Lemondatná a pénzes borítékot elfogadó politikust az újbudai polgármester

Vágólapra másolva!
Bizottsági tagsága felfüggyesztésére szólította fel Molnár Gyula újbudai polgármester azt a kerületi képviselőt, aki egy rejtett kamerás videofelvétel tanúsága szerint kétmillió forintot vett át egy borítékban. Az ügyben vesztegetés miatt nyomozás indult. A Honvédelmi Minisztérium közölte, pénteken felbontotta a Wieszttel kötött szerződését.
Vágólapra másolva!

Molnár Gyula, a XI. kerület polgármestere felkérte Wieszt Jánost, hogy függessze fel tagságát a kerület vagyongazdálkodási bizottságában, "hogy a személye körül kialakult helyzet ne hátráltassa a kerület egyik legfontosabb testületének munkáját" - olvasható Molnár Gyula közleményében.

Wieszt János, az MSZP kerületi képviselője egy, a helyi Fidesz által nyilvánosságra hozott rejtett kamerás felvételen egy vastag boríékot fogadott el a felvétel készítőjétől, aki kétmillió forint átadásáról beszél a videón. Wieszt bólintva átveszi a borítékot, és akkor is bólint, amikor partnere azt mondja, hogy reméli, ezek után tudják még húzni egy kicsit az ügyet.

A Fidesz szerint 2007-ben készült a felvétel, amelynek készítőjét a párt nem nevezte meg. A videón szerintük egy önkormányzati üzlethelyiség eladásáról van szó, és a képviselő ezzel összefüggésben vette át a kenőpénzt. A párt feljelentést tett, a BRFK pedig vesztegetés gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen. Wieszt újságíróknak elismerte, hogy ő látható a felvételen, de nem tudta megmagyarázni, hogy mi történt. Azt mondta, nem emlékszik az esetre, mert sokszor bánik pénzzel különböző munkahelyein.

Molnár Gyula a felvétel nyilvánosságra kerülésének másnapján, pénteken azt közölte: felkéri a jogi bizottság fideszes vezetőjét, hogy "haladéktalanul hívja össze a bizottságot", vizsgálják meg "az ügy hátterét" és "tegyék meg a szükséges lépéseket".

A kerületi Fidesz-frakció pénteken közölte, nem fog részt venni azokban a testületekben, amelyekben Wieszt János tag. Szerintük a politikusnak le kellene mondania a helyi képviselői és fővárosi közgyűlési mandátumáról is. Molnár Gyula közleményére reagálva Kupper András közölte: helyesnek tartja, ha a testület jogi bizottsága megvizsgálja az ügyet. "Az újbudai nokiás doboz megtelt, és ezzel együtt a pohár is betelt" - fogalmazott.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken közös megegyezéssel szerződést bontott Wieszt Jánossal - közölte Bocskai István, a HM szóvivője. A szóvivő szerint három hónapja kötöttek szerződést a politikussal, aki a HM Zrínyi Kommunikációs Szolgáltató Nonprofit Kft.-nél gazdasági igazgatói posztot töltött be. "Bár mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, már gyanúba keveredett emberek sem lehetnek a HM közelében" - indokolta a szóvivő a szerződésbontást.

Az ügyről bővebben itt olvashat.