Rekordáradásokat okoz a nagy vihar Borsodban

Vágólapra másolva!
A valaha mért legnagyobb vízállásokat meghaladó magasságon fog tetőzni a Sajó és a Bódva is a hétvégi esőzések miatt. A Hernád, a Bodrog és a Tarna is árad, de ezeken a folyókon nem várnak rekordméretű árvizet.
Vágólapra másolva!

A Sajó mentén - elsősorban a középső és alsóbb szakaszokon - a vízállások hétfőn, a délelőtti óráktól már meghaladják majd az eddig mért legmagasabb vízszinteket. A Bódva hasonló magas vízállással tetőzhet, Szendrő térségében pedig minden eddigit meghaladó vízmagasság kialakulása várható - mondta az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügy Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályának vezetője hétfőn.

Csont Csaba elmondta, hogy vasárnap az igazgatóság területén és a vízgyűjtőkön sokfelé hullott újabb jelentős eső, zápor, amelynek mennyisége nagy területen elérte vagy meghaladta a 20-30 millimétert. Hétfőn a hazai területen a korábbiaknál kevesebb eső valószínű, ugyanakkor Szlovákiában továbbra is helyenként nagyobb mennyiségű esőre számítanak.

Rekordár a Sajón és a Bódván

A Sajó szlovákiai alsó szakaszán tetőzik, miközben legnagyobb mellékvize, a Rima nagyon lassan apad. Hazai területen Sajópüspökinél hétfőn hajnali 2 óra óta 370 centiméteres vízállással tetőzik a folyó. Sajószentpéternél reggel 6 órakor 385 centiméteres lassan áradó vízállást észleltek. Itt további lassú áradás várható. A vízállások hétfőn a délelőtti óráktól meghaladják majd az eddig mért legnagyobb vízszintet. Sajószentpéternél 410 centiméteres árra (plusz vagy mínusz 20 centi eltéréssel) számítanak - mondta.

A Bódva szlovák szakasza és mellékvizei lassan tovább áradnak, de már nagyrészt a tetőzés közelében vannak. A jelenlegi vízállások alapján Hídvégardónál hétfőn, napközben tetőzhet a folyó, 300-310 centiméter körüli értékkel, amely meghaladja az eddig mért legnagyobb - 291 centis - vízszintet. A hazai területen hullott jelentős csapadék hatására a Rakaca-patak vízszintje tovább emelkedik, így a Rakacai víztározóban is egyre magasabb a vízállás.

Hétfőn reggel 5 órakor a vízszint elérte az árapasztó szintjét, és ott is emelkedő mennyiségű víz távozik a tározóból. A lebocsátott vízmennyiség jelenleg 50 köbméter másodpercenként. A Bódván és a Rakacán érkező, valamint a hazai területen befolyó vizek hatására Szendrő térségében minden eddigit meghaladó vízmagasság kialakulása várható kedd szerda körül, 310 centiméteres értékkel - tette hozzá.

Árad a Hernád és a Bodrog

A Hernádon az éjszaka újabb esőzések voltak a folyó felső szakaszán és a legnagyobb mellékvizén a Tárcán is, ezért az elmúlt órákban ismét árhullámok indultak el. Hétfő reggelre a Hernád menti Abosköszegnél és a Tárca menti Felsőolcsvárnál kialakult vízszintek jelentősebben elmaradnak a korábbi nagy árvizek szintjeitől. Ugyanakkor az Olsva rendkívüli árhulláma miatt Hernádzsadánynál hétfő reggel 6 órára 464 cm-re emelkedett a vízszint.

Hidasnémetinél hétfő reggel 6 órakor 360 centiméteres vízállást észleltek, napközben további áradás várható és az eddigi legmagasabb vízállás környezetébe emelkedhet a vízszint, 420 centiméterrel. A reggelre kialakult újabb vízszintemelkedések miatt a vízszint tartósabban magas maradhat - közölte Csont Csaba.

A Bodrog vízgyűjtőjén hétfőn is jelentős esőzések voltak, így a folyó és minden mellékvízfolyása árad. A jelenlegi vízállások alapján harmadfokú készültségi szintet elérő árhullám kialakulása várható. A Tisza felső szakaszán árad, de a vízállások még jelentősen elmaradnak a készültségi szintektől - jegyezte meg.

Rekorder Zagyva

A Tarna parádi és ceredi ága mérsékelten apad, míg Verpelétnél éjfélkor 490 centiméteres vízállással következett be a tetőzés. Az éjszaka folyamán tovább áradt a Tarnóca, a Bene és a Gyöngyös is - részletezte.

Hétfőn reggel 6 órakor a Zagyva teljes szakaszán harmadfokú készültséget rendelt el a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Az elmúlt 24 órában valamivel több, mint 24 milliméter eső esett a Zagyva vízgyűjtőjére, melynek hatására a felső szakaszon folytatódik az áradás. Hatvan-alsónál vasárnap este hatkor már meghaladta a valaha mért legnagyobb vízszintet, a folyó 419 centiméteren tetőzik. A vízszint Pásztónál is rekordot döntött, és ezt várják hamarosan Apcnál is, ugyanis a folyó tovább árad.

A szombati csapadék után vasárnap ismét jelentős mennyiségű eső érte az Ipoly vízgyűjtőjét, ennek hatására a főfolyón és a mellékvizeken is fokozódott az áradás. Helyenként egy métert is emelkedett a folyó vízszintje egy nap alatt. Szlovák területen, több helyen is elrendelték már a harmadfokú készültséget, az Ipolytarnóc fölötti szlovák állomásokon hétfőn reggel tetőzött a folyó. A magyarországi 29 kilométeres szakaszon jelenleg Ipolyvece-Dejtár-Balassagyarmat-Szécsény szakaszon tovább árad, másodfokú árvízi készültség van érvényben. Az Ipoly mellékvizei, a Dobroda-, Feketevíz- Börzsöny-, Lókos- és Szentlélek-patak vízszintje is nő. Ipolytarnócra hétfőn délben várják a tetőzést 424 centiméter körüli vízállással.

Az országos árvízi és viharhelyzetről bővebben összefoglaló cikkünkben olvashat.