Vágólapra másolva!
Teljesen leállt a vasúti közlekedés a vihar miatt a Balaton déli partján, de sebességkorlátozást vezettek be az északi parton és több más dunántúli vonalon is. A vasúti zavarok miatt hétfőn sem indul el a vonatok egy része, a gyorsvonatokat és nemzetközi vonatokat Kaposvár és Tapolca felé terelik, miközben Miskolc környékén is egyre több vonalon vannak késések a töltést mosó árvizek miatt. A Dunántúlon az  Intercity vonatok a fennakadások miatt pótjegy nélkül vehetőek igénybe.
Vágólapra másolva!

Vonatkimaradásokat és késéseket okoz a viharos időjárás a vasúti közlekedésben - közölte vasárnap a MÁV. A helyzet a Balaton környékén a legsúlyosabb, de a vasúttársaság országszerte minden utasának azt javasolja, hogy tájékozódjanak indulás előtt vonatuk indulásáról.

A heves balatoni viharok miatt egyáltalán nem járnak a vonatok a tó déli partján: a Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa vasútvonal Siófok és Balatonszentgyörgy közötti szakaszán a szerelvények helyett vonatpótló autóbuszok közlekednek. A vonalon a MÁV előrejelzése szerint legalább hétfő éjfélig állni fog a forgalom.

A Balaton északi partján a vihar miatt csökkentett sebességgel közlekednek a vonatok Székesfehérvár és Tapolca között. Ugyancsak sebességkorlátozást kellett bevezetni a Dunántúlon a Győr-Celldömölk, illetve a Balatonszentgyörgy-Keszthely-Tapolca vasútvonalakon. Székesfehérvár és Siófok állomások között mindkét irányban megközelítőleg 2 óránként közlekednek személyvonatok.

Több vonatot a déli parton szünetelő forgalom miatt kerülő útvonalon közlekedtet a MÁV. A nemzetközi vonatok, így a Venezia EN és a Kvarner IC Gyékényes és Budapest között Kaposvár-Dombóvár-Pusztaszabolcs felé tesznek kitérőt. A Budapest és Nagykanizsa közötti gyorsvonatok egy része a Balaton északi partján, Tapolca felé tesz kerülőt vasárnap és hétfőn is, több gyorsvonat azonban egyáltalán nem indul el. A kerülő útvonalak miatt a vonatok közlekedésében 30-40 perces késések várhatók - közölte a MÁV.

Víz okoz problémát északon is

Délután 4 órától további intézkedésig a Budapest-Hatvan-Miskolc vasútvonal egy részén, Nyékládháza és Miskolc Tiszai pályaudvar között is le kellett zárni egy vágányt egy patak áradása miatt. A másik vágányon váltakozó irányban tudnak csak közlekedni a vonatok, csökkentett sebességgel, ezért az erre közlekedő szerelvények 20-30 perc késést szednek össze.

A Miskolc Tiszai-Tornanádaska vonalon, Szendrő és Edelény, valamint Edelény és Sajóecseg között szintén több helyen is le kellett csökkenteni a vonatok sebességét, mert a vasúti töltést áztatja a megáradt Bódva folyó. Az erre közlekedő vonatok a további intézkedésig 25-30 perc késéssel járnak - közölte a vasúttársaságvasárnap délután.

A bizonytalan vasúti közlekedés miatt a Dunántúlon közlekedő IC vonatok vasárnap éjfélig IC pót,- és helyjegy nélkül vehetők igénybe. A MÁV-START Zrt. azt javasolja utasainak, hogy az utazások megkezdése előtt érdeklődjenek a vonatok indulásáról az állomásokon, vagy a MÁVDIREKT 06 40 49 49 49-es, helyi tarifával hívható kék számán. A vonatközlekedésről szóló aktuális és részletes információk megtalálhatók a www.mav-start.hu oldalon is.

A MÁV előzetes bejelentése szerint HÉTFŐN az alábbiak szerint változik a vasúti menetrend:

Nem közlekedő vonatok:
Nagykanizsáról 10:49-kor Bp. Déli pu. - ra induló 855 sz. vonat,
Bp. Déli pu.-ról 09:06-kor Nagykanizsára induló 852 sz. vonat,
Bp. Déli pu.-ról 11:06-kor Nagykanizsára induló 854 sz. vonat,
Bp. Déli pu.-ról 15:06-kor Nagykanizsára induló 856 sz. vonat,
Bp. Déli pu.-ról 07:11-kor Siófokra induló 8722 sz. vonat,
Fonyódról 6:35-kor Siófokra induló 8749 sz. vonat.

Kerülő úton, Dombóváron át közlekedő nemzetközi vonatok:
Bp. Keleti pu.-ról 6:30-kor induló Kvarner InterCity (IC200),
Bp. Keleti pu.-ról 13:05-kor induló Maestral nemzetközi gyorsvonat (204),
Bp. Keleti pu.-ról 17:00-kor induló Venezia EuroNight vonat (EN240),
Gyékényesről 6:45-kor induló Venezia EuroNight vonat (EN241),
Gyékényesről 12:10-kor induló Maestral nemzetközi gyorsvonat (205),
Gyékényesről 17:56-kor induló Kvarner InterCity (IC201)

Kerülő úton, Tapolcán át közlekedő gyorsvonatok:
Bp. Déli pu.-ról 07:06-kor induló Nagykanizsáig közlekedő gyorsvonat (850 sz.v.),
Bp. Déli pu.-ról 19:06-kor induló Nagykanizsáig közlekedő gyorsvonat (858 sz.v.),
Nagykanizsáról 4:49-kor induló Bp. Déli pu.-ig közlekedő gyorsvonat (859 sz.v.),
Nagykanizsáról 16:49-kor induló Bp. Déli pu.-ig közlekedő gyorsvonat (851 sz.v.)