Óvják az ütközésektől az új kormány nehézfiúit

Vágólapra másolva!
Kényes egyensúlyt dolgozott ki a Fidesz a leendő kormány két legbefolyásosabb tagja, Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és az Orbán Viktor munkáját közvetlenül segítő Varga Mihály között. Navracsics jóformán szabad kezet kap majd a miniszterek munkájának ellenőrzésére és egyengetésére, viszont Varga szinte érinthetetlen lesz a számára. Számos kiemelt jogkörrel csak ők ketten rendelkeznek majd a kormányban, de munkájukat alaposan szétválasztják.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor leendő kormányfő néhány nappal a választások második fordulója után beszélt először arról, hogyan fog kinézni az általa vezetett új kormány. Ekkor árulta el, hogy létrehoznak egy miniszterelnök-helyettesi posztot, amelyet Navracsics Tibor fog betölteni, aki egyben közigazgatási és igazságügyi miniszter is lesz. Varga Mihály pedig a kormányfő munkáját szervező Miniszterelnökséget fogja vezetni államtitkári rangban.

Orbán a kampány során többször jelezte, hogy az új kormány felépítéséről szóló egyeztetések az utolsó pillanatig tartanak (a leendő kormány több államtitkárát még mindig nem nevezte meg a Fidesz, pedig ők iránytják majd a fontosabb területek szakmai munkáját). Ezt több, az [origo]-nak nyilatkozó fideszes politikus két dologgal magyarázta: egyrészt amíg nem volt biztos, hogy a Fidesz kétharmados többséget szerez, több forgatókönyvet dolgoztak ki, másrészt azt mondták, Orbán szeret versenyhelyzetet teremteni munkatársai között, és csak a legutolsó pillanatban dönt, azért, hogy mindenki teljes erővel dolgozzon a kiosztott feladaton. Orbán a választások második fordulója után tartott sajtótájékoztatón ezt azzal érzékeltette, hogy egy újságírói kérdésre kijelentette: a Fideszben nem önkéntes alapon osztják a munkát.

Navracsics értékeli a minisztereket

Az új kormány felépítése arról árulkodik, hogy Orbán kormányra kerülve is tartja magát ehhez a szokásához. Az új kormány működéséről szóló, pénteken benyújtott 84 oldalas törvénytervezetből ugyanis az derül ki, hogy a kormány két legerősebb embere, Varga és Navracsics között bonyolult egyensúlyt dolgozott ki a Fidesz. Varga és Navracsics kinevezésével a Fidesz gyakorlatilag két részre bontotta a korábbi Miniszterelnöki Hivatalt (MeH). A korábbi kormányokban ugyanis a kancellária látta el a létrejövő Miniszterelnökség feladatait, illetve többnyire a kancelláriaminiszter helyettesítette a kormányfőt. Hivatalos kormányfő-helyettesi poszt azonban korábban nem létezett, ennek létrehozásához a Fidesznek módosítania kell az alkotmányt. Navracsics így kormányfőhelyettesként nagyobb hatalommal fog rendelkezni, mint az Orbán-kormány többi hét minisztere.

A törványjavasat tervezet Navracsicsot nem kormányfőhelyettesnek, hanem a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszternek nevezi. A dokumentumból több ponton is kiderül, hogy Navracsics ebben a minőségében a többi miniszter felett áll majd. A miniszterek, államtitkárok, közigazgatási államtitkárok - a Gyurcsány-kormány által megszüntetett közigazgatási államtitkári posztot ez a törvény állítja vissza - személyi anyagát az általa irányított tárca tartja nyilván. A miniszterek és az államtitkárok jutalmára szintén Navracsics tehet javaslatot, de a minisztereknek a szabadságukat is vele kell egyezetniük. A kormányülésről készült összefoglalókat szintén a Navracics vezette tárca felügyeli. Ennek a minisztériumnak a honlapján hozzák majd nyilvánosságra a miniszterek fizetését is.

