A Fidesz szerint meggondolatlanság a Vértesi Erőmű bezárása

Vágólapra másolva!
Czunyiné Bertalan Judit fideszes képviselő szerint az új kormány felállása után át kell tekinteni a Vértesi Erőmű helyzetét, amelyet az MVM keddi döntése értelmében az év végén bezárnának. Az erőmű 1550 embernek ad munkát.
Vágólapra másolva!

A Fidesz egyetért a munkavállalók képviselőivel és meggondolatlan lépésnek tartja, hogy a Magyar Villamos Művek (MVM) bezárja az oroszlányi Vértesi Erőművet - közölte Czunyiné Bertalan Judit, a térség fideszes országgyűlési képviselője szerdán Tatabányán.

"Az MVM igazgatósága meglévő kormányhatározatokat felrúgva még a Fidesz-kabinet megalakulása előtt ellehetetleníti a Vértesi Erőművet és annak munkavállalóit" - tette hozzá a sajtótájékoztatón, amelyen jelen volt Völner Pál (Fidesz) országgyűlési képviselő, a Komárom-Esztergom megyei közgyűlés elnöke is.

Czunyiné hozzátette, hogy az új kormány megalakulása után át kell tekinteni a Vértesi Erőmű helyzetét, meg kell keresni, kik felelősök a vállalat rossz anyagi helyzetéért és biztosítani kell a térségben a foglalkoztatást.

Az 1550 embernek munkát adó Vértesi Erőmű végelszámolásának előkészítéséről kedden döntöttek a cég rendkívüli közgyűlésén. A tervezet szerint 2010. december 31-ig működhet az ország utolsó mélyművelésű bányája, Márkushegy. Ezt követően a felszínen lévő szénnel és biomasszával három évig biztosítják Oroszlány távfűtését a várossal kötött hőellátási szerződés értelmében, addig a településnek fel kell készülnie a szolgáltatóváltásra.

Szabó Pál, volt vezérigazgató korábban szerint a VÉRT a 2009-es évet 3,9 milliárd forint veszteséggel zárta, jegyzett tőkéje a tavaly nyári 9,2 milliárd forint tőkeleszállítás után mindössze 500 millió forint. A 2010. évi üzleti tervet 720 millió forint veszteséggel fogadták el, Szabó Pál közlése szerint 13-14 milliárd forint tulajdonosi támogatásra is szükség lesz az idén.