Az összetartozás napjává nyilvánítaná Trianon évfordulóját a Fidesz

Vágólapra másolva!
A nemzeti összetartozás napjának nyilvánítanák az 1920-as trianoni békeszerződés megkötésének napját, június 4-ét egy szerdán nyilvánosságra hozott törvényjavaslat szerint. A Fidesz-KDNP által indítványozott törvénnyel azok előtt tisztelegnének, akik a békeszerződés óta segítették "a magyarság túlélését".
Vágólapra másolva!

A nemzeti összetartozás napjává nyilvánítaná június 4-ét, az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulóját a fideszes Kövér László és a KDNP elnöke, Semjén Zsolt. Az erről szóló törvényjavaslatot - amely a nemzeti összetartozás melletti tanúságtételről címet viseli - a képviselők már be is nyújtották.

Mivel a törvény pontosan az évforduló napján, június 4-én lépne hatályba, sietniük kell, valószínűleg ennek köszönhető, hogy a javaslatot soron kívül osztották ki az országgyűlés alkotmányügyi bizottságának szerdai ülése előtt a bizottság tagjainak. A törvényjavaslat egyelőre még az országgyűlés honlapjára sem került fel a folyamatban lévő jogszabályjavaslatok közé.

A mindössze öt szakaszból álló törvényjavaslatban többek közt az szerepel: az országgyűlés tisztelettel adózik azok előtt, akik 1920 óta áldozatvállalásukkal segítették a magyarság túlélését és megerősödését. Fejet hajtanak azok előtt, akik magyarságukért hátrányt, sérelmet szenvedtek - olvasható a javaslatban.

A javaslatban az is szerepel, hogy a trianoni békediktátum következményeire eddig tett megoldási kísérletek, mint például a határmódosítás, kudarcot vallottak és a jövőben csak a nemzetközi jog szabályai szerint, kölcsönös együttműködéssel lehet a megoldást keresni.

A Jobbik örömmel fogadja és egyben saját sikereként értékelné, ha a leendő kormánytöbbség Nemzeti Összetartozás Napja néven megemlékezne a trianoni békediktátum aláírásának évfordulóján - reagált a törvényjavaslatra Novák Előd, a Jobbik alelnöke szerdán. Korábban a Jobbik is benyújtott egy határozati javaslatot június 4-e emléknappá nyilvánításáról.

Schmitt Pál házelnök a házbizottság kedd délutáni ülése után jelentette be, hogy a trianoni szerződés aláírásának kilencvenedik évfordulója alkalmából, június 4-re parlamenti emlékülés megtartását kezdeményezi. A Jobbik ezt "történelmi sikernek" nevezte, de azt is szeretnék, ha az évforduló alkalmából politikai vitanapot tartanának Nemzeti együttműködés a Kárpát-medencében címmel.

Szerda délelőtt Schiffer András, az LMP frakcióvezetője jelezte, hogy támogatják a politikai vitanap megtartását. Az MSZP viszont ezt feleslegesnek tartja, Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke szerdán úgy fogalmazott: Trianon témája nem vita kérdése. Minden pártnak el kell döntenie, hogy feltétlenül rontani akarja-e értelmetlen kezdeményezésekkel és a parlament falai közti jobbikos kirohanásokkal a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) esélyeit a szlovákiai választásokon - tette hozzá a pártelnök.