Akadozik a vasúti közlekedés az árvíz miatt

Vágólapra másolva!
Még mindig vannak olyan települések az országban, amelyeket nem lehet vasúttal megközelíteni - itt továbbra is pótlóbuszok szállítják az utasokat. Több vonalon átlagosan 10-15 percet késnek a járatok. A MÁV azt kéri az utasoktól, hogy indulás előtt tájékozódjanak az aktuális helyzetről.
Vágólapra másolva!

Mind a Dunántúl, mind Észak-Magyarország több vonalszakaszán már pénteken megemelték az árvíz miatt lecsökkentett sebességet, de Észak-Magyarországon, főleg Miskolc térségében még mindig vannak olyan szakaszok, ahol nem járhatnak a vonatok a hosszú hétvégén sem, helyettük vonatpótló buszok közlekednek - közölte szombaton a MÁV.

Észak-Magyarország területén, a Budapest-Hatvan-Miskolc vonalon Nyékládháza és Miskolc-Tiszai pályaudvar között csökkentett sebességgel közlekednek a járatok. A Miskolc-Tiszai pályaudvar-Felsőzsolca állomások között a Sajó hídon a 40 kilométer per órás sebességkorlátozás van érvényben továbbra is. Felzsőzsolca-Hernádnémeti-Bőcs között a Hernád hídon szintén sebességkorlátozás van. Mindezek miatt a vonatok átlagosan 10-15 perces késéssel közlekednek.

A Miskolc-Nyíregyháza vonalszakaszon, Mezőzombor és Szerencs között a vízátfolyások miatt csökkentett sebességgel haladnak a szerelvények. Ez további késéseket okozhat a Budapest-Miskolc-Nyíregyháza vonalon. A Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon, Olaszliszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely között vonatpótló autóbuszok viszik az utasokat. Emiatt a teljes vonalon 10-15 percet késnek a vonatok. A szakaszon az ünnepi hétvégén is szünetel a vonatforgalom. A Miskolc-Tornanádaska vasútvonalon Sajóecseg és Szendrő között a vonatok helyett szombaton még a Borsod Volán szállítja az utasokat. A Borsod Volán elfogadja a havi, félhavi, 30 napos bérleteket, menetjegyeket és vasúti arcképes igazolványokat egyes szakaszokon.

Vasárnap üzemkezdettől Miskolc-Tiszai pályaudvar és Edelény között ismét járnak a vonatok, míg Edelény és Tornanádaska között vonatpótló autóbuszok közlekednek a helyi Volán helyett. A Borsod Volán autóbuszain vasúti menetjegyekkel, -bérletekkel és arcképes igazolványokkal vasárnaptól már nem lehet utazni. A Miskolc-Hidasnémeti vonalon már korlátozás nélkül járhatnak a vonatok. Néhány perces késések előfordulhatnak.

A Vámosgyörk-Újszász-Szolnok vonalon, Jászapáti és Vámosgyörk állomások között a pályát lezárták. Vonatpótló autóbuszok közlekednek körülbelül 10 perces késéssel. A vonatközlekedés korlátozása a hosszú hétvégén sem változik.

Vác-Balassagyarmat közt az Ipoly áradása miatt a vasúti közlekedés a Drégelypalánk-Balassagyarmat vonalon szünetel, vonatpótló autóbuszok járnak. Ezen a vonalon 5-10 perces késések várhatók. A vasúti pálya lezárása az ünnepi hétvégén is megmarad.

A Dunántúlon a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon, Nagyszentjános és Győrszentiván között a Bakony-ér áradása miatt csökkentették a vonatok sebességét. Egy szakaszon a sebességkorlátozás felső határát már növelhették. A vonatok 5-10 perces késéssel közlekednek.

A Budapest-Pécs vonalon Sásd és Dombóvár, valamint Döbrököz és Dombóvár között a vonatok csökkentett sebességgel haladnak, emiatt átlagosan 10-15 perccel hosszabbodik a menetidő. A rendkívüli időjárás miatt a Budapest-Pécs vonalon közlekedő InterCity vonatok pót- és/ vagy helyjegy nélkül vehetők igénybe szombat éjfélig. Ezekre a vonatokra az előre megváltott pót- és /vagy helyjegyek visszatéríthetők vasárnap éjfélig bármely állomás pénztárában kezelési költség felszámítása nélkül.

A Dombóvár-Bátaszék vonalon, Dombóvár és Mágocs-Alsómocsolád között kell vonatpótló autóbuszra szállni. A buszközlekedés miatt 10-15 perces késések várhatók. A vonalszakaszon az ünnepi hétvégén is szünetel a vonatforgalom. A Kaposvár-Siófok vonalon Kapoly és Karád, valamint Tab és Áránd között sebességkorlátozást kellett bevezetni. Emiatt 5-10 perces késések előfordulhatnak.