Közel hétszáz embert telepítettek ki az elárasztott Sátoraljaújhelyről

Vágólapra másolva!
Iskolai ebédlőben és tornateremben, matracokon várja több száz kitelepített sátoraljaújhelyi, hogy levonuljon a Ronyva-patak áradása. Annyi víz van most a patakban, hogy a vésztározók is kicsordultak.
Vágólapra másolva!

Több száz embert kellett kitelepíteni Sátoraljaújhelyen a Ronyva-patak áradása miatt. Dankó Dénes alpolgármester elmondta: a város az elmúlt évtizedek legjelentősebb árvizét éli át. A kitelepítettek számáról nem tudott információt adni, de már több százan lehetnek azok, akiket ideiglenes szálláshelyen helyeztek el. Egyes becslések szerint a kitelepítettek száma elérheti a hétszázat is, ami a város lakóinak öt-hat százaléka.

Az alpolgármester elmondta: a Ronyva-patak árvízének levezetésére épített árapasztó tározó megtelt, emiatt a víz elöntötte a két meder közötti területet, mintegy tizenöt utcát. Ezen a területen már védhetetlen a vízfolyás - közölték a katasztrófavédelmi szakemberek, akik jelenleg az ipari parkot próbálják megmenteni az ártól.

Jelenleg már egy iskolai ebédlő, valamint egy tornaterem megtelt az otthonukat elhagyni kényszerülő emberekkel, egy másik tornatermet pedig megnyitottak. Szükség esetén további létesítményeket bocsátanak a bajba jutott emberek elszállásolására, ahol matracokat, plédeket helyeztek el. Az áradat miatt le van zárva a nagy- és a kishatárátkelő is, arrafelé nem lehet közlekedni Szlovákia felé. 8 órától ülésezik a helyi védelmi bizottság, ahol meghatározzák a következő időszak feladatait.

Vasárnap vízátfolyás miatt le kellett zárni a sátoraljaújhelyi határátkelőt is, erről bővebben itt olvashat. Az országos árvízi és viharhelyzetről szóló összefoglaló cikkünket pedig itt találja.