Az LMP is támogatja a Jobbik ötletét a Trianon-vitanapról

Vágólapra másolva!
A trianoni béke aláírásának 90. évfordulóján emlékülést tartana az országgyűlésben Schmitt Pál házelnök. A Jobbik korábban Trianon-emléknap bevezetését kérte, amelyhez minden évben kötelező iskolai megemlékezés társulna. Az emlékülés ötletét üdvözlik, de emellett politikai vitanapot is rendeznének, amit az LMP is támogat.
Vágólapra másolva!

Parlamenti emlékülés összehívását kezdeményezte Schmitt Pál, az országgyűlés elnöke a trianoni béke aláírásának 90. évfordulóján, június 4-én. Ezt maga a házelnök jelentette be a keddi házbizottsági ülés után. A Jobbik egy héttel korábban levélben kérte a Fidesztől, hogy támogassa az országgyűlésben a Trianon-emléknapról szóló javaslatát. A párt azt szeretné, ha a nemzeti tragédiáról minden évben az iskolák is emlékezzenek meg.

Hétfőn, az országgyűlés plenáris ülésén, Orbán Viktor kijelölt miniszterelnök Nemzeti együttműködés című politikai nyilatkozattervezetének vitájában a Jobbik azt javasolta, hogy június 4-én politikai vitanapot is rendezzenek, Nemzeti együttműködés a Kárpát-medencében címmel. Akkor Semjén Zsolt, a KDNP elnöke azt kiabálta be, hogy a javaslat Robert Fico szlovák kormányfő érdekeit szolgálja, ezzel Semjén heves vitát váltott ki.

A politikai vitanapról szóló kezdeményezést szerdai frakcióülésén támogatásáról biztosította az LMP, így már csak 14 képviselő aláírására van szükség. Hétfőún a parlamentben Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője mérlegelést, meghallgatást és megfontolást javasolt a Jobbik által a vita során felvetett Trianon-emléknap ügyében, amiben szerinte nem lehet majd passzivitással vádolni a Fideszt. (Erről bővebben itt olvashat.)

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője az MTI-nek azt mondta: egyrészt az ellenzéki jogok erősítésének szándéka vezérelte őket döntésükben. Ha bármely ellenzéki frakció egységes álláspontot képviselve politikai vitanap megtartását szorgalmazza, azt ők támogatni akarják - mondta. Másrészt - folytatta Schiffer -, bár vannak vitáik Trianon megítélése kapcsán a Jobbikal, úgy gondolják, hogy a 20. századi történelmi traumákat "ki kell beszélni".

A Jobbik első javaslata az országgyűlésben, melyet már az alakuló ülés napján benyújtott, a trianoni döntés évfordulójának nemzeti emléknappá nyilvánításáról szólt. Bár a határozati javaslatot a Fidesz egyelőre nem kívánta napirendre tűzni, a Jobbik bízik benne, hogy június 4-éig elfogadásra kerülhet. A párt szerint a méltóságteljes emlékülés után egy konstruktív vitára is szükség lenne a határon túli magyarság jövőjéről.