Vágólapra másolva!
Borsod megyében a Sajó és a Hernád torkolatában kritikus állapotok uralkodnak, az országos helyzet viszont javul. Több folyó és patak apad, a Körösök viszont tovább áradnak. Több mint 1500 kilométeren van árvízvédelmi készültség, ebből 130 kilométer védvonalon körülbelül tízezer ember védekezik az áradások ellen. Borsodban csütörtökön újabb esők várhatók.
Vágólapra másolva!

Javult az árvízi helyzet az országban, de Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Sajó és a Hernád torkolatában kritikus állapotok uralkodtak csütörtökön. Csütörtök este a Hernád alsó szakaszánál lévő településeknél - Bőcs, Berzék, Sajóhídvég, Köröm, Girincs, Kiscsécs -, valamint a Sajó-Hernád torkolatnál, Ónod mellett folyik a legintenzívebb védekezés. Edelénynél zúzalékkal tömték be a korábbi töltésszakadás helyét.

"Noha a legtöbb helyen apadnak a folyók, vízügyi szempontból nem szabad hátradőlni, folyamatosan, napokon át kell figyelni a töltéseket, mert átáztak, veszélyeket hordoznak" - mondta az [origo]-nak a Vízügy Országos Műszaki Irányító törzsének szóvivője.

Vízügyi jelentések szerint a Bódva apad, Boldvánál csökkent a vízszint, ami az Edelénynél is végrehajtott irányított vízkivezetésnek köszönhető. A Dunántúlon a Kapos mentén még harmadfokú a készültség, de a szakemberek szerint szivattyúzással javulhat a helyzet. A Balaton vízszintje is rendkívül magas.

Árvízvédelmi készültség 1544 kilométeren van, ebből 130 kilométer védvonalon. A Bódva teljes hosszán, 120 kilométeren rendkívüli, 364 kilométeren harmadfokú a készültség. A belvízzel elöntött terület nagysága 24 óra alatt megduplázódott, már 140 ezer hektár áll víz alatt. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint már tízezren védekeznek az áradás ellen, a tűzoltók pedig tízszer annyi alkalommal vonulnak ki naponta, mint egy átlagos napon. Borsod megyében 2500 épület és 2591 ember veszélyeztetett, a kitelepítettek száma 876-ra csökkent.

Tovább áradnak a Körösök

Gyengén, óránként egy centiméterrel emelkedik ugyanakkor a Fehér-Körös, valamint növekszik a vízoszlop-magasság a Kettős-Körösön is. Utóbbi a számítások szerint szombaton tetőzik 560 és 620 centiméteres vízállásnál, így várhatóan elrendelik az elsőfokú készültséget, mert a vízszintje meg fogja haladni az 550 centimétert - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (KÖRKÖVIZIG) csütörtökön az MTI-vel. Gyengén, de emelkedik a Sebes-Körös vízszintje is, a Berettyón pedig a Kettős-Körös visszaduzzasztó hatása miatt a készültségi szint fölötti vízállás kialakulására lehet számítani péntek este. A mellékfolyókon levonuló árhullám miatt árad a Hárma-Körös is, ám a folyón még nem kellett elrendelni riasztást.

Az elmúlt naphoz képest a belvízzel elöntött területek nagysága minimálisan, de 13 850 hektárra növekedett Békésben. Az igazgatóság tíz belvízvédelmi szakaszából továbbra is kilencben van életben készültség. Másodfok mellett hat, míg a legalacsonyabb szinten három területen védekeznek. Az önkormányzatok közül Zsadány is kénytelen volt elrendelni készültséget.

A Bodrog és a Tisza Tokajnál másodfoknál tetőzhet, míg a Felső-Tisza vidékén harmadfokú védelmi szintet jósolnak a szakemberek. A Körösön másodfokú vízállások alakulhatnak ki, de a meteorológiai előrejelzések alapján a hétvégi felmelegedés is csapadékokat képezhet, záporokra, zivatarokra kell számítani.

Országosan áradnak a patakok

Szentes György, az Országos Katasztrófavédelem szóvivője szerint Borsod mellett szinte valamennyi megyében folyik árvízi védekezés, az ország egészéről elmondható, hogy jellemzően nem a nagy folyók árdnak, hanem a kisebb, gyakran alig ismert patakok. Példaként a Kapos folyót említette, amiről kollégái azt mondták, "a kaposváriak korábban azt sem tudták, hogy van vízszintje".

Mint mondta, a védekezésben részt vevő emberek nem szenvednek hiányt semmiben, a munka szervezetten folyik, "a csatákat már megnyertük, a háborúnak még nincs vége" - jellemezte a Szentes a csütörtök koradélutáni helyzetet.

Apadnak Észak-Dunántúl megáradt patakjai, több helyen megkezdődhetett a védőgátak bontása, a károk felmérése. Az elmúlt napokban Bőnyt és Mezőörsöt elöntő Cuhai-Bakony-ér apad, Bakonybánknál levonult a házak közül. Bőnynél azonban az apadás nagyon lassú, a házak egy része még mindig vízben áll, leghamarabb péntek hajnalra várható, hogy az ér visszahúzódik a mederbe. Mezőörsön levezető árkok nyitásával segítették elő a víz lefolyását. A kiépített védművek részleges visszabontását megkezdték a községben, Banán pedig csütörtökön megszüntették a szivattyúzást.

Edelényben megsérült a gátrész

Sikerült elzárni a Borsod megyei Edelényben a Bódva töltésének azon részeit, amelyeket korábban megbontott a hatalmas árhullám - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója csütörtök délután. (Szerdai edelényi riportunkat itt találja.)

Két markológép hordta a zúzalékot zsákokban, emellett több százan rakták a töltésre a homokzsákot, hogy megfogják a vizet. Az áradatot sikerült leállítani, elzárták a megbomlott töltésrészeket.

A védekezési munkákban, vízügyi szakemberek koordinálásával, részt vettek a kelet-magyarországi speciális mentősök, illetve a miskolci mentőcsapat tagjai, a miskolci rendészeti szakközépiskola diákjai, a köztársasági őrezred tagjai, emellett más területről érkezett tűzoltók, katasztrófavédők és önkéntesek is segítettek.

Az edelényi kastélyhoz vezető úton jól látható módon csökkent a víz szintje, miután megszűnt a vízátfolyás a holtág felé.

Záporok, zivatarok várhatóak Borsodban

Nagyobb mennyiségű csapadék is eshet csütörtök délután Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - tájékoztatta a helyi meteorológiai szolgálat az MTI-t. Miskolcon szerdán 2,2 milliméternyi csapadékot mértek és a megyében is hasonló volt a helyzet. Csütörtökön nagyobb mennyiség is várható, kisebb területeken a kialakuló záporok, zivatarok környezetében. Pénteken is számítani kell esőzésre, a szombat és a vasárnap lehet naposabb a meteorológia szerint.

A szlovák területeken, a Sajó és a Bódva vízgyűjtőjén hasonló helyzet várható az időjárási előrejelzések szerint, záporokra, zivatarokra van esély, lokálisan akár nagyobb mennyiségű csapadék is eshet.