Alpolgármester lehet a polgármester bizalmasa egy fideszes javaslat szerint

Vágólapra másolva!
Nem kell többé önkormányzati választáson mandátumot nyernie annak, aki alpolgármester szeretne lenni egy településen - áll abban a javaslatcsomagban, amit a Fidesz terjesztett a parlament elé csütörtökön. A párt tervei szerint a jövőben a polgármesterek nem csak a képviselő-testület tagjait, hanem külsős bizalmasaikat is jelölhetik alpolgármesternek, ha a képviselő-testület azt megszavazza. Az alpolgármesterek jogállásához a Fidesz az alkotmányt is módosítaná.
Vágólapra másolva!

Alkotmánymódosítással és törvénymódosítással szabályozná újra a települési alpolgármesterek jogállását a Fidesz, amely csütörtökön javaslatot nyújtott be erről az országgyűlésnek. A Kósa Lajos, Rácz Róbert és Vitányi István által jegyzett módosítás az alkotmányban rögzítené az alpolgármesteri tisztséget: a jövőben az alaptörvény is kimondaná, hogy a képviselő-testület a polgármester helyettesítésére alpolgármestert választhat.

A fideszes javaslat szerint bekerülne az alkotmányba, hogy az alpolgármesternek olyan személy is megválasztható, aki nem tagja a képviselő-testületnek. Az ilyen, kívülről hozott alpolgármester ugyanakkor nem helyettesíthetné a polgármestert a képviselő-testület elnökeként.

A fideszes képviselők a javasat indoklásában azt írják: az alkotmány nem tartalmazza, hogy a helyi önkormányzat működése során meghatározó szerepet játszó személy lenne az alpolgármester. Szerintük azonban az alpolgármesteri tisztség olyan jelentős poszt, amelynek indokolt az alkotmányban rögzíteni a jogállását.

A nem a képviselő-testület tagjai közül megválasztott alpolgármester jogállására vonatkozó részletes szabályozást a helyi önkormányzatokról szóló törvényben rögzítené a Fidesz. Ez utóbbi, szintén csütörtökön benyújtott előterjesztés szerint a képviselő-testületek a polgármester javaslatára, titkos szavazással választhatnak egy vagy több alpolgármestert. Az alpolgármester feladata a polgármester helyettesítése, munkájának segítése lenne: legalább egy alpolgármestert a képviselő-testület tagjai közül kell választani, a többit a polgármester kívülről is hozhatja.

Az az alpolgármester, akit nem a képviselő-testület tagjai közül választottak, nem tagja a képviselő-testületnek - szögezi le a javaslat, hozzátéve, hogy a "külsős" alpolgármester a polgármestert a képviselő-testület elnökeként nem helyettesítheti. A külső alpolgármester a képviselő-testület ülésein tanácskozási joggal vehet részt.

Ugyanezt a szabályt szeretné alkalmazni a Fidesz a fővárosi és a megyei közgyűlésekre is: e testületek vezetői is jelölhetnek maguknak külsős helyetteseket, de azok a közgyűlésen nem elnökölhetnek. Mindkét módosítás a kihirdetés napján lépne hatályba.