A szlovák nyelvrendőrség vizsgálja az MKP-t

Vágólapra másolva!
A szlovákiai magyar kisebbség pártjának számító Magyar Koalíció Pártjához (MKP) látogat a szlovákiai nyelvtörvényt ellenőrző csoportja. A nyelvrendőrség amiatt vizsgálódna, mert az MKP egynyelvű plakátokkal is kampányol a júniusi választásokra. Az MKP közölte, hogy részükről nem vesz részt senki a találkozón.
Vágólapra másolva!

A szlovák kulturális minisztériumnak a nyelvtörvény végrehajtását ellenőrző csoportja tesz látogatást kedden délelőtt a Magyar Koalíció Pártja (MKP) pozsonyi székházában - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a párt sajtóosztálya hétfőn.

A szlovák államnyelvtörvény tavaly szeptember elsején lépett hatályba, és miután elkészült a jogszabály végrehajtási útmutatója, idén januártól szankciókkal is sújthatják a rendelkezések ellen vétőket.

A törvény végrehajtását felügyelő, a kulturális tárcánál működő szakcsoportot a szlovákiai magyar és részben szlovák köz- és sajtónyelv is csak nyelvrendőrségként emlegeti.

Az MKP a június 12-i választások előtt olyan óriásplakátokat is megjelentetett, amelyek csak magyar nyelvűek. A kulturális minisztérium szerint meg kell vizsgálni, hogy emiatt nem sérül-e a törvény.

"A találkozó minden valószínűség szerint egyoldalú lesz, mivel az MKP elnöke, Csáky Pál előre jelezte, hogy az adott időpontban nem tud jelen lenni, és senkit nem bízott meg helyettesítésével" - áll a párt közleményében.