Varga lesz Orbán titkos tartaléka

Erős jogkörökkel ruházza fel a javaslat a Miniszterelnökséget vezető Varga Mihályt is. A tervezet definíciója szerint "a Miniszterelnökség segíti a miniszterelnök munkáját, és közreműködik a kormányzati politika kialakításában". A dokumentum szerint Varga lesz a kormány egyedüli olyan államtitkára, akinek a jutalmáról, illetve célprémiumáról nem Navracsics dönt. A kormánytagok közül ők ketten nevezhetnek ki miniszterelnöki főtanácsadókat, illetve miniszterelnöki tanácsadókat. Tovább bonyolítja Varga és Navracsics viszonyát, hogy a Fidesz egy másik, a minisztériumokat felsoroló törvényjavaslata szerint a Miniszterelnökség a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumból kiválással jön létre. Varga azonban Navracsiccsal szemben - a kormány jogállásáról szóló javaslat szerint - nem helyettesítheti a kormányfőt. A törvényjavaslatok nem részletezik, hogy Varga és Navracsics feladatköre milyen területeken tér majd el.

A javaslat szövegezésében részt vevő Répássy Róbert fideszes képviselő - aki várhatóan igazságügyi államtitkár lesz a Navracsics vezette tárcánál - hétfőn az [origo]-nak azt mondta: Navracsics és Varga nem lesznek versenyhelyzetben, a két kormánytag jól elkülönült hatáskörrel rendelkezik majd. Répássy szerint a törvényen kívül az egyes minisztériumok működéséről szóló, később elkészülő kormányrendeletek, illetve az egyes tárcák belső működési szabályzata is részletesen fogja szabályozni a két kormányszerv feladatait. A Navracsics vezette közigazgatási tárca a korábbi kancellária jogutódja lesz, vagyis többek között a törvények előkészítésében, a jogalkotásban lesz fontos szerepe - mondta Répássy, aki szerint a kormányüléseket például Navracsics fogja összehívni. Varga Mihály a Miniszterelnökség vezetőjeként a korábbi miniszterelnöki kabinetfőnökökhöz hasonló szerepet fog betölteni, és a kormányzati döntéseknél a kormányfő szempontjait fogja érvényesíteni - tette hozzá Répássy.

Varga és Navracsics már a kampányban is fontos feladatot kapott Orbántól és a Fidesz vezetésétől. Orbán Vargát jelölte ki annak a bizottságnak az élére, amelynek az a feladata, hogy felmérje a gazdaság helyzetét. Orbán és a Fidesz vezető politikusai a kampányban többször hárították el azzal a leendő kormány terveinek részletes ismertetését, hogy amíg nincsenek pontos információik a gazdaság helyzetéről, addig nem tudják megmondani, hogy az általuk elképzelt gazdaságpolitikai irányokat milyen módon tudják majd megvalósítani. Navracsics pedig a kormányzati felkészülésért felelt. Ő felügyelte azokat az egyeztetéseket, ahol eldőlt, hogy milyen struktúrában épüljön fel az új kormány. Az [origo] információi szerint az ő ötlete volt az úgynevezett csúcsminisztériumi rendszer.

A közelgő kormányváltás a Fideszben is megbonyolította az erőviszonyokat. Az áprilisi országgyűlési választások két fordulója között az RTL Klub Híradó-ja névtelen forrásokra hivatkozva közölte, hogy Orbán miniszterelnöki kinevezése után lemondhat a pártelnökségről. Orbán másnap Facebook-oldalán reagált a találgatásra, és közölte, hogy szeretne pártelnök maradni. A Fidesz vezetése végül úgy döntött, hogy a kormányfői feladatai miatt több munkára kényszerülő Orbán mellé ügyvezető alelnököt neveznek ki. Az ügyvezető Kósa Lajos debreceni polgármester lesz (Kósa kinevezéséről itt olvashat bővebben).