Vágólapra másolva!
A katasztrófavédelem szerint normalizálódik az árvízi helyzet az országban. A Sajó, a Hernád és a Bódva is lassú apadásnak indult, de még így is közel 4000-en védekeznek Borsodban. A harmadfokú készültségi szintet jóval meghaladó tetőzés várható a Tiszán.
Vágólapra másolva!

Normalizálódik az árvízi helyzet az országban, de Borsod megyében még mindig több ezren dolgoznak a gátak mentén - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője szombat reggel az MTI-t.

Szentes György azt mondta, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 3800-an védekeznek az árvíz ellen, ebből 2800 önkéntes segítő. Bár a Sajó, a Hernád és a Bódva is lassú apadásnak indult, még mindig a gátak erősítésén dolgoznak az emberek. A kiköltöztetettek közül az országban 966-an még mindig nem térhettek vissza otthonaikba, a legtöbben, 737-en Borsodban tartózkodnak jelenleg is befogadó helyeken, vagy rokonok fogadták be őket.

Árad a Tisza

Másodfokúra emelte az árvízvédelmi készültséget a Tisza mentén a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság - közölte Bara Sándor védelemvezető szombaton. Tájékoztatása szerint működési területükön már három védelmi szakaszon van árvízvédelmi készültség. A Tisza bal partján Tiszafüred és Rakamaz között két védelmi szakaszon másodfokú, a Hortobágy-Berettyón Bucsa és Nádudvar között elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

A legfrissebb számítások szerint akár a 850 centimétert is elérheti Szolnoknál a Tiszán jelenleg levonuló árhullám - közölte Lovas Attila, a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője szombati sajtótájékoztatóján.

Az intenzív vízszintemelkedés miatt szombaton az igazgatóság illetékességi területének több szakaszán is árvízvédelmi fokozatot kellett elrendelni. Ez érinti a Hortobágy-Berettyó csatorna felső szakaszát a jobb parton Kisújszállás és Karcag térségében, a Tisza-tó jobb és bal partját Poroszló-Kisköre-Tiszafüred között, továbbá a Tisza mindkét partját Szórópuszta és Lakitelek, valamint Csongrád és Fegyvernek között. Ezeken a területeken reggel óta elsőfokú készültség van érvényben.

A Zagyva apadására és a Tisza áradására tekintettel megkezdték az emberek, a felszerelések és eszközök átcsoportosítását a Tisza mellé - tájékoztatott Lovas Attila. A Zagyva mentén továbbra is 24 órás őr- és figyelőszolgálatot tartanak fenn.

A következő napok kilátásairól szólva az igazgató elmondta, hogy a Tisza árhulláma jelenleg Vásárosnamény térségében tetőzik. A legfrissebb számítások alapján a Tisza középső szakaszán végig harmadfokot meghaladó vízállásokkal: Tiszafürednél május 29-én 740-780, Kisköre-alsónál 29-30-án 840-880, Szolnoknál 30-31-én 810-850, míg Csongrádnál június 1-én 700-740 centiméterrel tetőzik majd. Emiatt az érintett vidékeken, a mezőgazdasági területeket és a szolnoki mentetlen üdülőövezetet is beleértve, a teljes hullámtér víz alá kerül - hangsúlyozta Lovas Attila.

Apadás Borsodban

Apad a Sajó és a Hernád áradata, és ha lassan is, de csökken a Bódva vízszintje, ugyanakkor árad a Bodrog és a Tisza - mondta az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője szombaton az MTI-nek.

Csont Csaba közlése szerint a Sajó csaknem végig apad, de legalsó szakaszán a Tisza áradása miatt további vízszintemelkedésre, illetve stagnálásra lehet számítani. Jelenleg Sajópüspökinél majdnem 177 centimétert apadt a folyó. A szakember szerint a szombatra és a következő napokra várható csapadék már nem befolyásolja az árhullám levonulását.

A Bódva már teljes hosszán apad, az üteme viszont rendkívül lassú, a vízszintek továbbra is igen magasak. Hídvégardónál 305 centiméterrel tetőzött a folyó. A Tarna végig apad, felső szakaszán a vízszintek már a kisvízi tartományban vannak. Szintén lassan apad a Takta is.

A Hernád középső szakasza ütemesen apad, miközben felső szakaszán a viszonylagos vízbőség, alsó szakaszán pedig a befogadó magas vízállása miatt lassú az apadás. A Bodrog lassan tovább árad. A folyón a hétvégén további lassú áradásra számítanak, Felsőbereckinél várhatóan 705 centiméter körüli értékkel tetőzik a hétvégén.

