Vágólapra másolva!
A legtöbb folyó apad, ugyanakkor Borsodban még mindig kritikus a helyzet az árvíz miatt: két település továbbra is el van zárva a külvilágtól, 11 útszakasz járhatatlan. Országszerte 505 ember kényszerült elhagyni az otthonát, a Borsod megyei Aszalóról szombat éjjel egy öttagú családot kellett kitelepíteni életveszélyessé vált otthonukból. Miután 2-3 nap múlva jelentős csapadék várható a Tisza bal oldali mellékfolyóinak vízgyűjtő területén, ezért Szolnokig harmadfokú készültségre lehet számítani a Tiszán.
Vágólapra másolva!

Stabilizálódik az árvízi helyzet, de továbbra is a Borsod megyei települések állapota a legkritikusabb. A megyében 35 település, 2020 épület és 3400 ember veszélyeztetett, országosan 505 ember kényszerült elhagyni otthonát - közölte Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.

Szentes elmondta: Borsodban szombaton 2089 ember - ebből a katasztrófavédelem 43 szakembere, 213 tűzoltó, 162 rendőr, 148 katona, a büntetés-végrehajtás 23 embere mellett 1500 lakos, társadalmai szervezetek képviselői, önkéntesek - dolgoztak az árvízvédelmen. Az elmúlt 24 órában az árvízi védekezésben mintegy 2000 vízügyi dolgozó is részt vett. A vízügyi igazgatóságok 110 településen nyújtanak segítséget az önkormányzatoknak a helyi vízkár elhárításában - áll a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság Országos Irányító Törzsének közleményében.

Apadnak a folyók

Az ország legtöbb pontján apadnak a folyók: a Sajó, a Bódva és a Hernád végig apad. A víz szintje az eddigi két legkritikusabb helyen, a folyók torkolatánál és Edelényben is csökkent. Ütemesen, bár lassan apadnak az elmúlt napokban árvizet hozó folyók Észak-Magyarországon is - közölte Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője vasárnap. Bár szombaton szórványosan előfordult eső a vízgyűjtőkön és kisebb területre korlátozódva a zivatarokban jelentős csapadék is hullott, ennek számottevő hatása a vízjárásra nem volt.

Az OKF szóvivője szerint Edelényben továbbra is súlyos a helyzet, azonban lényegesen kisebb erőkkel, 340 fővel folyik a védekezés. Elsősorban a töltések átázása miatt a védművek megtámasztásán, megerősítésén dolgoznak, de jelentős a szivattyúzási munka is. Szombaton töltésfeltáró szakcsoportot érkezett Edelénybe, a Bódva depóniájának vizsgálatára. A töltés rossz állapotban van, átázott, a jelenségekre fokozottan figyelni kell - áll a vízügy közleményében.

A meglévő és a kiépített töltések tartják a vizet, de folyamatosan figyelni kell az árvízi jelenségeket, amelyek továbbra is veszélyt hordoznak magukban. A folyók fővédvonalain 1924 km hosszon van védelmi készültség, rendkívüli készültségi fokozat 130 kilométer védvonalon van, az elsőrendű fővédvonalakkal nem védett Bódván még jelenleg is rendkívüli a készültség. Edelényben 40 centimétert mérséklődött a Bódva vízszintje egy nap alatt, a töltés azonban rossz állapotban van, átázott, így továbbra is fokozott figyelmet igényel.

Életveszély miatt kiköltöztettek egy családot Aszalón

Egy öttagú családot kellett kitelepíteni a Borsod megyei Aszalóról szombat éjjel, mert házuk az árvíz, és annak levonultával jelentkező magas belvíz miatt lakhatatlanná vált: a család elhelyezéséhez a katasztrófavédők biztosítottak ágyakat.

A Szikszó melletti településen a Vadász-patak és a Hernád áradása miatt került több ház veszélybe, homokzsákokkal védik a bejáratokat. A Bécsi úton, a házak előtt, a magas fák közötti területen egybeér a víz, míg az utca bal oldali házai mögött a megáradt folyó a kertekben hömpölyög - közölte az MTI tudósítója a helyszínről.

Borsodban 11 lezárt útszakasz és két elzárt település van

Szombaton már csak 459 esetben hívták ki a tűzoltókat országszerte, ami még mindig a duplája egy átlagos napon jelentkező feladatnak. A legtöbb tennivaló Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Somogy és Veszprém megyében volt, ahol a tűzoltók vizet szivattyúztak, illetve a viharos szél által kidöntött fákat, leszakadt faágakat távolították el.

Borsod megyében összesen 11 lezárt útszakasz és két elzárt település van. Tornabarakonyt és Tornaszentandrást azért nem lehet megközelíteni, mert nyúlgáttal körbeépítették, de a bentlakók ellátása, egészségügyi biztosítását megszervezték - mondta az OKF szóvivője. Ónodon a korábbi kritikus helyzet a hatékony védekezésnek köszönhetően stabilizálódott, de 100 embert készenlétben tartanak az esetlegesen felmerülő további védekezési munkákra.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Zagyva áradása miatt Jászberény, Jásztelek és Szászberek településeken tovább folyik az árvíz elleni védekezés, az esetleges kitelepítések végrehajtására a szükséges előkészületeket megtették.

Heves megye északi részein tovább folytatódnak a helyreállítási és fertőtlenítési munkálatok, az OKF központi raktárából 25 mázsa klórmészt szállítottak ki; 19 településen megkezdték a mentesítést, belvíz ellen tíz településen védekeztek.

Vámosgyörk, Adács, Heréd és Hatvan továbbra is veszélyeztetett település, 200 lakóházat fenyeget a víz. A Vámosgyörk-Adács közötti útszakasz továbbra is le van zárva. Szentes György közölte: Győr, Baranya, Fejér és Tolna megyében is dolgoznak az ár-és belvízkárok elhárításában.

A Hernád és a Sajó menti településeken a pünkösd vasárnapi istentiszteleteken az árvíz gyors levonulásáért, a károk minél gyorsabb felszámolásáért imádkoztak.

Belvíz: Továbbra is 160 hektár van víz alatt

A belvízzel elöntött területek nagysága nem változott, továbbra is mintegy 160 ezer hektár van víz alatt, ebből közel 80 ezer hektár a vetés-szántó terület. A magas mederteltségek miatt a Felső-Tisza vidékén, egyes helyeken már a csatornákból is kilépett a víz. Legnagyobb elöntések Borsodban, Felső-Szabolcsban, Közép- és Alsó-Tisza vidékén, a Tiszántúlon és a Körösök vidékén alakultak ki.

Az elkövetkező két napban nem várható említésre méltó csapadék a Tisza vízgyűjtőjén, de esetleg jelentős mennyiségű helyi záporok, zivatarok előfordulhatnak. A jövő hét elején érkező hidegfront nyomán viszont már jelentősebb esőzések érinthetik a térséget, elsősorban a Felső-Tisza és a Bodrog vízgyűjtőjét - áll a vízügy közleményében.