Átszakadt a gát Edelényben, a kastélyhoz közelít az árhullám

Vágólapra másolva!
Egyre rosszabb a helyzet a Borsod megyei Edelényben, ahol éjszaka átszakadt a töltés, kedd délutánra pedig a többi része is nagyon meggyengült. Az árvíz az edelényi L'Huillier-Coburg-kastélyhoz közelít, amelyet az ország egyik legnagyobb és legjelentősebb barokk kastélyaként tartanak számon. Négy-ötezer ember védekezik az ár ellen, mégis lehet, hogy újabb városrészt kell kiüríteni.
Vágólapra másolva!

Kritikus az árvízhelyzet a Borsod megyei Edelényben, ahol délután három helyen szakadt át a gát a településen átfolyó Bódván. Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügy Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályának vezetője, Csont Csaba szerint éjszaka egy helyen szakadt át a gát a település belterületén, amelyet sikerült helyrehozniuk, de délutánra újabb három helyen volt szakadás.

Csont Csaba az [origo]-nak azt mondta, hogy az átszakadt részen nem elsőrendű árvízvédelmi töltés van, hanem úgynevezett víztartó depónia, amely sokkal kisebb terhelést bír el. A nem megfelelő minőségű töltés miatt jelenleg is dolgoznak a megerősítésen, a szakemberek szerint bármikor átszakadhat a gát. Molnár Oszkár, a település polgármestere délutánra hívta össze a város védelmi bizottságát.

Az ülésen végén Molnár Oszkár azt mondta, hogy felkészültek a legrosszabbra és készen állnak 1000 ember kitelepítésére, de jelenleg még nincs szükség az intézkedés meghozására. Csont Csaba azt mondta, hogy egész éjszaka dolgozni fognak a töltés megerősítésén. Szerinte az Edelénytől északra fekvő Szendrőládnál már apad a folyó, így hamarosan Edelényben is elkezdhet csökkeni a folyó vízállása.

Az MTI tudósítása szerint a Bódva utca másféltucatnyi házának udvarán magasan áll a víz, a pincékből már nem szivattyúznak, mert nincs hova elvezetni a vizet. A jószágokat már elszállították a házakból. A házak előtt álló gyümölcsfákat kivágták, és a gallyakat magasan felhalmozták a kerítések elé, hogy egy esetleges gátszakadásnál azzal próbálják felfogni a vízzel együtt áradó iszapot, szemetet.

Az áradást több tucatnyi bámészkodó filmezi, a hídon ácsorgó embereket a polgárőrök próbálják elküldeni, ugyanis a híd alját alig 20 centiméter választja el a víztől. A megfeszült tempóban, váltás nélkül hajnal óta dolgozó tűzoltók szerint "csak a lélek tartja a gátat". Idős helybéliek az MTI tudósítójának azt mondták: emberemlékezet óta nem volt ilyen magas a Bódva szintje.

A polgármester az MTI-nek azt mondta, senki nincs életveszélyben, a vízügyi szakemberek pedig arról számoltak be, hogy a reggeli órákhoz képest kicsit, körülbelül 3 centit apadt a Bódva. Molnár Oszkár az MTI-nek azt mondta, homokra van szükségük, és bárhonnan, bármennyit szívesen fogadnak. Közölte, hogy a helyi homokbányákat, például a császtait nem lehet megközelíteni az árvíz miatt, pedig a védekezéshez további nagy mennyiségű homokra lenne szükségük.

A kedd délutáni beszámoló szerint a városban négy-ötezer ember rakja a homokzsákokat. A kiömlő árhullám a helyi kastélyt megkerülve az István király út felé hömpölyög, és már a könyvtárban is víz van. Az utca végén a lakóházak védelmére homokzsákokat raknak. A hídtól északra lévő töltést pedig azért kell megerősíteni, mert a híd alsó peremrészét már elérte a vízszint, s ezáltal visszaduzzad a folyó.

Veszélyben a barokk kastély is

A műemlékként nyilvántartott L'Huillier-Coburg-kastély mintegy száz méterre van az átszakadt töltéstől, és "szinte lehetetlen, hogy ne menjen oda a víz" - mondta kedden reggel Csont Csaba. Mivel az áradás miatt meg sem lehet közelíteni a kastélyt, ezért azt nem tudta megmondani, hogy várhatóan milyen károk keletkezhetnek az épületben. Molnár Oszkár sem tudott részleteket a kastély állapotáról, de azt mondta, most nem is ez a legfontosabb, hanem a lakosság és az otthonok védelme. Csont Csaba az [origo]-nak este azt mondta, hogy a folyó régi medrébe folyik és a körbezárja a kisebb magaslaton lévő kastélyt. A kastélyt minden bizonnyal nem fogja elérni a víz, de a felázott talaj és a talajvíz így is károkat okozhat az épületben.

Az [origo] ugyanakkor beszélt a kastélyt kezelő Műemlékek Nemzeti Gondnokságának munkatársával, aki szerint az amúgy is egy szigeten fekvő kastély egyelőre nincs veszélyben, legfeljebb a kiszolgáló épületekben, parkolókban keletkezhet kár. Hozzátette ugyanakkor, hogy még nincs vége, "nem tudjuk, hol tetőzik majd a folyó".

Csont Csaba már reggel figyelmeztetett arra, hogy nem múlt el a vészhelyzet, és továbbra is komoly odafigyelésre van szükség Edelényben. Tovább akarják emelni az úgynevezett nyúlgát magasságát, illetve folyamatosan figyelik a töltés állapotát - mondta az árvízvédelmi osztályvezető.

Forrás: MTI/Vajda János
Gátszakadás Edelény határában. Még több képért kattintson a fotóra!

A L'Huillier-Coburg-kastély az ország egyik legnagyobb és legjelentősebb barokk kastélyaként tartják számon. Az 1720-as években épült, és 2001-ben került a Műemlékek Nemzeti Gondnokságához, amely megkezdte a helyreállítását - derül ki a gondnokság honlapján olvasható tájékoztató anyagból.