Edelényben száz katona folytatja a védekezést

Péntek éjszaka 10 centimétert apadt a Bódva, de Edelény északi részénél még mindig a töltéskorona fölött áll a víz, ott homokzsákok tartják az óriási súlyt. Máshol a szakemberek figyelőszolgálatot tartanak a megyében, csak ott avatkoznak be, ahol sérül a védmű.

Edelénynél most száz katona, száznegyven tűzoltó és száz vízügyi dolgozó tartja a frontot - mondta a Független Hírügynökségnek Molnár Oszkár edelényi polgármester. "A várost védő depónia teljesen átázott, tegnap ötven, vízzel teli, műanyag ballont raktak le a védmű város felőli oldalán. Úgy tűnik, ez megtartja a védvonalat, de szükség esetén még körülbelül ugyanennyi ballon rendelkezésre áll" - tette hozzá.

A polgármester elmondta azt is, hogy házak már nem állnak vízben. Egy tanyát fog körül még az áradat, onnan korábban kiköltöztették az embereket és valószínűleg csak a jövő hét közepén térhetnek haza. Molnár Oszkár szerint a mostani helyzet is bizonyítja, hogy jó lenne, ha a várost a laza szerkezetű, könnyen átázó depónia helyett egy vízzáró anyagból épített töltés védené az árvíztől. Számos helyen, ahonnan már levonult a Bódva áradata, vagy épp sikerült kiszivattyúzni, eltávolítani a vizet, már megkezdődött a fertőtlenítés.

Az Edelénnyel szomszédos Boldván sincsenek már víz alatt a lakóházak, de az iszap és a sár a lakásokban és az udvaron bokáig ér. Az árvízkárok felszámolásán dolgozó szakemberek megkezdték a fertőtlenítést és a klórmész osztását a lakosok között. Helyi lakosok arról panaszkodtak, hogy elázott a bútoruk, a ruhájuk, nem tudják átöltöztetni gyerekeiket, azok pedig, akik a boldvai művelődési házban lettek ideiglenesen elszállásolva, nem tudnak hazatérni.

A Borsod megyei Szalonnán még mindig vízben állnak azok a házak, amelyeket a Bódva árvize öntött el az elmúlt napokban. Hat családot kellet kiköltözetni, ők keddnél korábban nem mehetnek haza - mondta Hankó Gyula, Szalonna polgármestere. Az érintett harminc embert rokonok fogadták be, illetve az önkormányzat szolgálati lakásaiban helyezték el őket.

Ónodon sem múlt még el a veszély

Még nem múlt el az árvíz miatti veszélyhelyzet a Borsod megyei Ónodon sem, a településen intenzív a kiöntött Sajó miatti védekezés, több tucatnyian pakolják a homokzsákokat, zúgnak a szivattyúk a vízzel körbevett házak körül - tapasztalta az MTI tudósítója a helyszínen szombaton. A 850 méter hosszú gáttöltés alatti kavicsrétegen átszivárgó víz több udvart elöntött, házakat vett teljesen körbe, az ott lakók rokonokhoz költöztek ideiglenesen, szervezett kitelepítésre nem volt szükség - mondta Bacsó János polgármester, aki azt állítja: napok óta csak egy-két órákat tud aludni.

Bacsó szombat délutánra rendkívüli önkormányzati testületi ülést hívott össze, mert annyi adomány érkezett a faluba, hogy annak szétosztása döntést igényel. Tartós élelmiszert, ásványvizet és felszereléseket is kaptak, de száz adag birkapörköltet is küldtek nekik, amelyet a védekezésben dolgozó vízügyi és katasztrófavédelmi szakemberek között osztanak szét. A vízügy és az önkormányzat dolgozói már megkezdték a klórmész osztását, illetve ahol lehet, az udvarok fertőtlenítését. Azoknak a családoknak, ahol nincs vezetékes ivóvíz, a fertőzésveszély elkerülése érdekében palackozott ásványvizet osztanak.

Hernádszentandráson várhatóan öt lakóházat le kell bontani, mert annyira megrongálódtak a Hernád áradása miatt - mondta Üveges Gábor polgármester szombaton.

Több út még járhatatlan Borsodban

A levonuló árvíz után egyre több út járható, ha csak fél szélességben is Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, néhány úton azonban továbbra sem lehet közlekedni. Tornabarakonyba és Tornaszentandrásra személyautóval még mindig nem lehet behajtani - tájékoztatta a közútkezelő társaság megyei ügyelete szombaton az MTI-t.

Edelény és Damak között félpályás az útlezárás, csakúgy mint a Szendrőlád felé vezető úton. Nem lehet közlekedni a Hernádszentandrás-Pere és a Hernádszentandrás-Encs közötti úton, Bőcs belterületén, a Sajólád-Bőcs közötti úton. Novajidrány és Vizsoly között megnyitották a forgalom előtt az utat, Bodrogolaszi és Sárospatak között viszont még nem lehet közlekedni.

