Mégis lehet kérdés a fogyatékosságról a népszavazáson

Vágólapra másolva!
Mégis lehet kérdés a népszámláláson a fogyatékosságról, mert a Fidesz és a KDNP módosította keddi javaslatát, amelyben még csak az szerepelt, hogy 2011-ben az emberek vallásáról és egészségi állapotáról is érdeklődnének a kérdezőbiztosok. A párt szerint a módosításra azért van szükség, hogy az eredmények összehasonlíthatók legyenek a 10 évvel ezelőtt felvett adatokkal.
Vágólapra másolva!

Megváltoztatták a kedden, a népszámlálásról szóló törvényhez benyújtott módosító javaslatukat a Fidesz és a KDNP politikusai. A szerdán beterjesztett új változat szerint a 2011-es népszavazáson a fogyatékosságról is megkérdezik az emberek. A törvényt azért akarja módosítani a Fidesz és a KDNP, hogy a 2011-es népszámlálás eredményei összehasonlíthatóak legyenek a tíz évvel ezelőtti adatokkal. A népszámlálási törvényt korábban a köztársasági elnök is visszaküldte a parlamentnek megfontolásra, mert több kérdést is hiányolt a kérdőívről.

A kedden közzétett, Balog Zoltán (Fidesz), Semjén Zsolt és Szászfalvi László (KDNP) által jegyzett módosító javaslat több új kérdést is beemel a népszámlálási kérdőívbe, néhány eddig is szereplő témakört pedig részletesebben kibont. A vallásra és egészségi állapotra vonatkozó kérdések mellett a fideszes javaslat szerint jövőre rákérdeznének nem csak az iskolai végzettségre, de az emberek nyelvismeretére is. A törvényben szerepel, hogy rá kell kérdezni (főleg a gyerekek) iskolába járására, a közlekedésére és az utazására is, de az nem derül ki a szövegből, hogy ezekről pontosan mit kérdeznének.

Már a törvény előző verziója is kikötötte, hogy bár az adatszolgáltatás kötelező, egyes kérdéseket nem muszáj megválaszolni. A jelenlegi módosító indítvány szerint nem kötelező nyilatkozni az egészségi állapotról, az anyanyelvről, a vallásról, a nemzetiségről és az újonnan bekerült fogyatékosságról sem.

A népszámlálási törvény tavaly decemberben komoly viták közepette született meg: Sólyom László köztársasági elnök már akkor kifogásolta, hogy nem a 10 évvel ezelőtti kérdéseket teszik fel újra, és kimaradnak a kérdőívből a vallásra, egészségi állapotra, fogyatékosságra és termékenységre vonatkozó kérdések (erről itt olvashat). A Sólyom által hiányolt témák közül a szocialista kormányzat a termékenységről és a fogyatékosságról szóló kérdést beemelte a törvénybe, a másik kettőt viszont nem (a decemberben elfogadott törvényről szóló cikkünket itt találja).