Eltanácsol a vihar tépte parkoktól a Főkert Zrt.

Vágólapra másolva!
A következő napokban mindenki kerülje el a fővárosi parkokat, fasorokat, és lehetőleg ne álljon vagy parkoljon öreg fák alá - figyelmezetett a Főkert Zrt. A társaság szerint a felázott talaj és a heves szél következményei kiszámíthatatlanok. A fővárosi tűzoltók vasárnapról hétfőre virradó riasztások százait kapták Budapesten a vihar miatt. 159-szer kidőlt fákhoz, 59-szer vízszivattyúzáshoz, 17-szer épületkárokhoz hívták ki őket. Sok elektromos vezeték is leszakadt, a tűzoltók azt kérik, hogy aki ilyet lát, nehogy hozzáérjen.
Vágólapra másolva!

Számos fővárosi parkban és fasorban okozott fakidőlést, ágleszakadást a viharos és esős időjárás - figyelmeztetett a Főkert Nonprofit Zrt. A társaság azt kéri mindenkitől, hogy mivel az ítéletidő az előrejelzések szerint május 17. és május 20. között is folytatódik, néhány napig lehetőleg ne látogassák a parkokat, ne álljanak, és ne parkoljanak az idős fák alá.

"A viharos, olykor 90-110 km/órás szél és a felázott talaj következményei kiszámíthatatlanok, ezért ismételten és nyomatékosan kérjük a parkok látogatásának átmeneti mellőzését" - közölte a Főkert Zrt. Az FKF Zrt. a viharos időjárás következtében mintegy 200 köbméter fahulladékot, letört ágakat és gallyat szedett össze a közutakról.

Több száz riasztást kaptak a tűzoltók Budapesten a vihar miatt. Hétfő reggel hét óráig 235 káresetet számoltak fel, de még mindig hátra volt 200 helyszín. 25 helyszínen elektromos vezetékek szakadtak le, illetve ágak hullottak a vezetékekre. Ezeken a helyeken meg kellett várniuk az áramszolgáltató szakembereit, mert amíg nem áramtalanítanak, a tűzoltók nem tudnak dolgozni. A tűzoltóság azt kéri, hogy aki ilyen leszakadt vezetéket lát, ne nyúljon hozzá, mert életveszélyes lehet. Inkább vonja körbe kordonnal, vagy mindenképpen jelentse a tűzoltóknak.

A tűzoltóknak 159 alkalommal kidőlt fákat kellett eltávolítani, 59 helyről vizet kellett kiszivattyúzni, 17 helyen különböző épületkárok keletkeztek, téglák, bádoglemezek hullottak le házakról. Folyamatosan érkeznek a további bejelentések - közölte Dobson Tibor, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság kommunikációs főosztályvezetője.

A XXII. kerületben a Hosszúréti patak kilépett medréből és a part menti házakba ömlött a víz. A polgári védelem kirendeltség-vezetője homokzsákokkal érkezett a helyszínre, és a lakókkal együtt az éjszaka folyamán védekeztek az árvíz ellen.

Dobson Tibor szerint a tűzoltók mindenhová kimennek, de súlyozniuk kell. A legfontosabb a közérdek, így elsőbbséget élvez - az esetleges életmentés után - a közlekedés és az energiaellátás fenntartása, illetve a közintézmények működésének biztosítása, csak ezután tudnak foglalkozni a magánjellegű bejelentésekkel, károkkal.

Demszky Gábor főpolgármester elrendelte, hogy a Fővárosi Önkormányzat költségvetéséből 10 millió forint gyorssegélyt biztosítsanak a vidéki védekezésre, további takarók, fáklyák, tábori ágyak, homokzsákok, kárhelyszín megvilágító berendezések beszerzésére.

Az országos árvízi és viharhelyzetről szóló összefoglaló cikkünket itt találja.