Teljes az útzár a Ládbesenyő-Edelény, a Felsőgagy-Krasznokvajda, a Tiszaújváros-Kesznyéten közötti út egy-egy szakaszán, miként a 26-os utat Sajókazával összekötő bekötőúton, a Sajókaza és Felsőnyárád, illetve a Köröm-Girincs közötti úton. Több helyen 30-50 centiméteres a vízátfolyás. A Nyékládházáról Ónodra vezető út félpályáján már lehet közlekedni. Ároktőnél és Tiszalúcnál nem működik a tiszai komp, utóbbi helyen a pontonhidat is szétszedték. Nem jár a komp a Sajón, Muhi és Köröm között.

Szünetel a kárfelmérés pünkösd miatt

A tűzoltók pénteken már csak 681 esetben kaptak riasztást vihar-, vagy árvízkárok elhárításához - mondta az ezredes, ez még mindig a háromszorosa a napi átlagnak. Szentes György szerint a pünkösdi ünnepek alatt sokan mennek ki hétvégi házukhoz, így csak most szembesülnek majd az esetleges viharkárokkal. A tűzoltók arra számítanak, hogy emiatt megemelkedhet a viharkárok miatti vonulások száma.

A katasztrófavédelem szóvivője azt is közölte, hogy Borsodban megkezdődött a kárfelmérés, az OKF 16 szakértőt rendelt ki, s az eddig bejelentett 177 vis major eseményből 54-et kivizsgáltak. Hozzátette, hogy a kárfelmérési munkálatokat pünkösdre való tekintettel felfüggesztik, és csak az ünnep utáni kedden folytatják.

Szentes György azt mondta, hogy az ország más megyéiben a védekezési munkálatok a végéhez közelednek, rendkívüli esemény nem történt, így a következő napok feladata a fertőtlenítés lesz, a lakók ugyanis csak ezt követően térhetnek vissza otthonaikba.

Az OKF szóvivőjének közlése szerint Siófokon pénteken felhőszakadás volt, ennek következtében a városban egy lakás ideiglenesen lakhatatlanná vált, az épületből öt embert kellett az önkormányzatnak elszállásolnia. Szintén a vihar miatt Somogydöröcskén egy lakóház megsüllyedt, az ingatlanból két felnőttet és négy gyermeket kellett kiköltöztetni. Siófok térségében tizenhét esetben vonultak a tűzoltók viharkárok miatt - mondta Szentes György.

Növelték a leeresztett víz mennyiségét a Velencei-tónál

Duplájára - a korábbi másodpercenkénti 1500 literről, 3 ezer literre - növelték a Velencei-tóból leeresztett víz mennyiségét; az apasztásra a tó magas vízszintje miatt van szükség - mondta el a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgató-helyettes főmérnöke szombaton. A tó vízszintje az elmúlt napok esőzései nyomán 180 centiméterre duzzadt. Ez 10 centiméterrel meghaladja az üzemi vízszintet, és azzal a veszéllyel jár, hogy a magas vízállás miatt megrongálódhatnak a part védművei.

Szombaton megkezdték a fehérvárcsurgói tározó-tó vízének lassú, nagyon óvatos apasztását is. Bár a Gaja patakra épített tározó vízszintje a vízfolyás áradása és a móri halastó gátszakadása miatt néhány nap alatt a korábbi vízállás több mint duplájára - 659 centiméterre - nőtt, leeresztését mindaddig nem kezdhették meg, amíg a Székesfehérváron is átfolyó Gaja apadni nem kezdett, az ugyanis a tározó-tó vízétől tovább duzzadva, elönthette volna a város alacsonyabban fekvő részeit - mondta a szakember.

"Gyakorlatilag a fehérvárcsurgói tározó-tó mentette meg Székesfehérvárt az árvíztől", az fogta fel a nagy esők, valamint a móri halastó gátszakadása miatt lezúduló víztömeget - közölte még szerdán Csonki István, a vízügyi igazgatóság vezetője. A leeresztést annak ellenére sem kezdhették meg, hogy az 1970-es években kialakított tározó szigetelése csak 300 centiméteres vízszintig épült ki. A folytatáshoz kétmilliárd forint kellene, de arra mindeddig nem sikerült pénzt szerezni, így a tóban levő vízfelesleget kénytelenek "kiengedni", pedig aszályos időben jól lehetne hasznosítani.

A vízügyi igazgatóság műszaki igazgató-helyettesének szombati tájékoztatása szerint a magas vízállás és a péntek este Adonyban lehullott nagymennyiségű csapadék miatt másodfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el a Duna adonyi öblözetében, ahol folyamatosan szivattyúzzák a vizet.