Jelentősen karcsúsítaná az önkormányzatokat a Fidesz

Vágólapra másolva!
A Fidesz hétfőn benyújtott törvénymódosítása alapján jelentősen csökkentené az önkormányzatok képviselő-testületeinek a számát. A 100 fősnél kisebb településeken csak ketten lennének a testületben. Budapesten az eddigi 66 helyett 35 képviselő lenne.
Vágólapra másolva!

A Fidesz hétfőn benyújtotta törvénymódosítási javaslatát az önkormányzati rendszerek átalakításáról. A Fidesz az adott település lakosságának számával arányos önkormányzati képviseleteket hozna létre. A 10 ezernél kevesebb lakosú települések egyéni listás választási rendszerben egy választókerületet alkotnának, míg a 10 ezernél nagyobb lakosú településeken és a budapesti kerületekben a képviselőket vegyes választási rendszerben választanák meg.

A javaslat értelmében 100 lakosig a képviselők száma 2 fő lenne, ezer lakosig 4, 5 ezer lakosig 6, 10 ezer pedig 8 fő lenne. Az ennél nagyobb településeknél kompenzációs listás mandátumokat is kiosztanának. 25 ezer lakosig a képviselő-testület 11 főből állna, 50 ezer lakosig 14-ből, 75 ezer lakosig 17-ből, 100 ezer lakosig 20-ból. 100 ezer lakosnál nagyobb városban minden 10 ezer lakos után eggyel nőne a testület létszáma.

Budapest közgyűlésének tagjai listán választanák meg, ugyanis a főváros egy választókerületet alkotna a javaslat szerint. Budapesten minden 5 ezer lakosra jutna egy képviselő, így összesen 35 fős lenne a közgyűlés, az eddigi 66 fős helyett.

A megyei közgyűlés tagjainak számát a megye lakosságszáma alapján kívánják meghatározni. 400 ezer lakosig minden 20 ezer lakos után járna egy képviselő, de legkevesebb 15 képviselő. 700 ezer lakosig 20 képviselő, és a 400 ezret meghaladó minden további 30 ezer lakos után járna egy képviselő. 700 ezer lakos fölött 30 képviselője lenne a megyének, és a 700 ezret minden további 40 ezer lakos után plusz egy képviselője lenne a közgyűlésnek.