Egymillió homokzsákkal védik a Sajó menti településeket

Vágólapra másolva!
Huszonegy települést veszélyeztet a hétvégi esőzés miatt várható rendkívüli áradás a Sajó völgyében, ahol a vízügy rendkívüli védekezési munkálatokat kezdett vasárnap. A szakértők szerint a víz magassága itt meghaladhatja a valaha volt legmagasabb szintet, ezért vasárnap 1 millió homokzsákot és 250 szakembert vezényeltek e helyszínre. A szakminiszter vészhelyzet bevezetését fontolgatja, miközben harmadfokú készültség van a Zagyván és a Kapos folyón is.
Vágólapra másolva!

Több mint 1 millió homokzsákot használtak fel vasárnap a Sajó melletti töltések megerősítésére, ahol a hétvégi esőzés miatt minden idők legmagasabb árhullámát várják a szakemberek. Az észak-magyarországi folyóhoz még Bajáról is érkeztek vízügyi szakemberek, a térségbe vezényelték a szolnoki, a nyíregyházi, a debreceni és a bajai vízügyi igazgatóságok mintegy 250 munkatársát - közölte vasárnap a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM).

A minisztérium szerint a helyzet Sajóecseg településen a legveszélyesebb, az önkormányzat megsegítésére a vízügyi igazgatóság itt koncentrálja a védelmi erejét. Adott esetben a Hernádról csoportosítanak át embereket - közölték, mivel ott az előre jelzettnél kevesebb eső esett az elmúlt napon. A tárca szerint a vízügy felkészült a Sajó-menti 21 veszélyeztetett település védelmére.

A környezetvédelmi és vízügyi miniszter vasárnap délután bejelentette, hogy a Sajó térségére nagy valószínűséggel veszélyhelyzetet rendelnek el hétfőn. Szabó Imre a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóságon tartott sajtótájékoztatóján közölte: az árvízi védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket a kormánynak ki kell fizetnie. A miniszter szerint a védekezés költségeinek nagysága a védekezés hosszától függ.

A védekezés részeként Varga Zoltán önkormányzati miniszter elindult Miskolcra, ahol szükség esetén a várható kitelepítések miatt megnyitják a befogadó helyeket. Erre azért van szükség, mert következő napokban a 21 veszélyeztetett Sajó menti településen elképzelhető, hogy kitelepítésekre is sor kerülhet.

Legmagasabb készültség

Harmadfokú készültséget kellett elrendelni a Zagyva folyó alsó szakaszán is, mivel a Tarnán is nagy mennyiségű víz érkezik a folyó ezen szakaszára. Ha a tendencia nem változik, és további áradás következik be, akkor előbb a Jászteleki és később esetleg a Borsóhalmi tározó nyitására is szükség lehet - közölte a vízügyi minisztérium.

A Dunántúlon jelentős árhullám érkezik a Kaposon, itt is harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni. A folyó tovább árad, ezért elképzelhető, hogy az árvíz miatt vissza kell fogni a Balaton vízleeresztését (a hétvégi heves esőzés miatt várható rekord méretű árhullámokról itt olvashat előrejelzéseket).

Károk 100 településen

A helyzet azért vált kritikussá, mert második napja az ország egész területén szinte folyamatosan esik az eső. Selyén a minisztérium szerint szombaton egy nap alatt hullott le két havi csapadékmennyiség. Az esőzések a KvVM szerint mintegy 100 településen idéztek elő károkat, közöttük nagyobb városokban, Miskolcon, Kazincbarcikán, Szentendrén, Bonyhádon kellett beavatkozni a lakóházak közvetlen elöntése miatt.