Az LMP támogatja a Trianon-emléknapot

Vágólapra másolva!
Mile Lajos, az LMP képviselője szerint pártja támogatja a Fidesz-KDNP által javasolt törvénymódosítást, mely szerint a trianoni békeszerződés napját a nemzeti összetartozás napjává nyilvánítanák. Az LMP szerint a javaslat nem sérti más népek érzékenységét és egyetért azzal, hogy Trianont tragédiának nevezik.
Vágólapra másolva!

Az LMP támogatja, hogy a nemzeti összetartozás napjává nyilvánítsák a trianoni békeszerződés aláírásának napját, június 4-ét. Mile Lajos, a párt országgyűlési képviselője szerdán az MTI-nek mindezt arra reagálva mondta, hogy a fideszes Kövér László és a kereszténydemokrata Semjén Zsolt közös törvényjavaslatot terjesztett be arról, hogy nyilvánítsák június 4-ét a nemzeti összetartozás napjává.

Az LMP egyetért a javaslat címének megfogalmazásával, illetve azzal is, hogy a nemzeti traumákat "ki kell tárgyalni". A javaslat szövegének megfogalmazása a párt szerint nem sérti más népek érzékenységét, és egyetértenek azzal is, hogy Trianont tragédiának nevezik.

A Fidesz-KDNP által szerdán benyújtott, a Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről címet viselő előterjesztés szerint az Országgyűlés kinyilvánítaná, hogy "a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme".

Az Országgyűlés megerősíti Magyarország elkötelezettségét a magyar nemzet tagjainak és közösségeinek egymással való kapcsolatuk fenntartására és ápolására, és az Európában elfogadott gyakorlatot alapul vevő közösségi autonómia különböző formáira irányuló természetes igényének támogatására - olvasható az indítványban. A törvény a békeszerződés aláírásának 90. évfordulóján, 2010. június 4-én lépne hatályba.