnap délig 30 millimétert meghaladó csapadék hullt, és továbbra is jelentős esőzés várható.

Több mint százszor vonult ki vasárnap a Baranya megyei katasztrófavédelem; továbbra is homokzsákokkal védekeznek több településen a folyamatos esőzés miatt. A katasztrófavédelem ügyelete szerint Sásd, Hobol, Magyaregregy és Majs településeken folyik a védekezés a megáradt patakok, illetve az eltelítődött csatornák miatt. Pécsett utóbbi okozza a legnagyobb problémát, több utcában áll a víz. Az áradások mellett továbbra is tetézi a bajt a fölázott talaj, több helyen fák dőltek az útra. Hetvehelyen az átázott löszfal csúszott meg; a közeli épületet életveszélyessé nyilvánítottak, két embert kiköltöztettek vasárnap délután.

Szentes György katasztrófavédelmi szóvivő az országos helyzetről

Három házat öntött el szombat éjszaka a Fejér megyei Vértesacsán, a falut körülvevő magaslatokról lezúduló víztömeg, egy épületből ki kellett költöztetni a lakókat - közölte a megyei katasztrófavédelem. Bakonycsernyénél reggelre kilépett medréből, és több házat is veszélyeztet a Gaja-patak. Hasonlóra 1974 óta nem volt példa a faluban. A veszélybe került házakat homokzsákokkal próbálják védeni. A Fejér megyei Sárkeresztúron vasárnap összedőlt egy családi ház. Személyi sérülés nem történt, a lakókat átmeneti szállásra költözeti az önkormányzat.

Győr-Moson-Sopron megyében kiöntött medréből a Cuhai-Bakony-ér, amely elárasztotta a 81-es számú főutat - közölte a rendőrség. A Mezőőrs és Pér közötti nyolc kilométeres szakaszon a főutat le kellett zárni, a forgalmat a 82-es főútra terelik. Eddig legalább öt embert kellett kimenekíteni otthonából Mezőörsön, a település két utcáját teljesen elöntötte a víz, több tucat ház kertjébe, pincéjébe betört az áradat . Helyenként mellkasig ér a víz, ott az épületek lakórészeibe is betört.Néhány órával korábban a rendőrség még azt közölte, hogy 10 centire van a vízszint a meder peremétől, és harminc helybeli erősíti homokzsákokkal a partot, hogy szintemelkedés esetén se öntsön ki az ezerlelkes falu szélén folyó víz.

Pest megyében mintegy két kilométer hosszan víz alá került szombat éjszaka a 11-es út Dunabogdány és Tahi között szakasza, és több autó a víz fogságába került - közölte a szentendrei tűzoltók szóvivője. Az áradást a heves esőzés és az okozta, hogy az út menti halastó védőgátja átszakadt. A bajba került kocsikat a tűzoltók csörlők segítségével mentették ki, az érintett útszakaszt lezárták. A 11-es út ideiglenes lezárása miatt módosul a Volánbusz egyes járatainak közlekedése - közölte a társaság vasárnap este. A 880-as, a 882-es, a 884-es és a 889-es autóbuszok csak Budapest, Újpest-Városkapu megállótól Tahitótfalu, Hídfőig, illetve Dunabogdánytól Esztergomig közlekednek, az útzár miatt azonban Tahitótfalu és Dunabogdány között nem tudnak átkelni. Áradások vannak Szentendrén és Visegrádon is. A két város közötti térségben lakosok kitelepítésére is kényszerültek a hatóságok.

Forrás: MTI
Fák dőltek a sínekre - a képre kattintva nézzen még többet képet a viharkárokról!

Az esőzések következtében kiöntött a Galga-patak Püspökhatvanban: az óvoda játszótere és a futballpálya jelenleg félméteres víz alatt áll. A mélyebben fekvő lakások alagsoraiban sok helyen szivattyúzni kell a talajvizet, akárcsak az óvoda pincéjéből - mondta a község polgármestere. A gondot elsősorban az okozza, hogy a 62 hektár vízfelületű Sinkár-tó már nem tud befogadni több vizet, és onnan is körülbelül annyi víz zúdul ki, mint amennyit a Galga hoz.

Szombat éjszaka a legtöbbször Budapesten riasztották a tűzoltókat, itt 73 esetben kellett intézkedniük. A vihar miatt a fővárosban elmaradt a 17. K and H olimpiai maratonváltó. A fővárosi Stadion Hotel mélyebben fekvő pincéibe betört a víz. A fővárosi tűzoltók a vizet kiszivattyúzták, illetve az érintett rész védelmére homokzsákokat helyeztek el.