Vízátfolyások, útra dőlt fák nehezítik a közlekedést

Vágólapra másolva!
Vízátfolyások, útcsúszások, beszakadt útpálya nehezíti a közlekedést országszerte a heves esőzések és viharos szél miatt. Rengeteg utat zártak le, Sátoraljaújhelyen még a határforgalom is szünetel. A fővárosban útra dőlt fák, oszlopok okoztak nagy a torlódást sokfelé.
Vágólapra másolva!

"A kora reggeli óráktól rossz a helyzet a fővárosban" - mondta az [origo]-nak Havasi Zsolt, a Fővinform ügyeletese hétfő reggel. Elmondása szerint főleg a sok kidőlt, alámosott fa nehezíti a közlekedést. Ilyen fák hevernek a Bécsi úton, a Népfürdő utcában, a Zugligeti úton és a Pasaréti úton is. Az erős szél miatt vasárnaphoz hasonlóan hétfőn sem jár a Libegő, és délelőtt leállítottáka fogaskerekűt is.

A bevezető és kivezető utakon is lassú a haladás az ügyelee szerint. A Budakeszi úton különösen nagy a fennakadást okozott egy villanyoszlop, amely a Szépjuhásznénál dőlt az útra reggel fél 7 körül. Reggel és délelőtt teljes útzár okozott itt káoszt, amely tíz óra után szűnt csak meg.

Szél és vízátfolyások országszerte

Viharos szél nehezíti a közlekedést Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Fejér Somogy, Baranya és Pest megyében is - jelentette az Útinform. A 11-es főutat lezárták vízátfolyás miatt Tahitótfalu és Dunabogdány között, Dunabogdány csak észak felől közelíthető meg. A 11-esnek Dömösön is csak a fél útpályája járható az úttestre került sár ás iszap miatt. A Mecsek északi részén nem járhatók a Kárászt és Vékényt, illetve Mázát is elöntötte a víz.

Az Útinform szerint vízátfolyások miatt vannak lezárások a 3-as főúton Szikszó, Hidasnémetinél, a 24-esen Recsknél, a 26-oson Vadna közelében, aa 81-es főúton Mezőörsnél, illetve a 66-os úton Sásdnál. A Somogyhatvan és Patosfa közötti útszakaszt is lezárták a Felső tó megemelkedett vízszintje miatt. Szintén vízátfolyás miatt kellett lezárni az alsómocsoládi, valamint a tarrósi bekötőutakat, ezek a települések így ideiglenesen közúton nem megközelíthetők.

A vízátfolyások miatt korlátozások vannak a 82-es úton Ravazdnál, a Pilisszentéleket és Esztergomot, az Adonyt és Perkátát, illetve a Császárt és Dadot összekötő utakon is.

Az M7-es sztrádán Balatonboglár közelében a Nagykanizsa felé vezető oldalon a szél felborította egy kamion pótkocsiját, és egy másik kamiont is megfordított az úton. Emiatt teljes úrzárat rendeltek el (erről bővebben itt olvashat).

A viharos szél és esőzések miatt Észak-Magyarországon is letört ágak gallyak kerültek az utakra. Az Útinform azt javasolja, hogy aki teheti, próbálja meg elhalasztani a mai útját. Vízátfolyás miatt zárták le a Szarvasgede-Csécse közötti szakaszt, és az Abaújkér és a Baskói bekötő út közötti rész is járhatatlan. Le kellett zárni a 37-es főútat Sátoraljaújhelynél a határállomásnál is, a személyforgalom a kishatáron át mehet, a kamionforgalom szünetel a szlovák oldal felől is.

Forrás: MTI

Nem lehet közlekedni Ládbesenyő és Edelény között sem, itt 40-50 centiméter magas vízátfolyás miatt teljes az útzár. A 2505-ös számú út egyik szelvényében, Lillafüred felső alagútjánál 40 centiméter magas vízátfolyás van az úton, lezárni nem lehet, mivel a vízművek tehergépjárművei csak erre tudnak közlekedni, hogy megoldják a lakossági ivóvízszállítást. Közlekedni csak tehergépjárművel és autóbusszal lehetséges.

Bükkszentlászlónál útbeszakadás miatt nem lehet haladni, Sajókaza és Felsőnyárád között pedig félméteres víz miatt járhatatlan az út. A Sajó árhulláma öntötte el Szirmabesenyő egyik telepe és a Sajóvámos közötti részt, ezt is lezárták a forgalom előtt.

Meszes és Rakaca között vízátfolyás miatt nem lehet közlekedni, Felsőgagy és Krasznokvajda között pedig útcsúszás van. A korábban lezárt utak többségében még szintén nem lehet közlekedni, megnyitották azonban a forgalom előtt a Tomor és Lak közötti szakaszt, ahol megszűnt a vízátfolyás. Szintén lehet közlekedni a Radostyán és parasznyai úton, illetve a Varbó-Parasznya közötti részen. Megszűnt a terelés a 25-ös úton és az Eger belterületi úton, és közlekedhetnek a járművek Dédestapolcsány-Csernely között, Nyekézseny belterületén is.